Marija Slišković: Silovanje tretirati kao ratni zločin

Sinoć je u prepunoj dvorani Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu uprizorena u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, u sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju, praizvedba antiratne monodrame ”Feniks” Silvane Dragun, a cijela večer je bila posvećena ženama žrtvama iz Domovinskog rata.

{jathumbnail off}Lik silovane žene u Domovinskom ratu koja se od žrtve pretvara u ratnu heroinu glumila je Rubina Sarajlić. Publika je bila oduševljena predstavom i vrlo emotivnom izvedbom mlade glumice iz BiH.

Dramski studio Ilirik u čijoj je produkciji nastala ova predstava već ima ponudu da se ona igra u Njemačkoj, Francuskoj i BiH u cilju promicanja istine o Domovinskom ratu i pomoći u liječenju ratnih trauma.

{jathumbnail off}Redatelj predstave i moderator večeri posvećene ženama žrtvama Domovinskog rata Ante Nadomir Tadić Šutra okupljenima je iznijeo i svoja osobna iskustva u susretu sa ženama koje su prošle četničke torture i silovanja. Naglasio je da žrtvu najviše boli licemjerstvo naših političara i sugrađana.

Najviše boli kad vas netko pita jeste li mogli pobjeći ili jeste li vi agresora nečim izazvali?

{jathumbnail off}Marija Slišković, predsjednica udruge ”Žene u Domovinskom ratu” istaknula je da je naša vlada sve znala, a do danas ništa nije učinila da pomogne ženama žrtvama rata. Upravo je ona dostavila svim ministrima knjigu ”Sunčica” kako bi ih upoznala s zločinima koji su se na očigled međunarodne zajednice događali u istočnoj Slavoniji.  Ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić pisala je ”imali ste vremena sudjelovati u gay paradi, a niste imali vremena naći se sa ženama žrtvama silovanja u Domovinskom ratu”. Do danas nije dobila nikakav odgovor. Od mjerodavnih državnih institucija zatraženo je da svi silovani u ratu dobiju status ratne žrtve i odgovarajuće obeštećenje od države.

“Žrtve više neće šutjeti”, naglasila je,  te je pozvala nadležne da stvore zakonski okvir kako bi silovanje bilo tretirano kao ratni zločin. Što je najtragičnije, zločinci bivaju pomilovani, a mnogi se još uvijek slobodno šeću.

{jathumbnail off}HUB/V.P.

Odgovori

Skip to content