Veliko zanimanje za predavanje o Apokalipsi

 

U prepunoj dvorani Franjevačkog klerikata na Trsteniku održano je, u srijedu, 22. svibnja 2024. godine, uvodno predavanje o Knjizi Otkrivenja u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt. Fra Domagoj Runje, OFM, profesor biblijske teologije sa splitskog KBF-a, objasnio je kada je Knjiga Otkrivenja napisana, koja joj je simbolika, u čemu se razlikuje od ostale apokaliptične književnosti, primjerice Henokovih knjiga i zašto se ta knjiga smatra ”liturgijskom knjigom”.

Odmah na početku, fra Domagoj je istaknuo da važnost prvog poglavlja u kojem se ističe blagoslov koji čeka one koji tu knjigu čitaju i slušaju, kako je pisano: ”Blago onomu koji čita i onima što slušaju riječi ovog proroštva te čuvaju što je u njem napisano. Jer vrijeme je blizu!” (Otk 1,3). Knjiga je pisana u vrijeme rimskog cara Domicijana krajem prvog stoljeća i u njoj se Ivan obraća sedmerim crkvama. Autor knjige Otkrivenja je Isus Krist a Ivan koji je te riječi zapisao posrednik. Apokalipsa je posljednja biblijska knjiga koja uistinu jest ono što u prvom retku stoji: ”Otkrivenje Isusa Krista” (Otk 1,1). Ona je javna objava za razliku od brojnih privatnih objava koje vjernici nisu dužni prihvaćati.

Nakon tumačenja što predstavlja ”zlatni svijećnjak”, ”prijestolje na nebu”,”24 starješine”, fra Domagoj se zaustavio na dvanaestom poglavlju. Upravo to najdramatičnije poglavlje koje govori o Ženi, Djetetu i Zmaju, progonu Crkve i pobjedi Dobra nad Zlom, ima posebnu simboliku. Danas prevladavaju dva tumačenja ”Žene zaodjevene Suncem” (Otk 12, 1-2), s jedne strane mariološko i s druge strane ekleziološko. Razvidno je da je ”Žena” u pustinji progonjena ali nije bespomoćna. U borbi protiv ljutog Zmaja pomaže joj arhanđeo Mihael koji vodi boj s njim osobno, odnosno njegovim carstvom na zemlji. Moć Zmaja koliko god nam strašan izgledao (jučer, danas i sutra) je ograničena, a progonstvo prolazno. Čitajući Knjigu Otkrivenja, vjernik se ne bi trebao plašiti već biti radostan, istaknuo je fra Domagoj. Zato je dobro već sada u ovom životu zauzeti stranu Krista Pobjednika i Žene koja treba roditi u pustinji Dijete.

Sudeći po pažnji i nestrpljivom iščekivanju nastavka predavanja kao i brojnim pitanjima koja su se mogla čuti, nametnula se potreba da organiziramo cijelu seriju predavanja o ovoj iznimno bogatoj biblijskoj knjizi koja sve više plijeni pažnju vjernika, potiče na razmišljanje i predstavlja trajnu inspiraciju književnika, filozofa i umjetnika.

HUB

Odgovori

Skip to content