Bitka kod Sigeta

BITKA KOD SIGETA
(1566.)

Citirani navod prisega je koju je izrekao bivši hrvatski ban, ratnik i zapovjednik Sigeta, Nikola Šubić Zrinski, zaklevši se kako tvrđavu neće živ predati Turcima.

Iako već u poodmakloj dobi, turski sultan Sulejman II. Veličanstveni, odlučio je 1565. svoju namjeru osvajanja Beča provesti u djelo. Veliku ulogu u sultanovoj odluci imao je vezir Mehmed-paša Sokolović, koji ga je uspio nagovoriti da s brojnom, dobro opremljenom i naoružanom vojskom krenu u taj pothvat.

U ljeto 1566. moćna je osmanlijska sila stigla u jugozapadnu Ugarsku, pod tvrđavu Siget, koju je već pet godina čuvao Nikola Šubić Zrinski. Više od mjesec dana Turci su opsjedali grad ne mogavši ga osvojiti, jer su branitelji pružali žestok otpor i odolijevali svim napadima brojčano nadmoćnijeg i naoružanjem superiornijeg neprijatelja. Uvidjevši da će osvajanje Sigeta biti teška misija, Turci su Zrinskom ponudili slobodnu i neograničenu vlast u cijeloj Hrvatskoj, ali je on ostao postojan u obećanju da će obraniti grad ili poginuti. Čak ga ni vijest o zarobljavanju sina Jurja i prijetnja da će biti ubijen nisu uspjeli natjerati na predaju. Nikola Šubić Zrinski i njegovi vojnici pod cijenu su vlastitih života ostali kod prisege koju su dali. Hrabro su branili povjerenu im tvrđavu i iz dana u dan Turcima nanosili teške gubitke u ljudstvu i naoružanju.
Kobnoga 7. rujna 1566. vezir Sokolović odlučio je krenuti na sve ili ništa. Njegov je cilj bio osvajanje Beča, do kojega nikada neće uspjeti doći, ako mu pod Sigetom svakodnevno gine veliki broj vojnika. Zbog toga je odlučio topništvom razoriti grad i branitelje prisiliti na predaju. Kada je vidio da nema izlaza Nikola Šubić Zrinski odlučio je krenuti u proboj predvodeći svoju malobrojnu vojsku.

Jurišajući iz tvrđave sa svojim zapovjednikom na čelu, gotovo svi su, uključujući Zrinskog, poginuli. Malobrojni preživjeli sigetski branitelji odvedeni su u tursko zarobljeništvo, a junački otpor koji su pružili u cijeloj je tadašnjoj Europi naišao na unisono divljenje. Nikolu Šubića Zrinskog uspoređivali su s Leonidom, spartanskim kraljem i junakom koji je više od dvadeset stoljeća prije Zrinskog također junački poginuo boreći se protiv Perzijanaca.

Sultan Sulejman II. Veličanstveni nije doživio pobjedu svoje vojske. Umro je 4. rujna, a njegova je smrt držana u strogoj tajnosti zbog bojazni od pada morala u turskim redovima. Sigetska bitka bila je logična posljedica stalnih turskih nadiranja i ekspanzionističkih težnji, ali i prekretnica u njihovu osvajačku pohodu. Iako su pod Sigetom formalno bili pobjednici, zbog nanesenih gubitaka, koji se procjenjuju na oko 25.000 vojnika, nisu bili u stanju nastaviti prema Beču. Inače, kada se spominju brojke vezane uz tragediju pod Sigetom, mora se spomenuti da one dosta variraju. Postoje razni podaci o snazi turske vojske na početku opsade Sigeta koji se kreću između 90 i čak 150 tisuća ljudi, dok se na strani branitelja govori o dvije do tri tisuće, uglavnom hrvatskih ratnika. Kako god bilo, sila koja je napadala Siget svakako je bila mnogostruko veća od one koja ga je branila.

Isto tako ima različitih podataka o datumu dolaska Turaka pod zidine grada. Spominju se kraj srpnja ili različiti datumi u kolovozu, pa je vrlo teško točno datirati sam početak opsade, ali sigurno je da se ona dogodila između 31. srpnja i 6. kolovoza 1566. godine.
Za Turke je Sigetska bitka, dugoročno gledano, zapravo značila postupno slabljenje vojne moći, a Beč zbog kojega su se i našli pod Sigetom, nisu uspjeli osvojiti. Da li je tadašnji car i kralj Maksimilijan II. Habsburški mogao više učiniti za obranu grada i vojsku Nikole Šubića Zrinskog, također je bila tema koja se dugo provlačila kroz razne povijesne debate, u kojima se išlo toliko daleko da se spominjala čak i kraljeva izdaja.

Što god bilo, činjenica je da su sigetski branitelji stekli besmrtnu slavu svojim junačkim otporom, a njihov vođa i zapovjednik Nikola Šubić Zrinski potvrdio je status legendarnog borca protiv Turaka, kojega i danas kao nacionalnoga heroja slave i Hrvati i Mađari.

Za portal: Sandra Skanderlić, sandra.skanderlic@vip.hr

*****


Zamolili smo autoricu, koja nam je, osim ovoga, poslala još nekoliko priloga, da se predstavi čitateljima portala i da nam kaže kako i zašto je počela pisati o povijesnim temama. Dobili smo slijedeći odgovor:

Poštovani gospodine!
Drago mi je da ste primili moje mailove, što sam Vam i napisala u prošloj poruci, jer sam imala nekih problema za slanje istih. Što se tiče pitanja od kuda zanimanje za teme koje obrađujem, moram priznati da sam se time počela baviti vrativši se iz Domovinskog rata u kojemu sam aktivno sudjelovala, prvo u postrojbama HOS-a, a kasnije i ZNG-a te HV-a. Naime, smatrala sam da je povijest, a posebno hrvatska, koja je izuzetno bogata i osobama i događajima, nepravedno zapostavljena i u medijima i u društvenom životu općenito. S obzirom da sam bila samo još jedan nezaposleni Hrvatski branitelj – dragovoljac, imala sam puno vremena baviti se tom temom i tako je počelo… Inače, rođena sam u Zagrebu, 25.4.1967. godine.
Za sada toliko o meni, a nadam se da će biti još prilika za bolje upoznavanje.

Pozdrav iz Zagreba
Sandra Skanderlić

*****

PS:
Od iste autorice portal je objavio:

Pavao Ritter Vitezović http://www.croatia.ch/zanimljivosti/080107.php
Janko Drašković http://www.croatia.ch/zanimljivosti/080114.php
Seljačka buna http://www.croatia.ch/zanimljivosti/080130.php
Hrvatsko-ugarski kralj Matija Korvin http://www.croatia.ch/zanimljivosti/080225.php
Fran Krsto Frankopan http://www.croatia.ch/zanimljivosti/080304.php
Urota Zrinsko-Frankopanska http://www.croatia.ch/zanimljivosti/080414.php
Nikola Zrinski, hrvatski ban i pjesnik http://www.croatia.ch/zanimljivosti/080415.php
Bitka kod Siska http://www.croatia.ch/zanimljivosti/080623.php
ANTE STARČEVIĆ – OTAC DOMOVINE http://www.croatia.ch/zanimljivosti/080625.php
Ludovik II. Jagelović http://www.croatia.ch/zanimljivosti/080630.php
Ivan Česmički (Janus Pannonius) http://www.croatia.ch/zanimljivosti/080829.php

Za portal pripremio: Zvonimir Mitar

Odgovori

Skip to content