(FOTO) Hrvatska udruga Benedikt sudjelovala u Koloni sjećanja u Škabrnji

U pohodu suludom

Bezumne bijedne naslade

Zvijer se krvi napila,

Ali nije pobijedila, nije pobijedila!

Škabrnjski notturno, Branka Mlinar

Činilo mi se da je baš  ove stihove raznosila bura uvlačeći se među mnoštvom hodočasnika koji su došli izraziti poštovanje škabrnjskim žrtvama, želeći zadržati njihove misli na ovo mjesto stradanja i njegove žrtve. Prije 26 godina na ovoj postaji golgote Domovinskog rata srpski je agresor u svom krvavom pohodu ubio 84 žitelja od toga 26 branitelja i 58 civila mahom starije životne dobi. Šestoro ih je u poraću poginulo od mina. Kolona sjećanja više od 16.000 hodočasnika predvođena državnim izaslanstvom vraćala je sjećanje dostojanstveno u šutnji uzdignute glave. Dakako s razlogom, Škabrnja, malo pitomo mjesto u zaleđu Zadra, zadržalo je prkos i hrabrost, ljubav i nadu, život i budućnost. Mladi se parovi vraćaju, obnovljene kuće postaju domovi, djeca se rađaju, učionice su pune. Masline još neobrane pozdravljaju nas kao da nam žele obratiti pažnju na marljive ruke Škabrnjana, svoji na svome. Kolona sjećanja zaustavila se na Spomen-obilježju masovne grobnice u središtu mjesta gdje je položen vijenac izaslanstva Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata. Prepuna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije slavila je žrtvu Škabrnje svetom misom, u molitvi s poštovanjem i divljenjem, zahvalno  i s ljubavlju.

IMG-20171118-WA0017

„Što nam može zlo, ako smo Božji? Može slomiti naše smrtno i prolazno tijelo. Ali dušu našu, zlo nikada ne može ubiti”, poručio je biskup Jure Bogdan, predvoditelj misnog slavlja potaknuvši puk da otvori izranjeno srce Bogu: „Pružite mu ruku, usmjerite prema njemu svoje korake, kako biste postali slobodni i jaki u Bogu. I kako biste vidjeli naše stradale u svjetlu Božje ljubavi koja ih se ne odriče, nego ih prihvaća. Tu nam je, zato i jesmo u Božjem hramu, potrebna nadljudska riječ. Riječ koja otvara nova obzorja, koja daje snagu, riječ koja ne truje naše srce osvetom i mržnjom”, istaknuo je mons. Bogdan. Zajednička poruka naših biskupa s oltara izražena je u uvodnim riječima nadbiskupa Želimira Puljića: „Vjerom okupljeni u Škabrnji i nesalomljivom nadom kojom smo nadvladali sve ratne i poratne nevolje, mi se euharistijskom žrtvom okrećemo budućnosti i molimo nebeskog Oca neka nas prati svojim blagoslovom na našem putu.“

IMG-20171118-WA0020

Nakon svete mise naš se hod „Korak po korak“ nastavlja prema groblju sv. Luke  gdje ćemo paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca izraziti poštovanje žrtvama nemilog pokolja. Ove je godine i Hrvatska udruga Benedikt bila dio službenog protokola. Položila je vijenac predvođena predsjednikom Vidom Popovićem u pratnji članova Udruge.

Napuštamo ponosnu Škabrnju sa željom i nadom da počinitelji okrutnog zločina budu osuđeni, jer zamislite, to još nije učinjeno!  Učinimo to odmah i sada jer nas sadašnjost opominje, a povijest će nas prozvati zbog sramotnog propusta. Tebi, Škabrnjo, upućujemo stihove koji potvrđuju veličinu tvoje žrtve:

Ti stijeg si pobjede

I žubor proljeća…

Ti naš si ponos i molitva.

Ti naše si svjetlo, snaga istina …

Gromovit i jasan glas bijelih križeva.

Zamiriši noćas ružo škabrnjska…

Škabrnjski notturno, Branka Mlinar

IMG_20171118_142053_665

Margita Vučetić/Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content