Strani mediji o presudama generalima

Telegraph je ovoj temi posvetio dosta prostora. Osim same presude, objavili su profil generala Gotovine. Također ističu kako je general Gotovina u Hrvatskoj heroj i nacionalni osloboditelj koji je odigrao ključnu ulogu u oslobođenju Hrvatske od srpske dominacije. Podsjećaju da je 2001. pobjegao u egzil i u četiri godine postao narodni heroj kao odmetnik u stilu hajduka, prkoseći tiraniji.

Španjolski El Pais je kao glavnu vijest objavio osudu generala koji su u hrvatskoj junaci. Pišu kako se u Zagrebu pratilo live i čekaju što će se sada događati. Prenijeli su naslovnice večernjeg i Jutarnjeg lista – Gotovina junak.

Francuska agencija AFP piše kako je suđenje 55-godišnjem Gotovini izazvalo je veliko zanimanje u Hrvatskoj gdje je bivši general junak rata za neovisnost. Objavili su i da je čitanje presude putem golema ekrana na središnjem trgu pratilo tisuću ljudi koji su bili nezadovoljni jer presudu drže “političkom odlukom.”

Talijanska ANSA javlja da su nezadovoljni građani na središnjem trgu u Zagrebu, većinom branitelji Domovinskog rata, za izdaju optužili bivšeg predsjednika i bivše premijere, ali i sadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića te premijerku Jadranku Kosor. Citirali su Ivana Vekića, koji je početkom Domovinskog rata bio ministar unutarnjih poslova, da bi rađe bio osuđeni ratni zločinac nego ministar u hrvatskoj vladi.

– Haaški sud bi ratove na Balkanu svojim presudama morao simbolički okončati, ali presudama postiže suprotan učinak. Umjesto za pravdu, Haaški se sud odlučio za kopiranje Daytonskog sporazuma, dokumenta koji je na silu izjednačio krivnju za etničko čišćenje i legitimizirao genocid kao sredstvo za postizanje političkih i teritorijalnih ciljeva, piše slovenski list Delo i izražava zabrinutost da bi takave presude mogle postati simbolični uvod u nova neslaganja i ratove.

“Tužiteljstvo je za Gotovinu tražilo 27 godina zatvora”, no general je “ustrajao tijekom čitava suđenja na svojoj nedužnosti i tvrdio da je podređenima izdavao naređeanja kako bi spriječio zločine protiv srpskih civila”, piše El Mundo.

Vijest o presudi prenio je opsežno i španjolski dnevni list El Pais (centar) uz reportažu iz Zagreba gdje su izricanje presude pratili okupljeni građani. I El Pais podsjeća da su u Hrvatskoj trojica generala junaci Domovinskog rata, te navodi da katolička crkva i vlada danima prije presude pozivali državljane da je dočekaju “dostojanstveno i u miru”.

Ruski list Kommersant piše na svojoj internet stranici, pod naslovom “Haaški sud izazvao ‘Oluju’ u Hrvatskoj”, da je izrečena presuda postala jednom od najvažnijih presuda Haaškog suda i da je već izazvala nemir u Hrvatskoj.

 

Pvezano:

Hrvatska je prednovim ratom, Balkan će eksplodirati

Odgovori

Skip to content