Predviđanja britanskog povjesničara: Europa će 2018. postati poprište velikog ratnog obračuna za euro

 Europa 2018. godine postaje poprište velikog ratnog obračuna – predviđa britanski povjesničar Dominic Sandbrook (37), koji je poslije studija na Oxfordu i Cambridgeu, napisao nekoliko knjiga i seriju tekstova u tiražnim britanskim medijima.

Uzroke ratnog sukoba, kako prenosi britanski visokotiražni dnevnik “Daily Mail”, Sandbrook vidi u krizi na Starom kontinentu, koja će, prema njegovom scenariju, eskalirati iskopavanjem ratnih sjekira između zemalja koje danas čine srce Europske unije.

Francuska će, predviđa on, napasti Veliku Britaniju, Nijemci će upasti u Grčku, dok će ruski tenkovi krenuti na baltičke zemlje. Upozorenje njemačke kancelarke Angele Merkel da bi propast eura mogla biti “okidač” za rat u Europi, Sandbrook razvija tvrdnjom kako je sukob već pred vratima.

Grčka se 2012 povlači iz eurozone, Italiju potresaju nemiri

Sandbrookov scenarij prilično je detaljan i uključuje datum početka rata, za točno sedam godina, 29. listopada 2018. godine. Već naredne zime, veljače 2012, kaže on, prosvjedi u Grčkoj pretvorit se u ulične ratove, da bi mjesec dana kasnije Atena objavila kako se povlači iz eurozone.

Slom europskih burzi Nijemci će, tvrdi on, iskoristiti za “okupaciju Grčke”, što umnogome podsjeća na britanski scenarij uvlačenja Njemačke u I. svjetski rat.

Već na ljeto, predviđa Sandbrookov, počet će masovni prosvjedi u Italiji zbog čega će premijer Silvio Berlusconi poslati vojsku, ne bi li uveo red. No, bombe će poletjeti prema bankama u Rimu, Milanu, Torinu, i talijanski će premijer biti primoran zatražiti pomoć od Europe. Odaziva se, navodno, samo Nicolas Sarkozy, predsjednik Francuske slanjem 15.000 vojnika.

Predviđanja Sandbrooka za srpanj iduće godine obuhvaćaju čak i broj mrtvih u nemirima.

Stvari se 2013. godine dalje zaoštravaju, kada na Samitu EU u ožujku manji europski narodi počinju otvoreno opiranje zahtjevu Njemačke o usvajanju rigoroznijih mjera štednje. Kreću masovni prosvjedi.

Veliku Britaniju napuštaju svi

Iako u proljeće 2014. godine 63 osobe ginu u krvavim prosvjedima u Španjolskoj, kriza u Latviji je glavna svjetska tema, gdje je nezaposlenost 35 posto i gdje izbijaju međunacionalni sukobi. Ruski predsjednik Vladimir Putin 2015. godine ulazi s trupama u Latviju, da, kako tvrdi britanski povjesničar, “vrati mir”. Europa i NATO ne reagiraju burno, pa Rusi ulaze u Estoniju, a 2016. godine i u Litvu, Bjelorusiju i Moldaviju.

U međuvremenu, navodno, Sarokozi mijenja Ustav Francuske kako bi treći put zaredom postao predsjednik. Pet dana pred katolički Božić 2016. godine, u kojem poručuje kako svi u EU moraju prihvatiti euro, dok “Britance treba podsjetiti da im je mjesto u Europi, makar i silom”.

Sukob se događa u Belgiji između Valonaca i Flamanaca, pri čemu Britanci i Francuzi šalju mirovne snage. To predstavlja uvod u invaziju Francuske na Veliku Britaniju 2018. godine. Na strani Francuza su Španjolska i Italija, uz financijsku pomoć Nijemaca i Rusa. Britance na koncu  napuštaju svi, uključujući Amerikance, predviđa Sandbrook.

>>Povijesno politička geneza nove europske krize ( I. dio)

>>Povijesno politička geneza nove europske krize (II.dio)

Mada spomenuta predviđanja djeluju kao vrlo solidan osnov za nekakvu video igru, treba napomenuti da je “rukopis” vrlo sličan događajima s konca 19. i početka 20. stojeća koji su doveli do dva svjetska sukoba.

>>Hrvatska pobjeda u ratu nije bila predviđena u igrama moćnih, poglavito Velike Britanije

Zanimljivo je da je ovo jedna od prvih britanskih prosudbi ove vrste u kojoj se uopće ne spominje prostor južno od Alpa i sjeverno od Grčke.

Odgovori

Skip to content