‘Svi su zločini u Škabrnji počinjeni pod zvijezdom petokrakom’

TRIBINA ‘SJEĆANJE NA VUKOVAR I ŠKABRNJU’
‘U Škabrnji su od 2000 prijeratnih žitelja 110 ubile srpske snage pod vodstvom bivše JNA’, rekao je zapovjednik škabrnjskoga Samostalnog bataljuna Marko Miljanić.

Dodao je kako su mu ‘srpski vojnici pred njegovim očima zaklali oca i ubili brata’.

 

U Vukovaru je za vrijeme opsade u jesen 1991. živjelo 15.000 stanovnika, među njima i 3500 djece, od kojih je poginulo 86, a 54 mlađe od 10 godina, izjavio je prvi ratni zapovjednik obrane Vukovara umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Arbanas na večerašnjoj tribini „Sjećanje na Vukovar i Škabrnju“, koju je organizirala Hrvatska udruga Benedikt, u povodu 20. obljetnice stradanja i pada Vukovara te stradanja Škabrnje.

„U Škabrnji su od 2000 prijeratnih žitelja 110 ubile srpske snage pod vodstvom bivše JNA”, rekao je zapovjednik škabrnjskoga Samostalnog bataljuna Marko Miljanić. Dodao je kako su mu „srpski vojnici pred njegovim očima zaklali oca i ubili brata“.

„Svi su zločini u Škabrnji počinjeni pod zvijezdom petokrakom koju i danas neki u Hrvatskoj veličaju, a za zločine u Škabrnji nitko nije odgovarao“, rekao je Miljanić, dodavši kako je napadima na Škabrnju zapovijedao Ratko Mladić, sadašnji pritvorenik u Haagu. Po Miljanićevim riječima 18. studenog 1991. srpske su snage tenkovima iz više pravaca nasrnule na Škabrnju i ušle u selo. „Branitelji nisu mogli izdržati te su ih neprijateljski vojnici masakrirali i taj se dan u Škabrnji dogodilo masovno klanje. U selu je ostalo zarobljeno 30-ak civila, ali i oni su svi poubijani i bačeni u jamu u tijeku mjesec dana“, rekao je Miljanić.

Arbanas je, svjedočeći o stanju u Vukovaru, rekao kako je Vukovar u napadu srpskih snaga 1. listopada 1991. „odsječen od ostatka Hrvatske“, a zadnja opskrba braniteljima je stigla 27. rujna 1991. kad je došlo „nešto dragovoljaca i opreme“.

Istaknuo je zločine što su ih srpske snage počinile nad zarobljenim Vukovarcima u logoru u hangarima „Veleprometa“, koji su, kako je rekao, možda i veći od onih na Ovčari. „Samo u jednom danu, 15. rujna 1991., u ‘Veleprometovu’ logoru ubijeno je 90 pretežito civila i nekolicina zarobljenih branitelja“, ustvrdio je Arbanas.

Po njegovim riječima u početku listopada 1991. generali tadašnje JNA Života Panić i Veljko Kadijević, od kojih ni jedan nije odgovarao za zločine, pregrupiraju snage na vukovarskom području i „još žešće napadaju“.

„Tromjesečna opsada Vukovara dala je vremena Hrvatskoj vojsci da naraste na 60-ak brigada“, kazao je Arbanas.

Ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra dr. Ante Nazor kazao je kako su agresori za vrijeme opsade uništili 90 posto stambenog fonda Vukovara, a slična razaranja pretrpjela je i Škabrnja.

„Po najnovijim podatcima u istočnoj Slavoniji je prije napada i u tijeku napada na Vukovar djelovalo oko 50.000 neprijateljskih vojnika i oko tisuću oklopnih vozila, od toga gotovo 600 tenkova“, kazao je Nazor, pojasnivši kako je od 50.000 neprijateljskih vojnika pripadnika JNA bilo 27.000, a 13.000 pripadnika teritorijalne obrane (TO) iz Srbije.

„Za Domovinskog rata u Hrvatsku je došlo 500 stranih dragovoljaca jer nisu mogli trpjeti nepravdu kojoj je bila izložena Hrvatska“, kazao je Ante Nazor na tribini koju je organizirala splitska udruga Benedikt.

* Autor: Hina|

Odgovori

Skip to content