Amnesty traži istragu Šeksa i Loše, u RS pobuna protiv Kotromanovića

THE ECONOMIST INTELLIGENCE SECTION 7?

U izvješću AI-a posebno su istaknuti Vladimir Šeks i Davor Domazet-Lošo zbog navodnih zločina u Istočnoj Slavoniji te akciji Medački džep. Zahtjevi za istragom stižu i prema novom ministru obrane u SDP-ovoj vladi.


Neovisna i neprofitna organizacija za zaštitu i promicanje ljudskih prava Amnesty International (AI) od novoizabrane vlade RH na čelu sa Zoranom Milanovićem traži prioritet nad istragama i kaznenom progonu osumnjičenih za ratne zločine.

Organizacija ističe kako vlada treba iskoristiti priliku da prekine s pogreškama prijašnjih vlada te da provede brze, temeljite, nepristrane i nezavisne istrage te kazneni progon ratnih zločinaca. U izvješću AI-a posebno je istaknut potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, o čijoj se navodnoj zapovjednoj odgovornosti za zločine u Istočnoj Slavoniji govorilo i tijekom suđenja Branimiru Glavašu, a spomenut je i umirovljeni admiral i bivši načelnik Glavnog stožera, Davor Domazet-Lošo za kojega su se tijekom suđenja Mirku Norcu i Rahimu Ademiju pojavile informacije o mogućoj odgovornosti za zločine u akciji Medački džep.

AI navodi kako je prema podacima DORH-a oko 540 slučajeva ratnih zločina još u fazi predistrage, a i to se odnosi samo na manji broj osumnjičenih počinitelja. Budući da je se godišnje prosječno riješi 18 slučajeva ratnih zločina, i ako se nastavi tim tempom, većina odgovornih za zločine nikada neće biti izvedena pred sud.

Amnesty International poziva Vladu RH na sljedeće korake:

– da odredi dovoljna financijska sredstva i pruži potpunu političku podršku istrgama i progonu ratnih zločina

– da osigura zakonski okvir koji će biti u skladu s međunarodnim normama u progonu ratnih zločinaca

– da osigura brze, temeljite, nezavisne i nepristrane istrage navoda protiv visokih vojnih i civilnih dužnosnika zbog zapovjedne odgovornosti

– da osigura učinkovitu zaštitu svjedoka te da kažnjava sve one koji maltretiraju, straše ili, u nekim slučajevima, ubijaju svjedoke, kako bi se pokazalo da takvo ponašanje neće biti tolerirano

– te da osigura preživjelim žrtvama silovanja počinjenih tijekom rata da vide zadovoljenje pravde, ali i da dobiju pripadajuću psihološku i ekonomsku pomoć te pristup zdravstvenim uslugama.

‘Kotromanović je učestvovao u okupaciji Mrkonjić Grada’

Zahtjevi za istragom stižu i prema jednom od novih članova SDP-ove vlade. Riječ je o Anti Kotromanoviću, novom ministru obrane, za kojeg su mediji u Republici Srpskoj prije nekoliko dana objavili kako je na popisu osumnjičenih za ratne zločine. Navode tako izjavu direktora Centra RS-a za istraživanje ratnih zločina Janka Velimirovića kako je ‘novi hrvatski ministar obrane Kotromanović osumnjičen za ratni zločin nad srpskim civilima, počinjen u jesen 1995. godine na području Mrkonjića Grada’, te da se ‘njegovo ime nalazi u nekoliko krivičnih prijava protiv osumnjičenih za smrt 181 civila na području te općine’.

Ove je navode za kasnije demantirala načelnica Mrkonjić Grada Divna Aničić.

– Taj čovjek se ne nalazi na spisku osoba koji je MUPRS-a predao tužilaštvu pod sumnjom da su počinili ratni zločin. Činjenica je da je on bio zamjenik komandanta (Četvrte gardijske brigade, poznate pod imenom “Pauk”), ali njegovo ime se trenutno ne nalazi na spisku koji je u tužilaštvu, pored osoba za koje treba da bude pokrenuta optužnica – navela je Aničić za Radio RS-a.

Dodala je kako se lokalna vlast ne može miješati u unutrašnje stvari druge države, ali da će uputiti prosvjedno pismo novoizabranom hrvatskom premijeru Zoranu Milovanoviću zbog imenovanja Kotromanovića za ministra, jer je hrvatska vojska 1995. godine ‘okupirala Mrkonjić Grad i samim tim je Kotromanović učestvovao u tom okupaciji’.

Autor: K.K.| dnevno.hr

Odgovori

Skip to content