Analiza Reutersa: Britanija ostala usamljena – slijedi prilagodba?

 Analiza – U potrazi za tračcima nade za eurozonu u 2012.

Nakon dviju godina previranja koje su zasjenile povjerenje u ekonomiju i politiku europske monetarne unije, bilo bi više no prenagljeno sugerirati da je kraj na vidiku.

 

No unatoč sumračnu zastoru koji se nad Bruxellesom nadvijao mjesecima, sada se po hodnicima u Bruxellesu mogu čuti stanovita šaputanja o mogućnosti zaokreta nabolje ako bi se nekoliko neizvjesnih elemenata sretno međusobno posložilo u mjesecima koji dolaze.

U ovom trenutku to su čisto spekulativna domišljanja, krcata višestrukim „ako”. Pa i dalje ostaje mnogo lakše nabrajati potencijalne jame i zaprjeke na koje će se naići negoli identificirati eventualne svijetle točke.

Sigurniji dani?

Kombinacija toga da je Europska središnja banka omogućila trogodišnju likvidnost za banke koje bi morale otkloniti kreditni škripac, činjenice da su se prinosi na talijanske i španjolske 10-godišnje obveznice smanjili, prvih koraka prema dubljoj eurozonskoj fiskalnoj integracije te golog zamora na tržištima nakon tako duga razdoblja krize opće potrošnje – ta bi činjenica mogla ukazivati na stanovito olakšanje koje predstoji

No kombinacija toga da je Europska središnja banka omogućila trogodišnju likvidnost za banke koje bi morale otkloniti kreditni škripac, činjenice da su se prinosi na talijanske i španjolske 10-godišnje obveznice smanjili, prvih koraka prema dubljoj eurozonskoj fiskalnoj integracije te golog zamora na tržištima nakon tako duga razdoblja krize opće potrošnje – ta bi činjenica mogla ukazivati na stanovito olakšanje koje predstoji.

Mark Mobius, menadžer Franklin Templeton fund-a poznat kao ‘antiprotivan’, išao je ovaj tjedan tako daleko da je odredio i datum kraja ove nemoći. Bio je to iskorak, no on sugerira da ti pokušaji da se izmjeri puls ove krize mogu biti početak preokretanja prognoze o njezinu sretnu ishodu.

„Europska kriza nije tako duboka i strašna kao što ljudi misle”, kazao je Mobius, koji ima nadzor na 50 milijarda dolara investicija u sustižućim zemljama, brazilskim novinama Valor Economico, rekavši pritom da bi očekivana kriza Europe mogla završiti s lipnjem 2012.

„Države se nalaze u procesu pregovaranja, a za to treba vremena”, kazao je on.

Bez prognoza

Kreatori europske politike nisu toliko smioni – u posljednje dvije godine naučili su koliko je opasno iznositi općenito pozitivne političke izjave

Kreatori europske politike nisu toliko smioni. Oni su u posljednje dvije godine naučili koliko je opasno iznositi općenito pozitivne političke izjave.

No napredak u pridobivanju 26 od 27 zemalja za stroža fiskalna pravila za euro-zonu – Britanija je ostala izvan toga – i činjenica da se Mario Draghi, predsjednik ECB-a, očitovaoEurozona – kriza – financije pozitivno o onomu što se naziva nova „fiskalna sloga” (fiscal compact), otvorio je nekim dužnosnicima prostor da budu optimističniji nego dosad.

Ako ne-ograničena trogodišnja likvidnost koju je ECB ovaj tjedan ponudio – od koje su banke ščepale 489 milijarda eura – može pomoći odleđivanju pozajmljivanja, ako Portugal, Irska i Italija mognu održati tempo svojih strukturnih reformi, a i Španjolska održi svoja nastojanja, ako čelnici euro-zone mognu napokon sazidati smislen vatrozid protiv krize služeći se fondovima za spašavanje i potporom od MMF-a, i ako zastrašujući iznosi što ih države moraju namaknuti za potrebe refinanciranja u prvim mjesecima godine budu podmireni, tada…

„Uspijemo li prebroditi prvih šest mjeseci 2012. bez većih neprilika, stvari će izgledati boljima”, kazao je jedan visoki kreator politike euro-zone Reutersu.

Takva gledišta iznose se, provizorno, i u službenim izjavama za medije.

Britanske brige

Napredak u pridobivanju 26 od 27 zemalja za stroža fiskalna pravila za euro-zonu – Britanija je ostala izvan toga – i činjenica da se Mario Draghi, predsjednik ECB-a, očitovao pozitivno o onomu što se naziva nova „fiskalna sloga” (fiscal compact), otvorio je nekim dužnosnicima prostor da budu optimističniji nego dosad„

Put je dug, dulji no što smo očekivali”, kazao je ovaj tjedan Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća i predsjedatelj sastanaka na vrhu EU-a, u video-poruci.

No neka ne bude nimalo dvojbe, postoji temeljna politička volja da se krene naprijed u smislu unije. Mi imamo moralnu obvezu nastaviti ovu misiju”, rekao je on, najavljujući da će se čelnici EU-a okupiti 30. siječnja na svoj 17. krizni samit, ovaj put kako bi se usredotočili na strategiju rasta.

Većinom sumorno

Jedan od važnijih pomaka nabolje u raspoloženju jest činjenica da diplomati i dužnosnici EU-a ne govore više baš onako slobodno o raspadu euro-zone, što je mogućnost koja je do prije svega dva mjeseca bila na svačijim usnama.

I dok Grčka – ključni čimbenik dužničke krize – ostaje razlogom ozbiljne zabrinutosti, predsjedatelj Royal Bank of Scotland kazao je u četvrtak kako misli da bi neka mala zemlja mogla još uvijek napustiti euro-zonu, Eurono da je privrženost novim fiskalnim pravilima stvorila obnovljen osjećaj jedinstva.

Prvi susret na vršnoj razini na kojem bi se razmatrali detalji fiskalnog paketa – za koji čelnici EU-a misle da će stupiti na snagu do ožujka – bio je održan ovaj tjedan, i bio je kaotičan, rekli su diplomati, s očitom tenzijom između zemalja koje pripadaju i onih koje ne pripadaju zoni eura.

No čini se da na površinu izlazi istinska želja da se 17 članica euro-zone i devet ne-članica euro-zone održe rame uz rame u inzistiranju na strožem proračunskom manjku i pravilima glede zaduživanja, a čine se i intenzivni napori na svim stranama kako bi se postiglo da se i Britanija pridruži, dok su u pogledu ulaska Londona u čitavu stvar osobito revni Berlin i Bruxelles.

„Pogledate li na dogovor među vladama, ne vidim zašto on ne bi mogao biti proširen na 27 zemalja i opet integriran u EU-stado”, rekao je jedan diplomat iz euro-zone, aludirajući na fiskalni paket i na potrebu da se i Britaniju dobije kao sudionika.

„Bit će to veoma delikatan ples, i nema nikakve izvjesnosti da će se on sretno završiti, no tu su napori koje čine sve strane i to će biti dobar početak za 2012. bude li se našlo načina da se postigne sporazum na razini 27, a ne 26 i 1.”

Reuters

Odgovori

Skip to content