Sindikati traže referendume u isto vrijeme

Sindikalne središnjice zatražile su od predsjednika Republike Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića da omoguće istovremeno održavanje sindikalnog referenduma o referendumu s referendumom o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Sindikati podsjećaju da je Sabor 23. prosinca donio Odluku o raspisivanju referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, ali ne i o istovremenom održavanju referenduma o referendumu odnosno ublažavanju kriterija za provedbu referenduma.

Očekuju da to učini predsjednik Republike na prijedlog Vlade i uz supotpis premijera, u skladu s Ustavom koji daje tu mogućnost, javlja HRT.

Predstavnici Hrvatske udruge sindikata, Matice hrvatskih sindikata, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Udruge radničkih sindikata Hrvatske upozoravaju kako je dogovor o referendumu o referendumu postignut s prethodnom Vladom, nakon što su sindikati prikupili više od 717 tisuća potpisa, pa očekuju i da se ta obveza odnosi i prenosi na novu Vladu.

Sindikati ujedno podsjećaju premijera Milanovića da su njegova osobna stajališta koje je iznosio u Saboru 2010. godine u pogledu referenduma bila identična sindikalnim.

D.M.

 

Odgovori

Skip to content