VAMPIR ILI BESMRTNOST

 

Dr. Miroslav Radman juri besmrtnost, jer stari, opaža znakove starosti, i rješenje traži u prokletoj znanosti, kojoj se posvetio dušom i srcem. On je ateista. A tko

nije danas, pod kapom Božjom. Pitanje glasi: gdje su katolici? Pedofili nisu katolici. Pa ni kada su svećenici. Kada nastane veliki otpad, otpadništvo, Apostazija, tko je vjernik, i gdje se skriva vjernik; ono malo stado o kojem govori proroštvo. Sin Čovječji je i sam govorio o zadnjim vremenima i pitao se hoće li naći vjernike kada se vrati; a, ipak, znao je da će to biti malo stado.

 

Dr. Radman se ponosi s ateizmom. Kao i Richard Dawkins. I njemu, kao takvom, ništa ne znači što besmrtnost postoji. Bog nije bog mrtvih nego Bog Živih. Što više, Enoh i Ilija nikada nisu ni umrli. Tek imaju da se vrate na Zemlju, u Dan Gospodnji, da iskuse slavu Smrti, kroz koju je prošao i Gospodin.

Povodom jednog medikamenta, kojeg Dr. Radman potpisuje, digla se velika frka i odmah se traži da ostavi kuću Instituta, koju je namjenski dobio, ali koja nikada nije postala Dom Znanosti, kojoj će hrliti mudrost ovog svijeta, pak neće biti problema održavati to golemo zdanje, na obali Jadranskog mora. Ivo Sanader je u tamnici i ne može više okupljati privrednike ove toli nesretne zemlje da uplate u duboku jamu fonda ovog Instituta. I Dr. Radman se našao pred fenomenom besmrtnosti, a bio je i ranije zaokupljen problematikom božanstvene alkemije, ali sada je besmrtnost već urgentna. On ne vidi kroz prozor; on je u konstantnom mamurluku; napolje umire priroda; umire Svijet.

Amerika je pred bankrotom; proročke knjige spominju bankrot prirode, ali to je nerazumljivi jezik proroka, kojeg prokleta znanost ne poznaje. A znanost koje je počivala pod Abrahamovim šatorom, znala ga je. Pascal je proučavao proroštva. Newton je mogao opčinjen proročkim knjigama. Više je napisao komentara starozavjetnih proroka i mističnih tekstova, nego znanstvenih radova.

SV.  MALAHIJA I NJEGOVO PROROŠTVO

Meni je Ahasfer bio slikarska tema. Kao i Armagedon. Apostazija je moja pjesnička tema. Kao i princeza Anastazija i komunistički zločini. Proroštva me zaokupljaju. Izdao sam mnoge knjige i potaknuo još više. Pa i ovdje, na ovom mjestu, vraćam s vremena na vrijeme, na sv. Malahija i na njegovo proroštvo o posljednjim papama. Jer vjerujem da vrijeme ističe. Pijesak iz klepsidre ističe. Vidim posljednje zrno. Ali to je vizija. Ahasfer je besmrtan. Isus mu je dodijelio besmrtnost. Kao kaznu. I on je nosi kao kaznu. Do Konca Vremena. Do Smaka Svijeta. Ti ćeš me sačekati dok se vratim, rekao mu je Isus, zarad njegova prezira. Stoljeća prolaze, a On se ne vraća. Ahasfer čeka ne Gospodina, nego Smrt. On pojma nije imao, kako je besmrtnost teško breme. Kao što to ne zna ni Dr. Radman. Postoji paklena besmrtnost.

Besmrtnost na razini znanosti, kao eliksir besmrtnosti, kojeg su prodavali prvi francuski iluminati, Cagliostro i Saint Germain, bila je blasfemija, kao i cijela prosvjetiteljska Utopija. Kao i  Demokracija, Sloboda, Bratstvo, Jednakost. Besmrtnost doktora Mesmera. Dr. Radman se u Parizu mogao nadahnuti besmrtnošću i svakom Utopijom. Francuske akademike resi titula besmrtnika. A smrtni su.

INSTITUT ZA SUZBIJANJE SMRTI

Vampir je besmrtan. Vampirološka agenda u Hollywood je stigla iz modernog engleskog rozenkrojcerstva. Transilvanija vampira i Drakule opčinila je Bram Stokera i njegov krug posvećenih u tajne krvi. U Rusiji Sovjeta sa besmrtnošću je eksperimentirao Bogdanov, Crveni Mag. Na čelu američkog instituta besmrtnosti postavili su tužnu spisateljsku kreaturu, Roberta Antona Wilsona. Đavo mu nije dao mira. Bježao je od Boga. Nadasve od Katoličke crkve, kao područja mraka. Tri puta se podvrgnu psihijatrijskim tretmanima, da bi ga se «posve oslobodilo od svih natruha katoličanstva», a kada je to postigao predao se svakom vračarstvu, vjerujući da je na putu Iluminacije. Bio je šaman. Član mnogih inicijatičkih društava. Pripadao je sekti Diskordija, posvećenoj drevnoj Eris, boginji nereda, kaosa i rastrojstva. I R. A. Wilson vjeruje u besmrtnost, koju definira prorok psihodeličke Amerike, Timothy Leary, koji će našem besmrtniku i besramniku dodijeliti titulu «najmudrijeg čovjeka» na svijetu. A on to nije bio. Osim ako svijet nije poludio. Luna, kćer R. A. Wilsona umrla je nasilnom smrću; u bijesu ju je isjekao jedan Indijanac iz plemena Sioux. U sisačkom časopisu Riječi pisao sam: «Luna je na Telegraph aveniji bila čudo od šarma, ali je otac predao sotonističkim sektama i u obitelji su zajedno služili crowleyanske obrede… Bila je opsjednuta demonima. /Njen otac/ je komunicirao s izvanzemaljskim inteligencijama. Govorio je za njih da su ih religije nekada bile proglasile demonima. On nije imao ništa protiv njihova milosrđa. Usrdno im se molio. Mala Luna je levitirala, izmještala se u prostoru, gubila u kroz vrijeme.» Jednog dana otac primi nagovještaj njene smrti bila je to njegova žrtva. Mrtva, raskomada, pohranjen je u krioničkoj besmrtnosti Instituta za suzbijanje Smrti, kojim upravlja njen otac.

DR. RADMAN I JULIA ROBERTS

Kod nas je sve malo drukčije. Dr. Radman ispovijeda samo ateizam. Zasad on prodaje samo najžešći i najefikasniji antioksidans. On će se sam braniti da ih se u Americi prodaji u najrazličitijem spektru; jedan od  njih potpisuje i slavna Julia Roberts. Ali ovaj antioksidan je najskuplji, premda se cinično reklamira kao «Eliksir mladosti sada dostupan i običnim smrtnicima.» Pa ipak, eliksir je samo mamipara. I hrvatski surevnjivi, ili više realistični, znanstvenici spremni su svaki čas pribiti Dr. Radmana na Stup srama. Čini se da sada svi u njemu vide šarlatana. Samo je splitski gradonačelnik izjavio poslovično poslovno, na anketu Večernjeg lista (od 24. listopada o.g.): «Ako je to Radman napravio, to je veliki bum! To je svjetska stvar. Bit će tu para i posla. Naravno da bih uzimao te tablete protiv starenja. Ako je 100 eura, nije to puno.  Toliko na Hvaru stoje dva kila šampjera. Tko ne bi uzimao tablete da ne stariš?!» Neki su pak rekli da je ekvivalent tim tabletama, jedna jabuka.

Ipak, Radmanova temeljna vizija je – besmrtnost.

Letica ga je odavno pročitao. Još kada je pisao, povodom Radmana, otvoreno pismo Ivu Sanaderu. I tada je on, za Slavena Leticu, bio šarlatan, «koji zagovara proizvodnju genetski modificirane hrane, sanja o besmrtnosti i prijenosu života ma Veneru.

Venera je ključ. Zagovarao je kozmičku selidbu i R. A. Wilson. I sovjetski kozmokomunisti. To je opće mjesto bezbožne znanosti. Negdje sam izrekao definiciju: Nema iluminizma bez Marsa, Venere i Siriusa. I nema ga bez krvi, vampirizma i prometejstva. I tako dalje. Aleksandar Bogdanov slušao je u Zűrichu, 1907., Steinerova predavanja o okultnoj medicini. Pod tim dojmom, napisao je sljedeće godine, roman-utopiju Crvena zvijezda, o marsovskoj civilizaciji, u kojoj je postignuta besmrtnost i izgrađen svojevrsni vampirski komunizam. Interesantni su opisi Marsijanaca; takva stvorenja sada viđamo u američkim horror-filmovima. Bogdanov opisuje tehnologiju podmlađivanja. Bogdanov će biti Lenjinov mag i biolog. U Moskvi utemeljuje, poslije Revolucije, prvi u svijetu Institut za transfuziju krvi i postaje njegov direktor. U svibnju 1928. godine, pak umire, poslije neuspješnog eksperimenta po svojoj metodi. I ruski kosmisti su, kao i Radman danas, polazili od toga, da na elementarnom nivou života, postoji besmrtnost, kod jednoćelijskih organizama koji se periodično obnavljaju. Oni koji su naslijedili Bogdanova, trudili su se Lenjinu osigurati besmrtnost, ali su ga poslije smrti uspjeli samo vješto balzamirati njegovo tijelo i nadgledati izgradnju Mauzoleja, prema proporcijama satanskog hrama u Pergamu. Gromoglasno su govorili o znanstvenom uskrsnuću mrtvih, ili barem «najzaslužnijih povijesnih ličnosti.» Njima, ruskim kozmo-komunistima, pripada krilatica: «Lenjin je živio, Lenjin je živ, i živ će Lenjin biti.» Zamalo da Dr. Radman to nije izgovorio, prilagođeno našem povjesnom trenutku.

Dana 27. studenog, Jutarnji list, donosi tekst o vampirima. I to onim srpskim. O našim povijesnim vampirima ne govore. Trebalo bi konzultirati vampirologiju Montaguea Summersa. A što se pak tiče moderne konspiratologije, prije svega one ruske, nije na odmet razmatrati – zavjeru vampira. Zasad dodajmo da je vampir jedina naša riječ među internacionalnim. Uzeta iz našeg jezika. Na našu slavu. I na slavi Dr. Radmana.

Odgovori

Skip to content