Bevanda: Čast mi je, iako su mi jasne teške okolnosti

Vjekoslav Bevanda, kandidat za mandatara: Ekonomija i EU bit će moji prioriteti – Trebamo se manuti politikantstva i okrenuti izlasku iz krize

 

Ekonomija i evropski put BiH bit će moji prioriteti ako budem imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, izjavio je jučer u ekskluzivnom intervjuu za “Dnevni avaz” Vjekoslav Bevanda, kandidat za mandatara desetog saziva državne vlade. – Sretan sam što je, konačno, došlo do dogovora, jer to je važnije od svega. Meni je čast da dobijem ovakvu priliku, iako mi je jasno u koliko se teškim okolnostima nalazimo – kazao nam je Bevanda.

Šta će biti Vaši prioriteti, ako budete na koncu imenovani na mjesto šefa državne vlade?

– Za mene postoje dva prioriteta svih prioriteta. I da bi ih čovjek postavio, ne treba biti ni veliki stručnjak. To su ekonomija, realno sagledavanje stanja u kojem se nalazimo, i evropski put BiH. Ova zemlja mora krenuti snažnije u ispunjavanje uvjeta za članstvo u toj zajednici. Osim toga, važna  je i koordinacija unutar Vijeća ministara BiH, u čemu je i najvažnija uloga predsjedavajućeg, i koordinacija  između entiteta. Ako dobijem ovaj posao, dat ću sve od sebe da ga uradim kako treba i da stvorimo tu potrebnu sinergiju u okviru Vijeća ministara i u cijeloj državi da zemlja krene naprijed.

Vi, kao bivši ministar financija FBiH, najbolje znate u kakvom se ekonomskom stanju nalazi cijela država i u koliko teškim okolnostima preuzimate funkcije. Hoće li ova vlast imati kapaciteta da se uhvati ukoštac s ovom finansijskom i političkom krizom?

– Ma, nema tu više koliko će htjeti. Jednostavno se mora. Interes je svih, sazrelo je vrijeme, a ja mislim da je dogovor pokazao da se moramo suočiti sa svim problemima koji stoje pred nama. Moramo se vratiti na tračnice prema Briselu.

Negativno mišljenje

Očekuje Vas proces političkih konsultacija do imenovanja novog Vijeća ministara BiH. Jesu li Vama poznata imena Vaših budućih saradnika ministara?

– Nisu. Dogovor koji je napravljen, i to je sasvim normalno, nameće zaključak da će lideri u konsultacijama i to riješiti. Ako govorim o imenima mogućih kandidata koji se spominju u javnosti, ja ni prema kome od njih nemam negativno mišljenje niti ima neko za koga bih rekao da s njime ne želim sarađivati. Uložit ću sve napore da stvorim sinergiju i pozitivu u radu samog Vijeća ministara BiH. Mislim da su svi došli do toga, da ćemo mi koji budemo u timu dijeliti ista načela i principe i da ćemo se manuti stvari koje su sitno politikantstvo i usmjeriti se na prioritete.

Imate li ideju kako riješiti financijske probleme?

– Imam ja ideja, ali mandatar i cijelo Vijeće ministara BiH moraju imati sinergiju. Imam dobru vjeru i nadam se da će i drugi to podijeliti te imati odgovornost za javnu funkciju koju obavljaju.

U fotelji do konca siječnja

Kada očekujete da ćete moći preuzeti funkciju u punom kapacitetu, ako, naravno, sve bude išlo kako je dogovoreno?

– Ne znam, ne mogu vam reći precizno. Prema onome što je meni prezentirano, ići će se jednom ubrzanom procedurom, ako ne bude problema. Nadam se vrlo brzo nakon Nove godine, tokom januara, a sigurno prije februara.

DNEVNI AVAZ – Autor Tarik LAZOVIĆ

Odgovori

Skip to content