EU: Stvara li se osovina Varšava – Budimpešta – Bukurešt

Razgovarali smo s Romanom Kowalskijem, veleposlanikom Republike Poljske u Mađarskoj, koji je s petnaestogodišnjim diplomatskim stažem došao u Mađarsku, svoju veleposlaničku dužnost međutim uopće ne smatra dosadnom. Mađarsko, a zatim poljsko predsjedanje EU-om, mađarske promjene koje uvodi novi ustav i više od dvjesto zakona i od šefa misije iziskuju iznimno veliku energiju.

Iz Varšave se također s velikom pozornošću prate događaji u Mađarskoj. Iako se suzdržavaju od komentara, točnije prepuštaju isto komisiji u Bruxellesu i brojnim drugim tijelima čija je dužnost bdjeti nad europskim vrijednostima, jasno im je kako međunarodni poslovni krugovi srednjoistočnoeuropsku regiju promatraju kao cjelinu, te da „kretanje” forinte utječe i na poljski zlot.

“Poljsko je stajalište jasno: navijamo da Mađari uspiju riješiti svoje probleme. Problema ima i kod nas, istina, mi na drukčiji način pokušavamo riješiti pretvorbu mirovinskog sustava, obrazovanja ili javnoga zdravstva. Jasno, svatko traži način kako bi se mogao iskoprcati iz socijalističkoga nasljeđa”, rekao nam je Kowalski u intervjuu danom našem listu. A za upućenost jednih na druge naveo je primjer kako je za auto neophodno funkcioniranje motora, kočnica i akumulatora, ali teško će moći napredovati ispušenim gumama.

U slučaju Mađarske po mišljenju veleposlanika jasno se vidi kako je od siječnja 2012. godine u Mađarskoj započeo novi svijet. Istovremeno, protekom dva tjedna još se ne može reći kakav će utjecaj na državu imati novi ustav i zakonodavni damping koji je Fideszova dvotrećinska većina producirala u proteklom razdoblju.

“Konstruktivne primjedbe koje se temelje na struci i koje se odnose na konkretna pitanja, mogu više pomoći Mađarima od općenito artikuliranih kritika”, dodao je 50-godišnji diplomat koji izvanredno govori mađarski i koji, kako priznaje, „Mađarsku više ne voli na objektivan način”.  “Imam vlastito mišljenje koje nastojim zadržati za sebe. Imam i puno prijatelja s obje strane. Ponosan sam na uspjehe Mađara, a bole me neuspjesi”, naglašavao je veliki fan mađarskih termalnih kupališta.

Iako se u mađarskim medijima pisalo o tome da druga Orbánova vlada želi utemeljiti osovinu Varšava-Budimpešta-Bukurešt, Kowalski ne vidi znakove toga. Ipak smatra kako je proteklih godinu i pol u poljsko-mađarskim odnosima došlo do brojnih iznimno pozitivnih obrata, a predsjedavanje prvo Mađarske a zatim Poljske EU-om također su pridonijeli tome. Bilateralna robna razmjena prošle je godine bila veća od pet milijarda eura. Za Poljsku je srednjoistočnoeuropska regija od ključne važnosti. Iako višegradska suradnja još duguje spektakularne rezultate, u Varšavi znaju: ako igdje u svijetu, u ovoj regiji zasigurno imaju prijatelje.

Po mišljenju Kowalskog njegova je zemlja izvanredno dobro iskoristila mogućnosti političke promocije koje je nudilo predsjedanje EU-om. Prestiž Poljske je narastao i izvan kontinenta, a u tome je osim 4%-nog rasta BDP-a značajnu ulogu odigrao i poljski „kulturni val” koji je pratio proteklo polugodište. Puno govori i činjenica da dok je Poljskoj 1980-ih godina još bila potrebna inozemna pomoć u hrani, sada je u međunarodni financijski paket spašavanja mogla ponuditi šest milijarda dolara.

Stereotipe, naravno, nije lako razbiti, ali po mišljenju veleposlanika nestali su strahovi od vala jeftine poljske radne snage. Za državu koja ima 39 milijuna stanovnika je naravno predstavljala ogroman gubitak činjenica da se je nakon ulaska u EU 2004. godine više od milijun obrazovanih mladih ljudi preselilo na Zapad. Poljaci su se prema tome odnosili pragmatično, to su uglavnom smatrali odgovorom na ekonomsku nuždu.

“Više se ne bojimo Europe. Ne želimo biti antieuropski raspoloženi, a nismo ni protiv Nijemaca ni protiv Rusa”, rekao je veleposlanik, podsjetivši kako je prema istraživanjima u poljskom društvu, podrazumijevajući i poljoprivredne proizvođače, podrška EU-a veća od osamdeset posto. Prije osam godina situacija je bila drukčija, što je svima poznato. Po mišljenju veleposlanika njegova će država puno profitirati i od Europskog prvenstva u nogometu 2012. godine. Iako prvenstvo traje svega mjesec dana, iza njega ostaju velika infrastrukturna ulaganja – izgradnja četiriju stadiona svjetske klase, razvoj aerodroma i željeznice, nadalje više stotina kilometara novih autocesta. Kowalski koji od nogometa više voli plivanje rekao je kako će u Budimpešti uspostaviti otvorenu navijačku zonu za sve zainteresirane koju će otvoriti 8. lipnja prenošenjem na velikom ekranu poljsko-grčke utakmice iz Varšave.

Izvor: NÉPSZABADSÁG

Odgovori

Skip to content