FIFA: Imamo dokaze da su igrači počinili samoubojstva zbog namještanja

Namještanje utakmica pošast je s kojom se FIFA bori već godinama, a sada su izrazili bojazan da bi to moglo dovesti do – ubojstava igrača.

U Zurichu tvrde da bi države trebale biti oprezne kad je u pitanju prisustvo kriminalnih organizacija u sportu, koje diktiraju svote novca uključene u prljave rabote. FIFA-in šef sigurnosti Chris Eaton podigao je prašinu izjavom o zabrinutosti unutar svjetske nogometne organizacije:

“Postoje dokazi da su neki igrači već ubijeni zbog takvih stvari”, rekao je Eaton:

“Kod namještanja utakmica sve se radi o krađi novca. To uništava živote i karijere mnogih ljudi, a morale bi se umiješati i vlade jer je iznos novca koji se okreće zaista zapanjujući. Osim toga, kriminalne organizacije novac koji zarade troše na druge kriminalne aktivnosti, koristeći novac za snagu i eskalaciju moći”, kazao je Eaton.

Prošle godine gotovo 50 igrača uhićeno je u najgorem skandalu koji je pogodio južnokorejski nogomet u posljednjih 28 godina, a bivši trener Sangmu Phoenixa pronađen je mrtav u listopadu, tri mjeseca nakon što je optužen kao dio istrage.

“Imamo dokaze da su igrači u Južnoj Koreji počinio samoubojstvo zbog sramotnih namještanja. Postoje ljudi koji plaćaju takvu cijenu za odbijanje sudjelovanja u nečasnim radnjama, a većina ukazuje da su pod nekim oblikom prijetnje. Često su nogometaši pod kontrolom viših igrača, kapetana ili trenera, i takve stvari trebao podržavati”, naglašava Eaton.

Kao uzor Eaton je istaknuo talijanskog braniča Stefana Farinu, koji je odbio 200 tisuća eura da sudjeluje u namještanju utakmice Coppa d’Italia između njegove Cesene i Gubbija: “To je ponašanje na koje se mladi moraju ugledati”, zaključio je Eaton.

Odgovori

Skip to content