Pentagon ‘snižava temperaturu’ u Hormuškom tjesnacu

SAD ISKAZAO INTERES I IZRAZIO NADU

Naš je interes siguran prolaz brodova Hormuškim tjesnacem. To je naša nada, rekao je Little. Nitko u ovoj vladi ne želi sukob zbog Hormuškog tjesnaca. Potrebno je sniziti temperaturu, dodao je glasnogovornik američkog ministarstva obrane.

Pentagon je u utorak odbacio agresivne prijetnje Irana protiv povratka američkog nosača zrakoplova u Perzijski zaljev, ističući da će američka ratna mornarica nastaviti planirano razmještanje svojih brodova u Zaljevu, ali i naglasio da ne želi sukob s Iranom oko plovidbe Hormuškim tjesnacem.

Glasnogovornik Pentagona George Little rekao je da će SAD, unatoč iranskoj prijetnji vojnom akcijom, nastaviti upućivati borbene skupine nosača zrakoplova u Perzijski zaljev radi zaštite slobodne plovidbe, regionalne stabilnosti i potpore operacijama američkih snaga.

– Naš je interes siguran prolaz brodova Hormuškim tjesnacem. To je naša nada, rekao je Little.

– Nitko u ovoj vladi ne želi sukob zbog Hormuškog tjesnaca. Potrebno je sniziti temperaturu, dodao je glasnogovornik američkog ministarstva obrane.

Iran je prošloga tjedna zaprijetio da će zatvoriti Hormuški tjesnac, ključni pomorski put kojim prolazi trećina svjetske nafte što se prevozi tankerima, ako Zapad uvede sankcije na izvoz iranske nafte U utorak je zapovjednik iranske vojske general Ataollah Salehi, zaprijetio američkom nosaču zrakoplova USS John Stennis da se ne vraća u Perzijski zaljev, što je CNN ocijenio najagresivnijom iranskom prijetnjom SAD-u u posljednje vrijeme.

– Islamska Republika Iran neće ponoviti svoje upozorenje, rekao je general Salehi na vojnoj paradi u Šabaharu na jugu Irana.

>>> SAD ignorira ‘posljednje iransko upozorenje’

USS John Stennis prošlog se tjedna premjestio iz Perzijskog zaljeva na sjever Arapskog mora, objavila je američka 5. flota, čije je sjedište u Bahreinu. Taj se premještaj podudario s provedbom iranskih pomorskih manevara u Hormuškom tjesnacu, Omanskom zaljevu i Indijskom oceanu, do Adenskog zaljeva.

– Razmještaj američkih vojnih efektiva u regiji Perzijskog zaljeva nastavit će se kao što je to bilo desetljećima. Naš promet kroz Hormuški tjesnac nastavlja se u skladu s međunarodnim pravom, koje jamči našim plovilima slobodu prolaska. Mi smo privrženi zaštiti slobodne plovidbe kao temelju globalnog napretka, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih naše vojne snage djeluju u regiji, istakao je Little u priopćenju.

On je naglasio da se pokreti američkih nosača u regiji redovito planiraju ‘sukladno dugoročnoj predanosti SAD-a sigurnosti i stabilnosti regije, te potpori američkim snagama u regiji’.

Razmještaj borbenih skupina nosača zrakolova, po njegovim je riječima, nužan kako bi se održao ‘kontinuitet i operativna potpora za postojeće misije’ u zoni odgovornosti Središnjeg zapovjedništva SAD-a (CENTCOM) na Bliskom istoku.

USS Stennis je nuklearni nosač aviona klase Nimitz, u službi od 1995., koji nosi 90 zrakoplova i helikoptera, a u njegovoj su borbenoj skupini raketna krstarica USS Mobil Bay, četiri raketna razarača i opskrbni brod USNS Bridge.

Prema podacima američke Agencije za energiju, Hormuškim tjesnacem dnevno prolazi gotovo 17 milijuna barela nafte, što je u 2011. bilo oko 35 posto svjetske nafte prevožene tankerima ili gotovo 20 posto nafte kojom se trguje u svijetu.

Autor: Hina

Odgovori

Skip to content