Dr. Guste Santini: Moramo početi voljeti ovu zemlju

Protiv sam prodaje HPB-a i Croatia osiguranja jer bi time cijela Hrvatska bila u rukama stranaca! Treba li Vlada prodati, kao što najavljuje, Hrvatsku poštansku banku i Croatia osiguranje, dvije ipak uspješne domaće tvrtke?

To su hrvatske, nacionalne tvrtke, i zbog toga sam protiv prodaje i Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke. O tomu sam prvi i najviše pisao u Hrvatskoj, a bojim se ako se bude inzistiralo na prodaji banke, da ću organizirati znanstveni skup ili barem okrugli stol o tomu da se zaustavi prodaja, jer ako prodamo HPB te još i Croatia osiguranja, ne ćemo imati uopće ništa više ozbiljno u financijskom sustavu. A to znači sljedeće: ako su financije krvotok jedne zemlje i ako je taj krvotok u vlasništvu stranca, nije teško zaključiti da je i cijela Hrvatska u vlasništvu stranca.

Zašto te pogubne hipoteze nije svjestan ministar Slavko Linić koji najavljuje prodaju dvije spomenute hrvatske kompanije?

Ne ćemo sve na Slavka Linića jer je bilo i drugih linića. Svi su do sada rasprodavali Hrvatsku. Slavko Linić je s obzirom na probleme u proračunu samo jedan od stotine njih.

To nije nikakav alibi.

Nisam ni rekao da je alibi, ali nije ni jedini krivac. Kad spominjete Slavka Linića, ja samo kažem da on nije jedini krivac. Ja se ne slažem s prodajom banke, ali su prije toga prodane Zagrebačka banka, Privredna banka, Riječka, Osječka, Splitska…

To je sve poznata činjenica, ali ne mora biti izgovor za nove prodaje. Valjda se jednom mora stati na kraj rasprodaji?

To što je poznato ne znači da je grijeh manji. Možda samo manje boli jer se davno dogodilo pa valjda vrijeme liječi sve rane.

Slažem se s Vama, ali ne treba srljati dalje i treba sačuvati ono što nam je preostalo?

To je Vaša potpuno kriva interpretacija. Pitanje Vam zapravo sugerira neke odgovore i Vi hoćete meni sugerirati taj odgovor. Rekao sam Vam na početku da sam protiv prodaje. Ali kad ste mi spomenuli gospodina Linića, kojega navodno treba objesiti, htio sam Vam reći da to nije točno. To je filozofija Hrvatske od 1994. godine, točnije od 4. listopada 1993. godine.

Ma, o kakvim vješalima za Linića pričate…?

Sve su vlade sustavno radile na destrukciji nacionalnoga gospodarstva, pa i nacionalnog financijskog sustava. Ovo je samo krešendo ili finale i najnoviji slučaj kojega ne odobravam, ali kad se govori o ekonomskoj politici, o nacionalnoj, patriotskoj politici, onda tu politiku treba u kontinuitetu pratiti.

Odgovarajući na upite zašto to prodaje i prigovore sindikata da to ne smije učiniti, ministar Linić odgovorio je da Hrvatsku guši teret krvavih kamata i da ti ljudi ne razmišljaju kako će se riješiti teškoće mirovinskog i socijalnog sustava. Vaš komentar?

Prvo, te krvave kamate sustavno su rađene pa mi danas imamo 46 milijarda eura inozemnog duga i rasprodali smo nacionalno bogatstvo. Linić je u pravu kada kaže da su krvave kamate jer su one velike, a hrvatsko gospodarstvo nemoćno je i Hrvatska je u krizi. Doista je on to dobro identificirao. Ono što ja mislim jest da prodaja HPB-a i Croatia osiguranja ne će riješiti taj problem, nego će ga samo odgoditi za stanovito vrijeme i s time zapravo nismo ništa dobili osim što smo kupili malo vremena. A što se sindikata tiče, ti naši sindikati umjesto da

Potrebno domoljublje

Vrlo je jednostavno: mi smo sada u škripcu, vjerovnici nam određuju koliko ćemo disati i kako. Ali uvijek postoji inteligentna politika. Za inteligentnu politiku trebaju pravi patrioti i pravi igrači. Uvijek ima rješenja i ne prihvaćam tezu da nema izlaza i rješenja

budu čimbenici i partneri hrvatske vlasti kad se radi o izlasku Hrvatske iz krize, oni su u biti samo pregovarači u ime zaposlenih, a ja ih pitam, što je s nezaposlenima koji su u najtežoj situaciji i o kojima nitko ne vodi računa. Prema tome, sindikati samo na taj način dobivaju političke poene i dobro im je Linić rekao: „Gospodo, vi ulazite u politiku, trebate poraditi na interesima svojih članova, voditi proaktivnu politiku u smislu obrane interesa svojih članova…“ Mi konačno moramo početi voljeti svoju domovinu Hrvatsku i brinuti se za Hrvatsku. Sve ove varijacije na temu politički su poeni koji ne vide Hrvatsku, a meni je samo Hrvatska bitna.

Na kraju nam recite kakav je Vaš opći dojam o potezima ili najavljenim potezima nove, Milanovićeve Vlade?

Nije točno da nema tih poteza. Prvi put u povijesti imamo smanjenje rashodovne strane, a istočni grijeh napravljen je 1998.proracun kada je napravljen rebalans. Druga je stvar što ja mislim da je trebalo biti mnogo hrabriji. Neki su potezi ove Vlade na crti moje knjige koju sam objavio 2009. godine, „Porezna reforma i hrvatska kriza“. Mislim da trebaju biti mnogo hrabriji i da Hrvatska može biti mnogo bolja i poželjnija destinacija za život nego što je danas. Jednostavno, neoliberalistička ekonomska politika de fakto je destruirala hrvatsku državu, a ta priča traje od 1993. godine.

Je li Hrvatska uopće u situaciji da se suprotstavi neoliberalističkom ekonomskom modelu koji ste spomenuli s obzirom na stanje ovisnosti jer ima golem dug, deficite…?

To sam javno rekao. Vrlo je jednostavno: mi smo sada u škripcu, vjerovnici nam određuju koliko ćemo disati i kako. Ali uvijek postoji inteligentna politika. Za inteligentnu politiku trebaju pravi patrioti i pravi igrači. Uvijek ima rješenja i ne prihvaćam tezu da nema izlaza i rješenja.

Vode li Hrvatsku takvi?

Od 2000. tražim veliku koaliciju, jedinstvenu Hrvatsku. Ali u Hrvatskoj, na žalost, ne možete uopće raspravljati u tim kategorijama jer smo mi to što jesmo.

Ivica Marijačić
Hrvatski list

Odgovori

Skip to content