Makedonija pokreće novu istragu: Predsjednik Trajkovski ubijen raketom iz drugog zrakoplova

Makedonski predsjednik Boris Trajkovski je ubijen, jer je visokim zapadnim diplomatima prijetio da će objaviti komromitujuće informacije o njihovoj umiješanosti u korupciju u vrijeme konflikta na Kosovu i izbjegličke krize 1999. godine, tvrdi makedonski interent portal “MKD”.

Ignat Pančevski, zastupnik obitelji stradalih u zrakoplovu s makedonskim predsjednikom, potvrdio je da je Trajkovski posjedovao dokumente koji bi mogli narušiti autoritet nekih zapadnih diplomata koji su 1999. godine boravili u Makedoniji u vrijeme priliva izbjeglica s Kosova.

“Trajkovski je bio izravno uključen u sve događaje 1999. godine budući da je bio zamjenik ministra vanjskih poslova. On je posjedovao dokaze o korupciji, ali ne znam točno šta je konkretno tražio od tih svjetskih državnika”, rekao je Pančevski.

Pančevski tvrdi da posjeduje dokaze kako rušenje predsjedničkog zrakoplova 26. veljače 2004., jugo-istočno od Mostara nije bila nesreća, već dobro organizirani atentat. Prema njegovim riječima, zrakoplov makedonskog predsjednika srušen je raketom iz drugog zrakoplova a sve dokaze nakon pada zrakoplova počistili su vojnici francuske divizije SFOR-a koja je odmah nakon nesreće blokirala to područje.

Vlada Makedonije uvrstila je u proceduru izvještaj o pogibiji makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog i njegovih osam suradnika i članova posade.

“Izvještaj će biti dostavljen Tužiteljstvu koje će dalje odlučiti hoće li i koje će mjere poduzeti”, rekao je glasnogovornik makedonske Vlade Martin Martinovski.

Zrakoplov makedonske Vlade pao je 26. veljače 2004. godine u okolici sela Rotimlje, između Stoca i Mostara.

Povjerenstvo za ispitivanje uzroka nesreće makedonskog zrakolova, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, zaključilo je da je uzrok pada zrakoplova bila “proceduralna pogreška pilotske ekipe u fazi slijetanja u mostarsku zračnu luku, koja je dovela do toga da zrakoplov udari u brdo”.

Tužiteljstvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje kaznenog postupka.

M.J.

Odgovori

Skip to content