Što je ACTA i zašto donosi WEB CENZURU!

Već smo pričali o ACTA-i, superkontroverznom EU aktu, koji nastupa protiv slobode interneta. Haktivistička skupina Anonymous je poručila da je jedini spas informiranje o ovom aktu.Iako će tvorci ACTA-e reći da je to “soft” sporazum čija je svrha zaštita od piratstva, Anonymous tvrdi da je njezin pravi cilj oduzimanje web slobode. “Najveća laž ikad izgovorena je da će svaka zemlja koja ratificira ACTA-u moći sama birati kako će interpretirati odredbe sporazuma”, poručuju Anonymous.

David Meyer, autor ZDNeta, prati razvoj ACTA-e i vjeruje kako je njezin cilj stopiranje širokopojasne distribucije sadržaja. Unatoč tome što još nije ratificirana u EU parlamentu on smatra da je i samo pojavljivanje ovog zakona iznimno opasno. Članak 27. govori da će se sankcionirati svaka širokopojasna distribucija proizvoda zaštićenog autorskim pravima.

To u prenesenom značenju govori da ćete ići na sud zbog postavljanja youtube videa ili slika na facebook koje nisu Vaš autorski rad (a za njih nemate licencu) ili je pak na njima nešto ili netko tko nije dozvolio svoje sudjelovanje u tom videu ili slici. Također, ukoliko kupite proizvod na netu (poput knjige u knjižnici) i prepustite je prijatelju na korištenje ili čitanje i on i vi možete završiti na sudu jer ste kupnjom samo vi dobili mogućnost korištenja tog sadržaja. Pojedini analitičari se pribojavaju da bi ovo moglo napredovati u slične zakone van interneta što će vas etiketirati kao lopova ukoliko biste čitali tuđe novine ili dobili knjigu za rođendan, a da je njezin kupac prethodno nije naznačio kao poklon prilikom kupovine.

Članak 8. pak nameće državi da mora eliminirati sve internetske stranice koje krše autorska prava, uz naplaćivanje prisilne odštete (koju odlučuje sud). Ovo je prva naznaka cenzure i zabrane, naročito jer vlasnik teško može kontrolirati svakog tko dođe na njegovu stranicu i postavi sadržaj.

“Kao i svi ostali međunarodni sporazumi, ACTA se mora tumačiti u skladu s Bečkom konvencijom iz 1969. godine. Članak 32. Bečke konvencije kaže da se sporazum, ako je bilo koji njegov dio dvoznačan, mora tumačiti u skladu s dokumentacijom koja je korištenja prilikom njegovog sastavljanja. Dokumentacija koja je korištenja prilikom sastavljanja ACTA-e je tajna i nikad nije bila dostupna javnosti”, prenose Anonymousi. Ono što je također alarmantno su ovlasti koje dobivaju internet ponuđači čime prerastaju svoju ulogu i postaju internet policija s velikim ovlastima.

Europski parlament tako u lipnju odlučuje o budućoj slobodi internet medija dok političari na sebe donose vrlo veliku dozu odgovornosti. Ukoliko moderan internet bude stvar prošlosti Anonymousi su najavili pravi rat, na webu i u stvarnosti. Nadamo se da će razum kod EU političara ipak prevladati…

Izvor: www.politika.hr

Odgovori

Skip to content