Vlasi prijete Kosovu

Zahtjev Rumunjske da Srbija tretira Vlahe kao pripadnike rumunjskog naroda, koji se više od desetljeća provlači u diplomatskim odnosima, “oživio” je ovih dana špekulacijama da bi susjed mogao priznati Kosovo, ako ne pristanemo na njegove zahtjeve. Time se proširio krug zemalja s kojima imamo nesuglasice, a koje nam mogu zakočiti europski put: i s Bugarima imamo spor jer naša zemlja i Bugarska imaju neriješena pitanja. Mogli bi nas zakočiti i Litavci, koji su nezadovoljni slučajem privatizacije BIP-a u kojem je sudjelovalo poduzeće ove zemlje.

“Sva ova pitanja mogu se pokrenuti u Bruxellesu. O problemu naše i bugarske crkve već se govorilo u Europskom parlamentu” kaže za “Novosti” Šef Odbora za europske integracije Laszlo Varga. “Rumunjska još nije ratificirala SSP, što se, također, može povezati s pitanjem Vlaha.”

“Neka Vlasi budu Rumunji”

Predsjednik Odbora za vanjske poslove parlamenta Dragoljub Mićunović kaže da imamo prijateljske odnose s Rumunjskom, ali u mnogim međunarodnim kontaktima stalno trpimo pritisak jedne skupine zastupnika ove zemlje oko Vlaha:

“U njihovim nastupima ima i agresije, uz argument “ako hoćete da ne priznamo Kosovo”, neka Vlasi budu Rumunji”.

Iz parlamenta susjedne zemlje stigao je poziv zastupnicima iz Srbije da posjete Bukurešt od 21. do 23. veljače kako bi se razgovaralo o slučaju Vlaha. Naši parlamentarci su prihvatili, uz napomenu da će domaćinu reći da je dijalog najbolje rješenje, ali da je naš stav da “nitko nema pravo primoravati Vlahe kako će se izjašnjavati”.

Zastupnik SPS-a i potpredsjednik Nacionalnog vijeća Vlaha Miletić Mihailović kaže za “Novosti” da “većina Vlaha sebe ne smatra Rumunjima, niti Rumunjsku kao državu maticu”. (…)

Konzulat u Kladovu

Upravo kada se digla “galama”, Vlada je dala dozvolu Veleposlanstvu Rumunjske da otvori konzulat u Zaječaru, gradu Timočke krajine, gdje je Vlaha najviše. Miletić smatra da to nije trebalo učiniti i da se ovaj potez može tumačiti kao kompromis.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI

Odgovori

Skip to content