Kony 2012 kao inspiracija, krenule kontra-kampanje: Tony 2012, Bush 2012 i druge

Velika kampanja “Kony 2012” proširila se internetom još neviđenom brzinom, no – zbog mnogih indikatora koji upućuju da se radi o propagandi i prevari čija je svrha lakovjernim ljudima uzeti novac – internetom kolaju i brojne informacije koje ukazuju na potpunu neobjektivnost kampanje “Kony 2012”.

Također, pojavljuju se nove kampanje, kojima je “Kony 2012” očito uzor, ali se “pred lice pravde” pozivaju neke druge osobe.

Jedan od postera kojim se ismijava kampanja “Kony 2012”, na posteru su slike organizatora dok ispod njih stoji natpis “Fony 2012” (eng. “Prevaranti 2012”)Tek nekoliko dana nakon lansiranja kampanje, danas mnogi otkrivaju kako je vojska Ugande, kojoj bi se – prema riječima organizatora – trebala ponuditi “sva pomoć u lovu na Josepha Konya”, podjednako okrutna u tretiranju civilnog stanovništva.

Štoviše, na video mreži Youtube – gdje je “Kony 2012” kampanja imala najveći prodor – danas se pojavljuju komentari korisnika koji, ne samo da sumnjiče motive iza kampanje “Kony 2012”, već otvoreno dovode u pitanje da li je čovjek po imenu Joseph Kony zaista takav zločinac kakvog ga se želi prikazati?

Pojedini čak ističu kako je i Che Guevara bio gerilski ratnik koji je, zajedno s ostalim revolucionarima, operirao iz dubokih šuma u svrhu oslobođenja Kube, koja se tada nalazila pod diktaturom pro-američkog tiranina pod imenom Fulgencio Batista.
Možda je to ipak preradikalna komparacija, no činjenica je kako predsjednik Ugande, Yoweri Museveni, vlada autoritativno još od 1986., u zemlji nema višestranačke demokracije, a Musevenia mnogi izvori optužuju kako je i njegova militantna gerila sudjelovala u otimanju djece 80-ih godina.

 Jedan od postera kojim se ismijava kampanja "Kony 2012", na posteru su slike organizatora dok ispod njih stoji natpis "Fony 2012" (eng. "Prevaranti 2012")S druge strane, Joseph Kony – u jednom od rijetkih intervjua za novinare, prije nekoliko godina, izjavio je kako se on i njegova gerila “bore za demokraciju, pravu demokraciju i oslobođenje Ugande od Musevenia”. Joseph Kony navodi kako je cilj njegove vojne gerila LRA dati priliku da stanovnici Ugande na slobodnim izborima, svojim glasom biraju tko će ih predstavljati.

U tom razgovoru Joseph Kony također navodi kako su priče o otimanju, ubijanju i osakaćivanju djece – “obična propaganda plasirana od strane predsjednika Musevenia”. Kony tvrdi kako “nikada to ne bi mogao učiniti svojoj braći”.

Prema brojnim izvorima, a to u razgovoru djelomično potvrđuje i sam Joseph Kony, organizacija LRA u esenciji želi da država bude upravljana prema načelima “10 Božjih Zapovjedi”.

Zanimljivo kako taj detalj – koji je zapravo osnova cijele ideologije gerile LRA, gotovo da uopće nije spomenut u filmu “Kony 2012”. Mnogi spekuliraju kako je to zbog toga što bi mnogi Kršćani u SAD-u, nakon spoznaje tih činjenica, mogli odbiti sudjelovati u masovnoj kampanji “Kony 2012”, pa čak početi favorizirati i samog Joseph Konya.

Na internetu je danas krenula i svojevrsna “kontra-kampanja” pod imenom “Tony 2012” – referenca na bivšeg britanskog premijera Tonya Blaira i njegovu, navodnu, krivicu za velik broj žrtava i invaziju na Irak.
Na Facebook stranici “Tony 2012” stoji – “Tony 2012: Lov na Tonya Blaira, ratnog kriminalaca, počinje i završava ove godine. Priključite se kampanji kako bi ovog ratnog huškača priveli pravdi. Zaustavimo sve ratove”.

Uskoro zatim pojavile su se i Facebook grupe “Bush 2012”, “Cheney 2012” i “Rumsfeld 2012” – sve upućuje kako bi velika popularnost kampanje “Kony 2012” uskoro mogla postati predmet “zdrave” internetske kontra reakcije.

advance/

Odgovori

Skip to content