‘Lijevo ili desno, moramo povući jasnu državničku crtu koja će zaustaviti velikosrpsko ludilo’

INTERVJU S PROF. IVANOM TEPEŠOM, ZAMJENIKOM PREDSJEDNICE HSP DR. ANTE STARČEVIĆ     Hrvatskim medijskim prostorom protutnjale su luđačke teze srpskih sugovornika u emisiji In medias res, a prof. Tepeš ekskluzivno za Dnevno govori o sinoćnjoj emisiji i reakcijama koje bi na nju trebale uslijediti od strane hrvatske politike.

Photo: HSP dr. Ante Starčević |

Nakon sinoćnjeg gostovanja u emisiji Hrvatske radio televizije ‘In medias res’ prof. Ivan Tepeš, zamjenik predsjednice HSP dr. Ante Starčević Ruže Tomašić, postao je jako tražena osoba. Hrvatskim medijskim prostorom protutnjale su luđačke teze srpskih sugovornika u emisiji, a prof. Tepeš ekskluzivno za Dnevno govori o sinoćnjoj emisiji i reakcijama koje bi na nju trebale uslijediti od strane hrvatske politike.

>>>

‘Vukovar je srpski, a Hrvati su primitivci’

Jesu li Vas osobno šokirale teze koje ste čuli u sinoćnjoj emisiji ili ste očekivali takve stavove iz Srbije?

Osobno me nisu šokirali stavovi izrečeni od sugovornika iz Srbije, ali me iznenadio izravan način na koji su izrekli stavove da je Vukovar srpski grad i da Hrvati govore srpskim jezikom. Također me iznenadila i reakcija dopredsjednika Srpske radikalne stranke na granicu Virovitica – Karlovac – Karlobag od koje se nije niti pokušao ograditi nego naprotiv – on spor oko te granice smatra razlikom u političkom mišljenju.

Što po Vama Hrvatska kao država treba učiniti kako bi zaštitila svoju prošlost od zloporaba s druge strane Dunava?

Hrvatska država zaštitom svoje prošlosti štiti svoju budućnost jer posezanje za hrvatskom kulturnom, jezičnom i povijesnom baštinom od strane velikosrpskih krugova traje već 2 stoljeća, a po izjavama u jučerašnjoj emisiji ‘In medias res’ od strane vodećih srpskih povjesničara i političara vidi se da je aktualna i danas. Hrvatska vlast bez obzira na stranačke boje mora se odlučno postaviti na neke državničke crte ispod kojih se ne smije ići. To nije pitanje pojedinih politika nego je to pitanje opstojnosti Hrvatske kao države koja ima svoju kulturu, povijest i jezik.

Nakon izjava koje su došle od gospodina Kajina, smatrate li da i hrvatska ljevica snosi dio odgovornosti za rehabilitaciju četništva? Naime, vrlo često smo svjedoci kako političari hrvatskog lijevog spektra nisu odlučni u osudi četništva ako se pritom ne dotaknu i ustaštva. Je li nam politika nabacivanja blatom na vlastiti narod u baš svakoj prigodi donijela ikakav kredibilitet u vanjskoj politici ili smo time samo pokazali slabost i dali zamašnjak srpskom krivotvorenju povijesti?

Ja u pravac srpske politike ne ulazim i njihovo je legitimno pravo zastupati svoje stavove, ma kako god mi Hrvati prema tome gledali. Problem Hrvatske je taj što hrvatska ljevica cijelo vrijeme radi po principu ‘Mir, mir, mir nitko nije kriv’, ali pritom zaboravlja tko je bio agresor, a tko branitelj. Upravo je hrvatska ljevica ta koja treba reagirati na pojave četništva jer su se partizani borili protiv jedinica Draže Mihailovića i popa Đuića. Hrvatska ljevica iz čisto politikantskih razloga dovoljno čvrsto ne osuđuje četništvo u 2. svjetskom ratu, kao ni pojavu četništva i velikosrpske ideje u Domovinskom ratu. Ide se toliko daleko da se hrvatski branitelji iz Domovinskog rata stavljaju uz bok zločinaca agresora. Hrvatska vanjska politika izgubila je kredibilitet na ovim i mnogim drugim pitanjima u kojima se ponaša dodvornički bez svojih jasnih stavova u kojima se može ocrtati državnička politika.

U emisiji ste rekli kako hrvatska diplomacija konačno mora preuzeti inicijativu, a ne gasiti požare. Očekuje li HSP dr. Ante Starčević reakciju vrha hrvatske politike, posebice premijera Milanovića? Hoćete li eksplicite tražiti očitovanje od premijera? Možda diplomatsku notu prema Srbiji?

Mi u HSP dr. Ante Starčević smo upravo danas napisali priopćenje u kojem tražimo jasno očitovanje Vlade RH i premijera Milanovića o postupku rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihailovića na sudu u Beogradu, što će biti 23. ožujka ove godine.

Podsjetili smo kako hrvatska politika unazad godinu i pol šuti na provokacije koje nam dolaze iz vrha srbijanskih intelektualnih i političkih krugova. Prošle godine u travnju nitko nije reagirao na ugrađivanje književnih djela dubrovačkih pjesnika Marina Držića i Ivana Gundulića u ediciju ‘Deset vekova srpske književnosti’ u izdanju Matice srpske i na izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića u siječnju ove godine da je hrvatski znanstvenik Ruđer Bošković ustvari Srbin katolik.

Mlako držanje vrha hrvatske politike samo će ohrabriti veikosrpske krugove u Srbiji da nekažnjeno i dalje šire svoj politički svjetonazor.

dnevno.hr

Odgovori

Skip to content