PRIJEDLOG HUB-a – MALOM IZMJENOM ZAKONA ISPRAVITI VELIKU NEPRAVDU

APSURD, A MOŽDA I NIJE! LEGALNO IZGRAĐENU ZGRADU UČINITI NELEGALNOM I ZATIM LEGALIZIRATI…

 

Očitim previdom, Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama doveo je u neravnopravan položaj građevine izgrađene legalno u razdoblju od 1.10.2007. godine do 21.06.2011. godine u odnosu na zgrade izgrađene nelegalno u istom razdoblju.

O tome je na našem portalu već objavljen članak

(http://hu-benedikt.hr/vijesti/hrvatska/240-tee-do-uporabne-dozvole-ako-je-zgrada-graena-legalno.html ),

ali glas naroda ne dopire dovoljno daleko.

I u vrijeme rasprave o dopuni i izmjeni Zakona o prostornom uređenju i gradnji Hrvatska udruga Benedikt se aktivno uključila u istu svojim prijedlogom (http://hu-benedikt.hr/vijesti/hrvatska/254-usporedba-odredbi-zakona-o-izmjenama-i-dopunama-zakona-o-prostornom-ureenju-i-gradnji-u-odnosu-na-prijedlog-hrvatske-udruge-benedikt.html 

i    http://hu-benedikt.hr/vijesti/hrvatska/255-zakon-o-prostornom-ureenju-i-gradnji-prijedlog-izmjena.html).

Dopune i izmjene su prihvaćene, a mi držimo da je naš prijedlog i dalje aktualan.   

U međuvremenu smo dobili i Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama po kojem je malo toga legalizirano jer je nepotrebno iskompliciran. Tako, primjerice, Zakon za sve slučajeve traži geodetski elaborat. Čak i u slučajevima kada je zgrada uplanjena temeljem geodetskog elaborata, isti treba raditi ponovno.

Novi je ministar najavio izmjenu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Službeno prijedloga još nema. Neslužbeno, u stručnim krugovima kola prijedlog izmjene, koji dobrim dijelom uklanja nedostatke važećeg Zakona. To neslužbeno kolanje prijedloga izmjene zakona i nije loše, ostaje nam nadati se da će struka pomoći da prijedlog dođe u Sabor sa što manje nedostataka.

Međutim, kao što je u uvodu rečeno, Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama je, za razdoblje od 2007. godine do lipnja 2011. godine, doveo u nepovoljniji položaj legalno izgrađene građevine u odnosu na one nelegalne. 

Izgleda da zakonodavac to ne uočava, pa sada idemo s konkretnim prijedlogom izmjene koja će ukloniti taj nedostatak.

Tekst prijedloga Hrvatske udruge Benedikt glasi:

Sukladno postojećim propisima, za zgrade izgrađene legalno u razdoblju između 1.10.2007. g. i 21.06.2011. g. teško će te do uporabne dozvole, a možda i nikako – sa svim posljedicama koje to nosi.

Ali, ako ste zgradu radili nelegalno, rješenje o uporabi, a time pravo prometovanja (kupoprodaje) je jednostavnije.
(Nije riječ o teoretiziranju. U konkretnom slučaju gospodarstvenik s područja Splita upravo pokušava riješiti uporabnu dozvolu za manju halu izgrađenu 2010. godine uz sve potrebne dokumente za građenje. Posjeduje lokacijsku dozvolu i potvrdu glavnog projekta (građevnu dozvolu), po njoj je gradio, ali nema sve potrebne ateste za izvedene radove.

Da je građevina nelegalna, na idejni projekt bi pribavio Rješenje o izvedenom stanju koje zamjenjuje i građevnu i uporabnu dozvolu. Ovako, uporabnu dozvolu nema jer tehnički pregled nije zadovoljio. Za nelegalno izgrađenu građevinu tehnički pregled nije potreban. Rečeno mu je – provjerili smo, stvarno je tako po važećem Zakonu – da se na predmetnu građevinu ne može primijeniti Zakon o postupanju s nezakonitim zgradama iako je građena prije lipnja 2011. godine, jer nije bilo odstupanja od dozvola i projekta.)

Da bi zgradu mogli koristiti (napose poslovne, ugostiteljske i slične namjene), kao i da bi bila moguća kupoprodaja istih, u zemljišnim knjigama mora biti upisano da zgrada posjeduje dokument kojim se dozvoljava uporaba građevine. Jedino za zgrade izgrađene do 15.02.1968. g. nije potreban takav dokument.

  •    Zakon o prostornom uređenju i gradnji omogućio je pribavljanje rješenja o uporabi bez izvršenog    tehničkog pregleda za građevine izgrađene do 1.10.2007. g.
  •     Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama utvrdio je da je rješenje o izvedenom stanju za zgrade izgrađene do 21.06.2011. g., pribavljeno temeljem ovog zakona, ujedno akt za građenje i za uporabu (čl. 23, stavak 3), dakle ne obvezuje se tehnički pregled.

Međutim za zgrade izgrađene legalno u razdoblju između 1.10.2007. g. i 21.06.2011. g. za pribavljanje uporabne dozvole neophodno je obaviti tehnički pregled. A to podrazumijeva nadzor tijekom gradnje, ateste, kontrolna ispitivanja, završna izvješća i sl. Ako sve to niste učinili na vrijeme, priprema tehničkog pregleda (uključujući naknadna ispitivanja i dokazivanja kakvoće) postaje veoma skupa, dugotrajna, a ponekad i nemoguća misija.

Za zgrade izgrađene u istom razdoblju na nezakonit način postupak je pojednostavljen i svodi se na idejni projekt i rješenje o izvedenom stanju koje zamjenjuje i građevnu i uporabnu dozvolu.

Posljedica toga je da je, u slučaju zgrade izgrađene temeljem pravomoćne lokacijske dozvole i potvrde na glavni projekt, najbolje izmisliti dio koji je nelegalan te zatražiti rješenje o izvedenom stanju sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. 

Nije li apsurdno da legalno izgrađenu građevinu pretvaramo u nelegalnu koju ćemo lakše legalizirati negoli za legalnu pribaviti uporabnu dozvolu.

Predlažemo jednostavno rješenje

Razdoblje do 2007. godine, u kojem je pojednostavljen postupak pribavljanja dokumenta o uporabi građevine, treba produžiti kako bi obuhvatili razdoblje za koje je omogućena legalizacija.
U tu svrhu, u članku 333 Zakona o prostornom uređenju i gradnji, prvi stavak treba izmijeniti (prekrižen je dio koji se mijenja) na način:

(1) Za izgrađenu građevinu na temelju građevinske dozvole izdane od 20. lipnja 1991. godine do dana stupanja na snagu ovoga Zakona 21. lipnja 2011. godine, umjesto uporabne dozvole nadležno upravno tijelo na zahtjev investitora odnosno vlasnika građevine izdaje uvjerenje za uporabu kojim se utvrđuje da je građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom u pogledu vanjskih gabarita i namjene.

Za hu-benedikt: Ante Lijić, dia

Odgovori

Skip to content