Vaclav Klaus: “Fiskalna unija predstavlja apsolutno gaženje suvereniteta pojedinih zemalja”

Danas u Bruxellesu počinje dvodnevni summit na kojem bi se trebao prihvatiti prijedlog fiskalne unije, temeljen na ugovoru o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, što je daljnji radikalni potez u integraciji

kojeg je češki predsjednik i bivši premijer Vaclav Klaus ocijenio kao tragičnu i fatalnu grešku, uz napomenu kako “Fiskalna unija predstavlja apsolutno gaženje suvereniteta pojedinih zemalja”. 

 

“Pogrešno je govoriti o tom paktu kao o paktu budžetske odgovornosti, kako to vi nazivate. Budžetska disciplina, obaveza je svakog razumnog domaćina, znači i političara, nema nikakve neposredne veze sa stvaranjem fiskalne unije. Taj pakt je zasnovan na pretpostavci da su ljudi nerazumni a da netko u Bruxellesu ima više razuma nego oni. To nije istina”
Fiskalni pakt Klaus je nazvao “korakom ka fiskalnoj uniji kontinenta“, kako prenosi Radio Slobodna Europa.

Kako fiskalna unija doslovno znači “zajedničku” politiku poreza, to ujedno i znači da države članice neće moći same odlučivati o vlastitim proračunima.
 

“Onaj tko se ne može s time nositi, tko je slab i ne raspolaže dobro svojim novcem neka dobro razmisli hoće li to prihvatiti, ali RH ide u pravcu koji određuje fiskalna unija”, rekao je premijer Milanović na jučerašnjoj sjednici vlade (HRT).

Mnogi analitičari slažu se da je zemlja koja ne donosi vlastiti proračun formalno izgubila svoju samostalnost, te se će se na taj način dodatno onemogućiti bilo kakvo narodno protivljenje u kojima narod jedne države može na prosvjedima ili radničkim štrajkovima utjecati na donošenje proračuna.

Očekuje se da će čelnici 25 zemalja EU potpisati ugovor. Velika Britanija i Češka koja se oštro usprotivila, odlučile su da neće potpisati novi fiskalni pakt.
Hrvatski premijer Zoran Milanović na sastanku vrha EU u Bruxellesu, sudjeluje kao promatrač.

Milanović za Hrvatsku još uvijek neće moći potpisati fiskalni ugovor jer Hrvatska još nije članica EU, u koju treba ući 1.srpnja 2013.

“Od sutra se na neki način pravila mijenjaju i proračunski deficiti se strogo ograničuju pod cijenu sankcija, ali i prijetnjom tužbe”, rekao je jučer Milanović za Tportal i dodao kako mi ” Ne možemo taj ugovor potpisati, ali idemo u tom smjeru”.

Odgovori

Skip to content