WikiLeaks otkriva: Carl Bildt ne voli Hrvate i Albance – Sanader dao ostavku zbog prijetnje mafije

WikiLeaks je u ponedjeljak počeo objavljivati e-mail korespondenciju Stratfor-a, tvrtke za globalnu geopolitičku analizu, čiji su predstavnici potvrdili da su u prosincu 2011. njihovi podaci hakirani od strane grupe hakera poznate kao Anonymous.

Sadržaj e-mailova koji su objavljeni odnosi se na vremenski raspon od sedam godina. 

 

 

U jednom od e-mailova koje je Wikileaks počeo objavljivati ovih dana, “Stratforov” viši analitičar Marko Papic prenosi kolegi saznanja proizašla od njegovog bliskog političkog saveznika, člana Europskog parlamenta kako švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt ne voli Hrvate i Albance, a ne voli ni Vladimira Putina, kog je jednom prilikom nazvao “četnikom”, piše u poruci elektronske pošte američke privatne obavještajne kompanije “Stratfor”,objavljenoj na WikiLeaksu.

U oko 5 milijuna mailova američke privatne obavještajne službe Stratfor, koje je WikiLeaks objavio, spominje se da je hrvatski premijer Ivo Sanader, 2009 godine podnio ostavku zbog prijetnje mafije koji su mu, navodno, rekli da se povuče ili će mu početi ubijati članove obitelji, zbog čega je Sanader, navodno, bio prisiljen podnijeti ostavku.
 

“Izvor nam je rekao da je Ivo Sanader je podnio ostavku zbog organiziranog kriminala. U biti, imao je neki tekući posao s lukom Ploče, gdje bi Hrvatska trebala graditi LNG terminal. Povezao se s organiziranim kriminalom, a oni su mu rekli da izabere – da se povuče iz politike ili će mu početi ubijati članove obitelji. Slijedio je njihove naredbe”, napisao je analitičar Papic 17. rujna 2009. godine u mailu Eugeneu Chausovskyju iz Stratfora.

Odgovori

Skip to content