Vlada RH treba preispitati suradnju s Dankom Končarom

Ako Republika Hrvatska nema instrumentarij provjere serioznosti investitora koji žele ući u posao s njom onda je vrijeme da ga pod hitno stvori

tako da se u buduće više ne sramoti kao u aktualnom slučaju s Dankom Končarom i njegovom odglumljenom ambicijom preuzimanja nekoliko hrvatskih brodogradilišta.

 

Končara uopće ne zanima brodogradnja već isključivo prenamjena lokacija na kojima se ona danas nalaze u mega Marine za jahte koje i u ovim kriznim vremenima imaju dobru konjunkturu zahvaljujući enormnom poskupljenju vezova u nama susjednim zapadnim zemljama.

 

Radimir Čačić je u predizbornoj kampanji Kukuriku koalicije najavio izgradnju devet mega Marina u prvoj godini mandata od kojih najmanje šest kani graditi Danko Končar što je i dogovorio s klijentelističkim HNS – om kojega je navodno predizborno i materijalno podržao. Takve investicije se uglavnom ostvaruju novcem kasnijih korisnika i ne iziskuju veliki investicijski potencijal koncesionara. No Marine ne mogu zaposliti niti 10% sadašnjih uposlenika škverova koje bi Končar kratkoročno pretvorio u marine.
 

Klasični špekulant

Danas je mnogima jasno kako se

Radimir Čačić

Radimir Čačić je u predizbornoj kampanji Kukuriku koalicije najavio izgradnju devet mega Marina u prvoj godini mandata od kojih najmanje šest kani graditi Danko Končar što je i dogovorio s klijentelističkim HNS – om kojega je navodno predizborno i materijalno podržao

Danko Končar u Hrvatskoj pojavio kao klasični špekulant koji od ogromnog novca nepoznatog podrijetla želi napraviti još veći i legalizirani. Njegovi transferi povezani su uglavnom s offshore tvrtkama registriranim na egzotičnim otocima, prije svega na Djevičanskom britanskom otočju. Gotovo sve ono što je u Hrvatskoj kupio postalo je tako vlasništvom poduzeća kojima se ne znaju stvarni vlasnici baš kao ni podrijetlo novca kojim raspolažu. Ima slučajeva da je vlasništvo nad nekretninama prebacivao na poduzeća izvan Hrvatske čak i prije nego što ih je do kraja platio što je naravno nedopustivo.

Već u samom početku investiranja u Hrvatskoj započeo je s potkupljivanjem političara i to od samog vrha vlasti na nacionalnoj razini pa sve do onih lokalnih, a isto je činio i s određenim medijima koji su ga potom godinama servisirali i reklamirali kao dobronamjernog „milijardera”, što on u stvarnosti nikada nije bio. Od medijski bučno najavljivanih projekata niti jedan još nije započeo.

Prekid suradnje

Vlada Republike Hrvatske bi trebala prekinuti svaku suradnju novacsa Dankom Končarom i to sve dotle dok on ne predoči dokaze o podrijetlu novca s kojima radi u Hrvatskoj kao i njihove stvarne vlasnike, dakle upravo onako kako se inače postupa sa svakim drugim (manjim) investitorom, poglavito ako je hrvatski državljanin, te da mu se do tada blokira sva imovina offshore firmi registriranih primjerice na Djevičanskim britanskim otocima koja je preko Končara kao nominalnog vlasnika kupljena u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko Danko Končar ne bude kratkoročno u stanju podastrijeti istinite i provjerljive podatke o stvarnoj strukturi vlasnika i podrijetlu sredstava kojima raspolažu dotična offshore poduzeća hrvatska država bi im trebala oduzeti svu imovinu dosad stečenu na svojem teritoriju!

Ninoslav Mogorović/hkv

Odgovori

Skip to content