Bajić i Picula godinama proganjali diplomata koji je ukazivao na kriminal u Beogradu!

Bajić me gonio jer sam, tobože, lažno prijavio djelatnike MVP-a i DORH-a.  

Nakon četiri godine oslobođen sam krivnje. U presudi piše da prijave nisu bile lažne, jer su kaznena djela u Beogradu počinjena – ističe smijenjeni i proganjani diplomat Davorin Zagorščak.

‘Čudno je da su zaposlenici konzulata u Tuzli čak pet godina prodavali krivotvorene hrvatske putovnice, a da nitko od odgovornih za njih nije imao pojma. Također je nejasno kako su mogli proći sigurnosne provjere, a debelo su ogrezli u kriminal’, piše između ostalog novinarka Večernjeg lista analizirajući diplomatski skandala s krivotvorenim putovnicama u tekstu objavljenom u nedjeljnom broju na čak tri stranice.
 

 

Godinama štitili kriminal u hrvatskim veleposlanstvima u regiji

Želimo, međutim, istaknuti da za sve one koji su bolje upućeni u stanje u hrvatskoj diplomaciji nije nimalo čudno da je došlo do skandala s krivotvorenim putovnicama, što ćemo pokušati dokazati u tekstu koji slijedi, kao i objavljivanjem opširne dokumentacije Ministarstva vanjskih poslova, općinskih i županijskih sudova te Državnog odvjetništva, koja ukazuje na zaključak da je do incidenta s preprodajom putovnica došlo i zbog višegodišnjeg sustavnog prešućivanja i zaštite kriminala u hrvatskim veleposlanstvima u regiji, odnosno zbog proganjanja onih koji su na kriminal ukazivali, a štićenja onih koji su kaznena djela počinili, ili su krivce propustili goniti.
Malverzacije  koje su se prije deset godina događale u konzularnom predstavništvu u Beogradu, bile su očito samo uvod u kriminalne radnje koje su se kasnije dogodile u Tuzli, a vjerojatno i u još nekim konzularnim predstavništvima u regiji.

U Beogradu pronašli krš i lom, pa sve to pokušali skriti!

Podsjetimo da je interna kontrola MVP-a u Beogradu tijekom svibnja 2002. godine utvrdila da se novčano poslovanje Veleposlanstva u Beogradu obavljalo kroz gotovinsku naplatu i bez ikakve kontrole, zbog čega je lokalni djelatnik Dražen Barukčić u vlastiti džep spremao po koju stoticu eura dnevno – samo na dan kada je nestao iz Veleposlanstva odnio je više od 6000 eura, a nakon čega ga nitko nije kazneno prijavio. Podsjetimo također da su kontrolori iz Zagreba utvrdili da lokalni djelatnici obavljaju i poslove za koje nisu osposobljeni, niti za njih mogu snositi odgovornost, da se zaprimljeni predmeti nisu upisivali u urudžbeni zapisnik, te se nisu koristile propisane klasifikacijske oznake zbog čega je arhivski materijal potpuno neupotrebljiv. Uočeno je, također, da su se vize izdavale mimo procedure, pa čak i bez naplate konzularnih pristojbi, te da Veleposlanstvo nije imalo bankovni račun zbog čega su se sve novčane transakcije obavljale u gotovini….

Piculin pomoćnik Del Vechio poticao je nezakonite postupke

– U Beograd sam u lipnju 2002. poslan kako bih pomogao da se katastrofalno stanje u veleposlanstvu dovede u red. No ubrzo sam shvatio da nadležni ne kane kazneno goniti odgovorne za kriminalna djela koja su se događala u konzularnom predstavništvu, već da žele zataškati cijeli skandal. U to sam se i dodatno uvjerio kada sam vidio da i nakon mog dolaska pojedini zaposlenici u veleposlanstvu u Beogradu ne poštuju zakon, te da, protivno zakonu, od mene traže da izdajem putne listove (putni liste je jednokratna zamjena za putovnicu i služi za povratak hrvatskog državljanina u Hrvatsku) osobama koje nisu hrvatski državljani. Kada sam to odbio učiniti, došao sam u prvi sukob s Ivanom Del Vechiom, tadašnjim pomoćnikom ministra Picule i šefom takozvane Sedme uprave veleposlanstva, a današnjim veleposlanikom u Poljskoj(!) Nakon toga zaredali su i drugi nesporazumi koji su kulminirali mojom nezakonitom smjenom i povlačenjem iz Veleposlanstva u Beogradu – ističe u uvodu svoje priče Davorin Zagorščak, hrvatski diplomat koji je, razočaran i uvrijeđen, nakon prisilnog povratka iz Beograda pravdu pokušao istjerati kroz nadležne hrvatske institucije, da bi se potom i dodatno razočarao uvidjevši da Državno odvjetništvo neće učiniti ništa da istraži kriminal, već da će, upravo suprotno, pokrenuti kazneni progon protiv njega osobno, s izlikom da je u svojim kaznenim prijavama lažno optužio neke osobe u Ministarstvu vanjskih poslova, a potom i djelatnike Državnog odvjetništva.

Picula na stranicama SDP-a naručio progon, Bajić ga poslušao

– Prvu kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja podnio sam ubrzo nakon što su me sredinom rujna 2002. nezakonito povukli sa službe iz Beograda. Budući da nitko u DORH-u na tu prijavu nije reagirao, konstantno sam ju nadopunjavao novim detaljima, odnosno imenima odgovornih za neprocesuiranje kriminala, kao i opširnom dokumentacijom. Kada su moja prijava redom odbacivane, nove prijave podnio sam protiv osoba iz DORH-a za koje sam smatrao da su propustili procesuirati kaznena djela. Baš nekako u to vrijeme bivši ministar vanjskih poslova, Tonino Picula, na web stranicama SDP-a naručio je kazneni progon protiv mene. Njegova želja brzo je bila ispunjena. Nekoliko mjeseci kasnije (tijekom 2005. godine) Mladen Bajić je bez prethodne istrage pokrenuo kazneni postupak protiv mene za čak 13 kaznenih djela protiv pravosuđa! Gonio me jer sam, tobože, lažno prijavio djelatnike MVP-a i DORH-a za nešto za što nisu odgovorni. Suđenje je trajalo četiri godine, da bih na koncu u dva stupnja bio pravomoćno oslobođen svake krivnje. U presudi piše da moje prijave nisu bile lažne, jer su kaznena djela koja sam prijavio DORH-u stvarno bila počinjena. Sud je također utvrdio da su moje prijave bile argumentirane, te da sam imao pravo vjerovati da netko ne želi da se te prijave riješe. No nakon što sam dobio sud mogu samo konstatirati da, dok su proganjali mene, nisu učinili ništa da kazneno gone one koji su za malverzacije u Beogradu bili odgovorni, ili one koji su propustili goniti krivce za taj kriminal. Vjerujem, nažalost, da je to mogao biti prvi korak iz kojeg je kasnije krenuo kriminal s putovnicama – zaključuje Zagorščak kojemu su nedavni događaji itekako dali za pravo.

Glasnogovornik Živković ništa ne zna i ničeg se ne sjeća

A što o cijelom skandalu kažu u Ministarstvu vanjskih poslova, upitali smo glasnogovornika Berislava Živkovića.
– O tim događajima, odnosno o navodnom neprocesuiranju kriminala počinjenom u Veleposlanstvu u Beogradu i progonu Davorina Zagorščaka ja ne znam ništa, jer sam glasnogovornik Ministarstva postao tek prije godinu dana – kratko je kazao glasnogovornik Živković.
Dodatna objašnjenja pokušali smo dobiti i od bivšeg ministra vanjskih poslova, te od glavnog državnog odvjetnika, no Tonino Picula i Mladen Bajić nisu se javljali na naše pozive.

Damir Kramarić|/Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content