Ekologija: Tko krši ljudska prava u Hrvatskoj

Danas, 02. svibnja 2012. je zadnji dan javne rasprave na Nacrt zakona o otpadu. Ovo je bila još jedna u nizu javnih rasprava koja se odvijala bez javnosti. Naime, o prijedlogu novog zakona o otpadu informirani su samo neki članovi ekoloških udruga koji imaju pristup internetu. Sva preostala javnost, a posebno zainteresirana javnost koja će imati najteže posljedice zbog mogućeg novog i opasnog zagađivanja okoliša nije o ovoj javnoj raspravi informirana niti na jedan primjeren i dostupan način.
Na konfernciji za novinare u organizaciji gospođe Ruže Tomašić 27. travnja 2012. ispred Hrvatskog sabora, o ovim problemima govorile su mr. sc. Ivana Rajčić, biolog i ekolog i mr. sc. Goranka Adam, dipl. ing kemije.
Ni jedna televizija u Hrvatskoj nije prenijelala informaciju o ovoj konfernciji za medije i na taj način je hrvatskoj javnosti bila definitivno uskraćena informacija da se donosi novi Zakon o otpadu, koji će biti bitno lošiji sa ekološkog gledišta od trenutno važećeg i da je u tijeku javna rasprava na Nacrt zakona o otpadu. Isti dan su, međutim, HTV, RTL i TV Nova u središnjim dnevnicima hrvatsku javnost informirale o španjolskim prostitutkama koje se bore za pravo na rad na ulici, jer se novim španjolskim zakonom o prostituciji krše njihova ljudska prava.
 
Tko krši osnovna ljudska prava u Hrvatskoj, a s tim i Ustav RH, sve zakone i uredbe RH, pa i direktive EU u koje su ugrađene odredbe Aarhuške konvencije i zašto?
 
Na slijedećoj poveznici su opće primjedbe na Nacrt zakona o otpadu koje su dali građani grada Kaštela i Nacrt zakona o otpadu sa prijedlozima izmjena Nacrta (pisano crvenom bojom) ekoloških udruga i pojedinaca iz Zagreba, Karlovca, Duge Rese, Kaštela, Pule, a u organizaciji CSI Hrvatska.

ARHUŠKA KONVENCIJA – Konvencija o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša potpisana 25. lipnja 1998. godine u danskom gradu Aarhusu predstavlja međunarodni pravni okvir u području zaštite okoliša. Tim se dokumentom utvrđuju prava u vezi s okolišem kao pouzdana osnova za uključivanje građana u politike okoliša te se potvrđuje naša obveza prema budućim generacijama. Arhuška konvencija je putokaz kako se održivi razvoj može postići jedino uključivanjem svih sudionika u društvu te spona između odgovornosti tijela javne vlasti i zaštite okoliša jer je usmjerena na demokratsku suradnju javnosti s tijelima javne vlasti te utire put novom postupku sudjelovanja javnosti u dogovaranju i provedbi međunarodnih sporazuma. Da bi se to postiglo javnost treba biti informirana, osviještena te se mora uključiti kod donošenja odluka. To je omogućeno provedbom Arhuške konvencije kroz pristup informacijama, sudjelovanje javnosti kod donošenja odluka i pristup pravosuđu u pitanjima okoliša, što predstavlja tri glavna područja konvencije. Republika Hrvatska ratificirala je konvenciju u prosincu 2007. godine.

Europska komisija (EK) je usvojila više direktiva koje su u vezi s Arhuškom konvencijom.

Direktiva 2003/4/EZ o pristupu javnosti informacijama o okolišu i kojom se ukida direktiva vijeća 90/313/EEZ

Direktiva 2003/35/EZ kojom je osigurano sudjelovanje javnosti kod izrade određenih planova i programa koji se odnose na okoliš te se njom izmjenjuju i dopunjuju odredbe o sudjelovanju javnosti i pristupu pravosuđu u direktivama vijeća: 85/337/EEZ i 96/61/EZ

Direktiva 2001/42/EZ o procjeni određenih planova i programa koji se odnose na okoliš

Direktiva 2000/60/EZ kojom se uspostavlja okvir za djelovanje Zajednice u području vodne politike

Odredbe Arhuške konvencije i navedenih direktiva prenijete su u hrvatsko zakonodavstvo kroz:

Zakon o potvrđivanju Konvencije o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša (NN MU br.01/07)

Zakon o zaštiti okoliša ( NN br.110/07)

Zakon o pravu na pristup informacijama (NN br. 172/03 )

Uredba o informiranju i sudjelovanju javnosti i zainteresirane javnosti u pitanjima zaštite okoliša (NN br. 64/08 )

Uredba o procjeni utjecaja zahvata na okoliš (NN br . 64/08 )

Uredba o strateškoj procjeni utjecaja plana i programa na okoliš (NN br. 64/08 )
 
Za benedikt.hr: mr. sc. Goranka Adam

Odgovori

Skip to content