Mišo Relota: Predstojeća dva tjedna ključna za budućnost BiH

Sastanak lidera vodećih šest stranaka koji je planiran u Mostaru, u organizaciji HDZ BiH, okvirno 16. svibnja poslat će poruku – dogovor ili BiH ide u novi ponor. Ovih dana intenzivirani su međusobni razgovori lidera šest političkih stranaka izvan očiju javnosti kako bi pokušao postići dogovor oko ključnih pitanja, prije svega oko izmjena Ustava.

Na sastanku u Mostaru ukoliko bude političkog konsenzusa trebalo bi se riješiti pitanje presude Sejdić-Finci i time konačno otvoriti vrata BiH prema Europskoj uniji, no ukoliko dogovora ne bude, što je također otvorena opcija, sasvim je izvjesno da do konca 2012. godine neće niti biti rješenja ovoga pitanja.

Velika su očekivanja od predstojećeg sastanka lidera. Europska unija želi dobiti pozitivan signal iz BiH, a sada je na „šestorici lidera“ da pokažu mogu li konačno potvrdno odgovoriti izazovu. Treba konačno završiti priču “Sejdić-Finci“, za što načelno ne postoji niti jedan problem.

Hrvatski narodni sabor BiH je ovih dana upoznao javnost kako se ostaje kod dva dominantna prijedloga izmjena Ustava sukladno očekivanjima presude Suda u Strasbourgu, a u sklopu kojega su istaknuti i zahtjevi hrvatske strane. Glavno vijeće HNS-a istaknuo je da prefereira neizravan izbor članova BiH Predsjedništva i izaslanika za Dom naroda kroz državni Parlament. Pri tome Povjerenstvo HNS-a nastavlja raditi na razradi prijedloga i načina biranja ovih dužnosnika.

S druge strane, istaknuto je da izravan izbor podrazumijeva izbor iz zasebnih izbornih jedinica od kojih je jedna u RS-u, a dvije u Federaciji BiH. Dogovoreno je da je preduvjet za bilo kakav dogovor osiguranje legitimnog izbora izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH što podrazumijeva posve novi pristup u ovome entitetu. Odbor za ustav HNS BiH pri tome je predstavio nekoliko varijanti kao i mogućih formula za izbor izaslanika, te prednosti i mane svakoga od prijedloga.

Kroz ovaj sustav ključno je osigurati legitiman izbor predstavnika svih naroda i otkloniti diskriminaciju sukladno presudi Suda za ljudska prava u Strasbourgu. Svi novi prijedlozi podrazumijevaju ostanak sadašnje trojice članova Predsjedništva BiH. No, u pripremi dogovora u Mostaru otvorena su mnoga pitanja. Pored provedbe presude Sejdić-Finci, usvajanja državnog proračuna tu su i unutarnji problemi – rekonstrukcija Vlade Federacije BiH, vlast u Hercegbosanskoj županiji, Vijeće ministara BiH. Jedno bez drugog neće ići.

Iz SDP-a javljaju kako je rekonstrukcija Vlade Federacije BiH moguća ali postoji jedna prepreka – SDA. SDP bi želio rekonstruiranu Vladu Federacije bez SDA, što povlači i pitanje Vijeća ministara BiH.

Naime, čeka se glasovanje o proračunu u Zastupničkom domu, ukoliko SDA bude protiv, SDP bi pokrenuo pitanje smjene ministara SDA u Vijeću ministara BiH zbog blokade države.

Ovakav plan je razmatran na najvišim razinama SDP-a, no ostavljena je mogućnost dogovora i sagledavanja situacije do sjednice na kojoj će biti raspravljano o proračunu. Za rekonstrukciju Vlade FBiH je i dio međunarodnih diplomata u Sarajevu, jer kako tvrde ovakvo stanje nikome ne odgovara. Marginaliziranjem Hrvata i gaženjem izbornog legitimiteta HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. nije se ništa dobilo – tek problemi.

Predstavnici EU-a su preko svojih predstavnika, prije svega Petera Sorenesena tražili od lidera jamstva kako će dogovor u Mostaru biti pokretač pozitivnih pomaka, te riješiti pitanje promjene Ustava. Načelna obećanja su dobili, ali ključan je dogovor lidera.

Ukoliko postignu dogovor u Mostaru, sastanak u Bruxellesu je izvjestan, ukoliko ne – nema smisla. Sastanak je planiran krajem svibnja ili lipnja i na njega bi trebali ići svi lideri, članovi Predsjedništva BiH, državni premijer. Na nedavnoj sjednici PIC-a donesen je jasan zaključak, nema namatanja odluka, nema više korištenja bonnskih ovlasti – lideri se moraju sami dogovarati.

Rješenja otvorenih pitanja prema Europskoj uniji, ali i unutar BiH su presudna. Ovo je možda posljednja prigoda za dogovor. Ukoliko ga ne bude, upitna je budućnost BiH. Ako sve i bude ok, iz EU poručuju kako je teško da će BiH do konca ove godine postati kandidat za članstvo u EU.

Još se čeka Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju da stupi na snagu. Onda imamo proceduru aplikacije. Tada će Vijeće EU uzeti aplikaciju u razmatranje i od Komisije EU tražiti mišljenje o stupnju spremnosti zemlje da postane kandidat. To će uzeti dosta vremena.

Mišo Relota

Odgovori

Skip to content