Hrvatima islamske vjeroispovijesti kao i svim muslimanima čestitamo početak mjeseca Ramazana

Svim Hrvatima islamske vjeroispovijesti kao i svim muslimanima upućujemo iskrene čestitke povodom početka posta tijekom mjeseca Ramazana – Ramazan Šerif Mubarek Olsun. Želimo da radost ramazanskih dana provedu u dobrom raspoloženju i miru.

Muslimani cijelog svijeta postit će 30 dana, od zore do zalaska sunca, a Bajram je 19. kolovoza.

Ramazan je deveti mjesec u islamskom kalendaru. To je za muslimane sveti mjesec jer je u njemu počela objava Kurana. U tijeku ramazana muslimanima je zabranjeno ratovanje, a strogo naređen post. Za vrijeme Ramazana islamskim je vjernicima od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te seksualni odnosi i pušenje duhana. Od njih se također očekuje da što vjernije slijede učenje Muhameda, što uključuje i nastojanje oko boljih međuljudskih odnosa. Po riječima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, ove stvari kvare post: laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

Ako se nešto u zaboravu pojede ili popije, to ne kvari post, uz uvjet da vjernik s time prestane čim se prisjeti da posti. S druge strane, ako se nemarom prilikom abdesta (obrednog pranja prednamaz) ili kupanja proguta samo kap vode, post je automatski pokvaren. Na taj način Islam razlikuje nepažnju od nemarnosti.

Post se prekida u trenutku zalaska sunca. Taj dnevni obrok zove se iftar i dobro je djelo organizirati iftar za prijatelje, rodbinu i sl. Neke su skupine ljudi ipak izuzete iz obveze posta. To su djeca prije puberteta i mentalno zaostale osobe. Nekim se skupinama dozvoljava odgoditi post: ženama nakon poroda i u vrijeme mjesečnice, putnicima, bolesnicima, onima koji ne mogu post izdržati zbog teških poslova, starcima, trudnicama i dojiljama.

Tijekom ramazana stavljen je naglasak na duhovnu higijenu – izbjegavanje ružnih misli, riječi i djela. Dakle, ramazanski post nije samo sustezanje od jela i pića već pokušaj oplemenjivanja ljudskih karaktera i osobnosti dodatnom strpljivošću, mirotvorstvom, suosjećajnošću i dr.

Ramazanski post završava s krajem mjeseca ramazana. Taj blagdan se naziva Ramazanski bajram. Tog se dana klanja poseban, tzv. Bajram-namaz te se posjećuju preminuli rođaci na grobljima. Obitelji razmjenjuju darove i obilnim obrocima proslavljaju doček još jednog velikog muslimanskog blagdana Bajrama.

benedikt.hr/ dnevno.hr

Odgovori

Skip to content