ČETEKOVAC 2012. – komemoracija 21. godišnjice masakra

U utorak 4. rujna na mjesnom groblju u Četekovcu održana je komemoracija za 24 nedužne žrtve sela Čojlug, Balinci i Četekovac kojima  je tog  dana prije 21 godinu krvnički oduzeo život četnički agresor, tj. odmetnute komšije srpske nacionalnosti iz obližnjih podpapučkih sela. Golema tuga i plač  i velik broj izbjeglica ispunio je tih dana bivšu slatinsku općinu, jer je to bio prvi veliki masakr civilnog pučanstva u Slavoniji, nakon razaranja i pljačke Ćelija u srpnju i likvidacije hrvatskih policajaca i pripadnika ZNG u Dalju početkom kolovoza 1991. Vjerojatno bi broj žrtava bio i veći da ostatak mještana Balinaca i Četekovca nije spasila prisebnost i hrabrost šačice domaćih branitelja koji su evakuirali preplašene ljude kroz polja kukuruza prema Mikleušu.

Za ovaj surovi i bezdušni zločin mirnih staraca i starica, običnih seljana i radnika  ubijenih u zasjedi ili na kućnom pragu nitko do danas nije odgovarao. Miroslav Gazda iz Orahovice  napisao je o  tome zločinu kao i zločinu u nedalekom Voćinu u prosincu 1991. knjigu potkrjepljenu brojnim dokumentima i izjavama svjedoka pod nazivom „Zločin za koji još nitko nije odgovarao“. Promocija knjige održana je u Mjesnom domu u Četekovcu nakon komemoracije. Svoja iskustva i mišljenje o situaciji koja je vladala mu to vrijeme dali su ratni zapovjedni policijske postaje Slatina Stjepan Gojmerac, Ante Nazor ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, autor knjige Miroslav Gazda, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-a RH Josip Đakić i pukovnik Ivan Grujić, pročelnik Uprave za zatočene i nestale.

Pred nazočnim mještanima, rodbinom poginulih i sudionicima tih događaja 15- tak delegacija  položilo je vijence i upalilo svijeće pred zajedničkim spomenikom svih žrtava. U ime Hrvatskog sabora delegaciju je predvodio saborski zastupnik Tomislav Žagar iz Nove Bukovice, Ministarstva branitelje pukovnik Ivan Grujić, Ministarstva obrane brigadni general Ivan Jurić, Ministarstva policije Mario Župan,  Virovitičko-Podravske županije župan Tomislav Tolušić, načelnik općine Mikleuš Milan Dundović, te pripadnici drugih JLS i  udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Jedan od govornika, brigadni general Ivan Jurić rekao je : „Oprostili jesmo, ali zaboravili nismo. Njihova je žrtva uklesana u zid hrvatske slobode. Na njihovoj žrtvi počiva naša budućnost koju izgrađujemo otvorena srca, a njezini temelji postavljeni su 1991. godine. Iz patnje i stradanja izlazimo stariji i pametniji, svjesni cijene kojom smo platili slobodu, svjesni nužnosti  dijaloga i suživota , strpljivosti i izgradnje povjerenja. Svjesni da se na ovome svetom hrvatskom tlu zločin više nikada neće i ne smije ponoviti.“

Saborski zastupnik gosp. Tomislav Žagar svoj govor kao poruku za budućnost završio je ovim riječima : „Sanjali su svoj san o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Pravda je spora , ali dostižna. Duboko vjerujem da će počinitelji ovog strašnog zločina odgovarati  po Božjim i ljudskim zakonima,  a kao prkos i podsjetnik će  Četekovcem  i dalje odzvanjati dječji smijeh.“ To svjedoči i skladna mlada obitelj sina ubijenog hrvatskog policajca Stjepana Mlakara koja čeka svoje 3. dijete (slika). Neka ova djeca, kao i sva druga djeca svih zemaljskih Četekovaca, Balinaca i Čojluga pokažu svijetu da na krvi nedužnih  može niknuti bolji svijet  oprosta, ljubavi i trajnog mira.

Župnik župe Nova Bukovica, kojoj je Četekovac filijala , vlč. Dražen Akmačić na kraju je pročitao Evanđelje kojemu je bit da će svi koji su dobro činili ustati na uskrnuće života, a svi koji su radili zlo ustati na uskrsnuće osude, te zatim predmolio molitve za sve poginule.

Vlatko Jelenčić | benedikt

Odgovori

Skip to content