Pridružimo se 30.09.2012 Svjetskom danu akcija protiv otpada i protiv njegovog spaljivanja

30.09.2012. je Svjetski dan koji je izabran za  aktivnosti protiv odlaganja i protiv spaljivanja otpada jer je već od godine 2002 osnovan Svjetski savez za alternativu spalionicama GAIA (Global Alliance for Incenerator Alternative).

 

GAIA organizira godišnje događaje poznate kao “Global Day of Action Against Waste and Incineration“ na kojima pokazuje uspjehe i borbu udruga protiv odlaganja i spaljivanja otpada. Njihov projekt gospodarenja otpadom poznat je pod nazivom – „nula otpada” (zero waste)“.

GAIA  u svijetu već uključuje preko tisuću organizacija, udruga i pojedinaca koji se bore protiv spaljivanja i odlaganja otpada. Organiziraju se i djeluju diljem svijeta od SAD do Filipina i od Južne Afrike do Italije i do Švedske. Treba napomenuti da je centralna udruga u SAD koja koordinira rad svih drugih udruga i organizacija u SAD okupljenih oko projekta “nula otpada”  osnovana i djeluje na poznatom sveučilištu Berekely. Za njih je „nula otpada“ jedino rješenje svjetskog problema gospodarenja otpadom.

Na dan 30. rujna  i prije tog dana u svijetu se organizira niz manifestacija, izložbi, predavanja, radionica, protesta s ciljem upoznavanja javnosti s problemima odlaganja i spaljivanja otpada i s potrebom uvođenja ekološkog postupanja otpadom, odnosno projektom “nula otpada” po kojem je otpad korisna sirovina, a ne smeće.

U Italiji, koja kao i Hrvatska muku muči sa svim problemima koji su vezani uz gospodarenje i negospodarenje otpadom, ovaj pokret je vrlo uspješan. U Italiji se  ove godine organiziraju razne manifestacije, najznačajnije u pokrajini Toskani i to u Firenzi i gradu Capannori koji je poznat kao primjer ekološkog ospodarenja otpadom jer su postigli skoro najveći uspjeh u svijetu u odvojenom prikupljanju i recikliranju otpada, odnosno u postizanju rezultata „ nula otpada ili zero-waste / rifiuti zero“.

U Toskani su održane mnoge aktivnosti od 15-17 rujna (predavanja, susreti, razmjena iskustava, izložbe s velikim brojem sudionika predavača, izlagača i građana koji u velikom broju posjećuju ove događaje. U tim događajima je ove godine sudjelovao  i vodeći svjetski stručnjak za problematiku otpada i znanstvenik Dr. Paul Connet američki sveučilišni profesor koji je pokrenuo projekt „zero waste ili nula otpada“.

A gdje smo mi u ovom svjetskom vrenju kad se velikim koracima napušta spaljivanje otpada a otpad postaje izvor novih sirovina i novih brojnih radnih mjesta i nove zelene ekonomije?

Sadašnji Ministar za zaštitu okoliša i prirode, gosp. Zmajlović je 25.09.2012 izjavio novinarima u Splitu :

„Do 2018. godine moramo zatvoriti sva odlagališta. Završeno je razdoblje dosadašnjeg načina obrađivanja i odlaganja otpada. Jednom tomu moramo stati u kraj“, poručio je ministar Zmajlović.

U vezi s tvornicama cementa  u Kaštelima, koja izaziva nezadovoljstvo mještana zbog prijetnji od zagađenja suspaljivanjem materijala, ministar Zmajlović je  kazao kako se prema njemu dostupnim informacijama ta tvrtka „uskladila s određenim ekološkim standardima“.

„Spriječeno je širenje prašine, odnosno emisija čestica u okoliš,  i sve potrebne dozvole imaju“, dodao  je ministar Zmajlović.!!!!!!

Paradoksalno je da ministar daje takvu izjavu na Obilježavanju mediteranskog Dana obale na kojem je istaknuto da mediteranske zemlje moraju štititi obalu od onečišćenja i urbanizacije.  Postavlja se pitanje je li navedeni ministar zna da se dobivanjem dozvole za korištenje goriva iz otpada postojeće cementare  pretvaraju u suspalionice otpada i to na obali Kaštelanskog zaljeva?

Ovom izjavom je ministar Zmajlović pokazao potpuno nepoznavanje problema postupanja s otpadom u Hrvatskoj, kao i nepoznavanje europskih uredbi i hrvatskih zakona koji se odnose na gospodarenje otpadom. Vjerujemo da “njemu dostupne informacije” nisu potpune i dovoljno argumentirane, pa se nadamo da će naći vremena i za razgovor s “nezadovoljnim mještanima” kako bi dobio potpunu informaciju o problemima i mogućim posljedicama spaljivanja i suspaljivanja otpada (smeća) u cementarama. U svakom slučaju bi morao razgovarati s predstavnicima GV Kaštela koje je donijelo odluku o zabrani spaljivanja i suspaljivanja opasnog otpada i goriva dobivenog iz smeća (RDF SRF isl.) u pećima tvornice cementa Sv.Juraj u Kaštelima.

Vjerujemo da će ministar Zmajlović pokazati da mu je prioritet  u radu zaštita okoliša i prirode, te da će donijeti odluke u interesu svih građana, a ne samo u interesu tzv. investitora koji planiraju spaljivanje svih vrsta otpada na štetu građana koji žive u blizini spalionica ili suspalionica otpada.

Isto tako vjerujemo da će u Hrvatskoj biti uspostavljeno ekološko gospodarenje otpadom (“nula otpada”) po uzoru na europske i svjetske trendove, jer je to jedini način da zaštitimo najvažnije hrvatske resurse: pitku vodu i čisti okoliš i tako svojim potomcima omogućimo opstanak na ovim prostorima.

S kojim  nam to argumentima ministar Zmajlović hoće iznuditi pristanak na spaljivanje otpada u sredini kojoj gravitira oko 300.000 građana, u sredini u kojo se nalaze dva UNESCO-va grada, antička Salona, izvor hrvatske povijesti i državnosti ???

Članovi Povjerenstva za zaštitu okoliša Grada Kaštela i

Hrvatske udruge Benedikt

Mr.sc Benedikt Aljinović, Mr.sc Goranka Adamm Mr.sc Ivana Rajčić Biliškov

Odgovori

Skip to content