Budućnost američkog proturaketnog štita u Europi

U svibnju ove godine, na sastanku u Chicagu, objavljena je službena potvrda da je američki proturaketni štit u Europi postigao razinu operativne sposobnosti. Suprotno prethodnim planovima iz ere Georgea Busha mlađeg, proturaketni presretači nisu postavljeni na kopnu – u Poljskoj kako je bilo planirano – već se nalaze na američkim brodovima u Mediteranu koji su opremljeni borbenim sustavom Aegis, koji predstavlja složen sustav proturaketne obrane s najmodernijim raketnim presretačima i radarima. Španjolska vlada je prije nekoliko dana, kao što je i bilo najavljeno, pristala sudjelovati u proturaketnom štitu, te će tako NATO-va baza na španjolskom teritoriju ugostiti četiri američka razarača opremljena Aegis sustavom kao i 1400 američkih operatera. Zapovjedno-kontrolni centar proturaketnog štita nalazi se u američkoj vojnoj bazi Rammstein u Njemačkoj, dok se radarske postaje uključene u sustav nalaze u Turskoj.

Ovo skretanje s kopna u more, tj. iz Poljske u Mediteran, kao i povlačenje štita sa istoka prema zapadu, posljedice su odlučnih ruskih upozorenja i kritika, koje su rezultirale poteškoćama u koordinaciji između Sjedinjenih Američkih Država i njezinih istočnoeuropskih saveznika. No to ne znači da se ovime odustalo od izgradnje proturaketnog štita na europskom kopnu, već samo to da je Obamina administracija prišla planu izgradnje korak po korak, s mora na kopno, sa zapada na istok. Dakle, okolna strategija izgradnje, za razliku od izravne koju je gurala Busheva administracija. Kopneni proturaketni presretači i radari, čijoj se izgradnji Rusija snažno protivi, i dalje su u planu su za izgradnju u Rumunjskoj do 2015. godine, kao i u Poljskoj do 2018. godine.

Službena ruska kritika koju je izrekao sadašnji predsjednik Putin glasi: “Problemi proturaketne obrane i ofenzivnog naoružanja vrlo su blisko povezani. Izgradnjom takvog obrambenog kišobrana nad sobom, naši partneri bi se mogli osjećati u potpunosti sigurnim i početi raditi što god požele. To dovodi do povećavanja agresivnosti u realnoj politici i ekonomiji”.
Sjedinjene Američke Države pravdaju postavljanje štita iranskom prijetnjom, iako je jasno da Iran ni na koji način ne ugrožava Europu,
niti nema tu namjeru, pošto ne razvija projektile dužeg dometa od
postojećeg, već gomila balističke projektile srednjeg dometa kojima može ugroziti američke baze u okruženju iz kojih bi mogao početi budući američki napad na Iran.

Očito da je iranski razvoj balističkih projektila čisto defenzivne prirode i predstavlja ozbiljnu prepreku – možda čak i prvu liniju obrane – u sprečavanju napada na tu zemlju. U isto vrijeme dok Amerikanci plaše Europu Iranom, izravnija imperijalistička grupacija iz Republikanske stranke predvođena Mittom Romneyem otvoreno tvrdi da je Rusija prvi geopolitički neprijatelj Sjedinjenih Američkih Država. Na ovom priznanju zahvalio se i ruski predsjednik Putin, jer su time potvrđene sve ruske kritike proturaketnog štita, kao i osnovni zaključak da se štit zapravo postavlja kontra Rusije.

Daljnji ruskih strahovi, osim onih koje je izrekao Putin, leže u tome što bi postavljanjem špijunskih radara u blizini ruskih zapadnih granica, Sjedinjene Američke Države dobile bistriji uvid duboko u ruski teritorij, a moguće i u teritorij Srednje Azije. Najveći pak ruski strah od proturaketnog štita, leži u tome što Rusi sumnjaju da raketni presretači postavljeni na kopnu, posjeduju dovoljnu snagu da mogu nositi nuklearne bojeve glave, te tako od defenzivnog anti-balističkog projektila, uz male modifikacije, veoma lako mogu postati ofenzivno oružje usmjereno protiv Rusije. Amerikanci su i sami priznali da ovi strahovi nisu neutemeljeni, pa su ponudili prerađeni plan razmještanja elemenata proturaketnog štita, koji bi onemogućio da se presretači mogu konvertirati u ofenzivno oružje, dok bi radarima bilo onemogućeno vrebanje ruskog prostora. Ove promjene nisu uvjerile Ruse u sigurnost cijelog projekta.

Romneyeve neprimjerene, ili kako ih neki nazivaju istinite izjave o Rusiji kao najvećem geopolitičkom protivniku, ili Obamine primjerene, ali veoma moguće dvolične izjave, ostavljaju nam da zaključimo – koja god opcija pobijedila na američkim predsjedničkim izborima, za očekivati je da će Sjedinjene Američke Države nastaviti s planom razmještanja proturaketnog štita. Ruski analitičar Dmitri Trenin zaključio je, čak i kada proturaketna obrana ne funkcionira, potencijalni protivnik će je tretirati kao da funkcionira. Dakle, proizvest će najgore kod obje strane – ne obranu, već razmještanje ofenzivnog naoružanja koje će kontrirati obrani.

Europa je u ovom strateškom okruživanju Rusije najveća žrtva i predstavlja tek prostor koji Sjedinjene Američke Države koriste u svojim agresivnim nastupanjima prema istoku. Vlade država koje na svom teritoriju trebaju ugostiti elemente proturaketnog štita, to pitanje ne daju na izglasavanje vlastitim građanima, nego kao pijuni američkih elita surađuju na izgradnji vojnih infrastruktura koje će olakšavati nove ucjene, agresivne ispade i potencijalne buduće sukobe. Za sada su žestoke ruske kritike i prosvjedi u potencijalnim državama učesnicama, odgodile razmještanje američkog proturaketnog štita na europskom kopnu. Ustrajnost Rusije i odlučnost europskih građana bit će jedina brana daljnjoj američkoj vojnoj izgradnji u Europi.
Preneseno s: advance.hr
Reference
www.bbc.co.uk/news/world-europe-18093664
www.missilethreat.com/missiledefensesystems/id.9,page.9/system_detail.asp
www.defenseindustrydaily.com/Land-Based-SM-3s-for-Israel-04986/
www.foxnews.com/us/2012/10/05/spain-seals-deal-with-us-over-participation-in-nato-anti-missile-shield/
rt.com/news/romney-camp-russia-us-geopolitical-foe-886/
news.cnet.com/8301-13772_3-20012567-52.html
stateofnature.org/reagansGhost.html

Odgovori

Skip to content