Erdogan sebe vidi kao sultana

Njemački tisak u utorak (2.10.2012) veliku pozornost posvećuje Erdoganovom govoru povodom njegovog ponovnog izbora na čelo AKP. Također, piše i o takozvanoj novoj medijskoj kontroli na Balkanu.

„Bez Europe“ i “Erdogan sebe vidi kao sultana” naslovi su tekstova u listu Die Welt u kojima se autor Boris Kalnoki osvrće na govor turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana nakon što je reizabran za predsjednika njegove Partije za pravdu i razvoj (AKP).

„Redžep Tajip Erdogan u svom govoru je iznio viziju budućnosti svoje zemlje i čitavog regije do 2071. godine. A to je budućnost u kojoj nije bilo mjesta ni za jednu jedinu riječ o Europskoj uniji. Umjesto toga u njegovom govoru je bilo mnogo mjesta za islam. Mediji naklonjeni vladi u Ankari, odnosno islamski orijentirani mediji, ponosno izvještavaju o 200 gostiju iz inozemstva na Kongresu AKP. Međutim, jedini koji ne dolazi iz neke od islamskih zemalja je bio bivši njemački kancelar Gerhard Schröder, stari Erdoganov prijatelj. Zapravo, jedini predstavnik ‘Zapada’. Ostatak: Hamas, Kirgistan, Egipat, Irak, samo islamske zemlje i organizacije“, komentira Kalnoki u listu Die Welt i nastavlja:

„Datum 2071. nije slučajno izabran. Naime to je tisućugodišnji jubilej bitke koja je označila početak kraja kršćanskog Vizantijskog carstva i početak turskog prodora kroz vrata Europe. Erdogan također poziva na zajedničku budućnost islamskih zemalja, koje će kao blistava sila predvoditi Turska, koja je pokazala da islam i suvremenost, kao na primjer demokracija, nisu u proturječju“, piše Kalnoki i dodaje kako Turska sebe ne vidi onako kako je često karakterizirana na Zapadu, kao „most između Istoka i Zapada“. „Ahmet Davutoglu, ministar vanjskih poslova Turske je neumoran u osuđivanju takve usporedbe. Jer, želja je da se bude ‘centar gravitacije, dakle centar moći’“, smatra komentator njemačkoga dnevnika Die Welt .

Berlinski Tageszeitung komentira kako je „4. Kongresom AKP za Tursku završena jedna i počela nova era“ i nastavlja: „Nakon 10 godina na mjestu predsjednika vlade za Erdogana je na vidiku kraj premijerske funkcije ali i funkcije predsjednika partije. I to ne zbog toga što on treba strahovati kako će izgubiti na predstojećim izborima, već jednostavno jer je to tako uređeno statutom stranke. Bilo koji dužnosnik može ostati najmanje tri mandata na mjestu predsjednika. No, svako zna da Erdogan neće mirovati i da će se 2014. godine boriti za mjesto predsjednika Turske“, piše Tageszeitung.
M.A./bljesak.info | DW

 

Odgovori

Skip to content