Michael O’Brien: Čovjek je čudo ljubavi!

“Ne klanjajte se duhu ovoga svijeta, ma kako vam se dobronamjernim ili razumnim prikazivao. Mnogi izgube dostojanstvo i unište obitelj jer su podlegli lažnome scenariju uspjeha ili neuspjeha. Namjere su im bile dobre, ali nisu shvatili narav bitke. Ponovno se povežite sa svetim lancem postojanja, s protjekom kontinuiteta vremena, pronađite svoje vlastito istinsko mjesto u velikoj drami koja se odvija. Budite uspješni u Božjim očima. Razmotrite i ovu misao: “Gospodin je svjetiljka mojoj stazi, a ne reflektor, koji osvjetljuje čitav kilometar unaprijed.” Idite korak po korak i tražite samo onoliko mane koliko je potrebno za jedan dan. Vjerujte Gospodinu. On je s vama!

{jathumbnail off}
Michael D. O’Brien je suvremeni pisac, esejist i slikar. Urednik je Nazareth Journala, katoličkog obiteljskog časopisa, i autor je brojnih knjiga. Piše i održava predavanja na temu vjere i kulture. Njegovi članci na tu temu objavljivani su u mnogobrojnim časopisima. Već dvadeset godina umjetnik je s punim radnim vremenom, sa slikama i muralima koji se nalaze u crkvama i muzejima širom Sjeverne Amerike. Sa ženom i šestoro djece živi u Combermereu, Ontario.

Njegov roman Posljednja vremena već je nekoliko godina apsolutni hit među katoličkom literaturom, a posjetitelji Amazon.com-a, najveće svjetske Internet knjižare, ocijenili su ga s najvišom ocjenom – s pet zvjezdica.
Želite li saznati nešto više o O’Brienu i njegovom radu posjetite web stranicu: www.studiobrien.com

Slavni je romanopisac, esejist, komentator, predavač, publicist i slikar, među ostalim, ovaj boravak u Hrvatskoj iskoristio da se i osobno upozna s velečasnim Zlatkom Sudcem, čiji rad prati već godinama, a dogovorena je i njegova trajna suradnja s portalom www.velecasnisudac.com. Naime, Michael O’Brien bit će kolumnist našega portala, u budućnosti i suradnik katoličke televizije, a sve u cilju povezivanja i stvaranja zajedničke platforme djelovanja relevantnih katoličkih književnika, intelektualaca i publicista u svijetu.

Inteview

Našoj je publici, možda, osobito zanimljiv “Otok svijeta” – roman o sudbini jednoga Hrvata – pjesnika i stradalnika Josipa Laste – od Drugoga svjetskoga rata do Domovinskoga rata.

Gospodine O’Brien, četvrti put posjećujete Hrvatsku? Može li se to već nazvati ljubavlju?
Jest, mislim da to slobodno možemo nazvati ljubavlju. Hrvatski je narod jedinstven; očituje izniman značaj, odvažnost; mogli bismo čak reći i genij u odnosu na upravo katastrofalne povijesne prilike kroz koje je prolazio i prolazi. Vaša se veličina krije osobito u vašemu duhovnom identitetu, a upravo to mi se kod vas sviđa najviše od svega.

M. O’Brian je nakon romana-uspješnice Poslijednja vremena, napisao i Otok Svijeta, roman o Hrvatskoj

Što Vas je potaknulo da napišete roman o Hrvatskoj? Što ste time htjeli svijetu reći?
Posrijedi nije toliko bilo racionalno ili, pak, umjetničko zanimanje, već prvenstveno duhovni poticaj, duboko nutarnje kretanje. Priča “Otoka svijeta” rođena je tako u dubokoj molitvi pred Presvetim. Isti se tajnoviti fenomen dogodio još s moja dva romana: “Posljednjim vremenima” i “Teofilom”. Napisao sam deset romana, ali su samo ova tri rođena iz snažne milosti koja nadilazi obična nadahnuća moga svakodnevlja kao kršćanskoga pisca. Želio sam svijetu reći kako je čovjek više od onoga što misli da jest; nije samo nekakva stanica kolektiva, niti pak pijun u globalnoj igri. Čovjek je čudo ljubavi, stvoreno za vječno zajedništvo. Iako je svijet narušen, te još nije nastupila konačna obnova, jednoga će dana ona ipak nastupiti. Dotad se trebamo učiti nositi svoj križ zajedno s Kristom. Hrvatska nam svojim povijesnim, a i sadašnjim svjedočanstvom može puno reći kako osnažiti i očuvati čistu i iskrenu vjeru. Valja zakopati u bogati duhovni polog i nadahnjivati se, ponajprije, na svjedočenju svetaca i blaženikaVašega naroda, kao što su blaženi Alozije Stepinac i drugi vjerni sinovi Crkve.

Pratite i svjetsku duhovnu i političku bojišnicu? Kakvo je danas stanje u borbi između dobra i zla?
Držim oči otvorene te nastojim biti budan i trijezan, kako nas je Isus poučio. Ne pratim sve što se događa te nastojim ne dopustiti da me “opčini”, niti pak prekomjerno optereti, širenje zla u svijetu. Danas je nova svjetska kultura, koja se očituje na brojnim područjima društvenoga i političkoga života, pod dominacijom sveprisutnog te nadasve agresivnog materijalizma koji nastoji sve proždrijeti, i to tako što će nametati goleme zablude i nuditi primamljive nagrade. Uvijek si postavljam sljedeće pitanje: koja je zvijer, u dugoročnom smislu, opasnija – ona pod krinkom ili, pak, ona bez nje?

Pisali ste i o novom američkom predsjedniku Baracku Obami. Kakva je to ličnost? Činili li Vam se da je malo naivan u važnim ljudskim pitanjima?
Teško je potpuno upoznati čovjeka, osobito onoga koji tako mudro gradi svoju javnu osobnost, odnosno, predodžbu o sebi. Isus nam je rekao kako ćemo drvo prepoznavati po plodovima. Plod je Obamina predsjedničkog mandata radikalno povećanje kulture smrti. On nije nimalo naivan. Promiče jasno najavljen društveni program, koji će dodatno nagristi moralne temelje američke demokracije.

Kako Crkva odgovara na izazove današnjice? Vidite li svijetle primjere?
Crkva i dalje izlijeva rijeku istinskog, predivnog i snažnog nauka, kako bi nas podsjetila na puninu istine o čovjeku. Za upravo proročkih pontifikata pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., pojavili su se brojni biskupi, svećenici, kao i laički apostolski pokreti kako bi, u ovo vrijeme toliko obilježeno pomutnjom, posvjedočili živoga Spasitelja. Crkva snažno podupire sjajan novi rast laičkih apostolskih pokreta, kao reakciju na izljev milosti Duha Svetoga za novu evangelizaciju.

Koliko i kakva kultura može pomoći u novoj evangelizaciji?
Kultura je upravo stožerna za djelotvornost evangelizacije. Oduvijek je bilo tako, još otkako je Crkva u četvrtome stoljeću izašla iz katakombi. U naše vrijeme nalazimo se posred opće globalne revolucije koja, u nekim vidovima, predstavlja antikrista; revolucije koju uvelike promiču mediji te postoji žurna potreba za stvaranjem i poticanjem vjerodostojnoga kulturnog izričaja koji će hrabro posvjedočiti za Isusa. Istina je kako se duše mogu osvojiti za Krista već i samim naukom, ali brojke do kojih se dopire isključivo riječju uvijek su manje od onih koje mogu biti dotaknute i novim oblicima kulture. Krista valja propovijedati u čistoj javnoj “areni”, ma kakve okolnosti bile, a kad suvremeni ljudi vide ili čuju riječ utjelovljenu u prelijepim oblicima, približavaju se Otajstvu, želeći saznati više.

Koje svijetle likove biste izdvojili u Crkvi u Hrvata?
Impresionira me solidarnost vaših vjernikâ i biskupâ. Želim posebno istaknuti herojski lik kardinala Alojzija Stepinca, čije se batifikacije sjećamo na dan 3. listopada, vaše drevne i novije svece, a osobito vaše brojne mučenike: kako znane, tako i daleko veći broj onih neznanih.

Koliko novi mediji mogu pomoći u istinskom navještanju Radosne Vijesti?
Nova evangelizacija na koju poziva svekolika Crkva bit će uvelike unaprijeđena ukoliko u nju unesemo stvaralački genij katoličke umjetnosti, komunikacija i umješnosti, kroz glavne “autoputove” svijeta, a u naše vrijeme to su prvenstveno internet, film, televizija… No, valja nam trajno moliti za preobrazbu tih novih medija i zauzetim djelovanjem ne dopustiti da nas oni prožmu i neutraliziraju svojom golemom moći što je imaju nad psihološkom sviješću. Ne smijemo smetnuti s uma niti važnost pisane riječi, osobito dobrih knjiga koje ukoričuju papina razmišljanja, duhovne doživljaje, pa ni dobru fikciju kroz romane i slične forme. Svojstva medijâ koja se odnose na izazivanje ovisnosti i širenje svakojake propagande, predstavljaju vrlo ozbiljne probleme što ih se ne smije previdjeti, jer će oni i dalje ostati nadasve žurni problemi. Svakako se moramo uključiti u služenje tim novim “jezicima”, ali uz trajnu molitvu i oprez, te ištući od Gospodina mudrost da uvijek očuvamo vjeru i poniznu eklezijalnost.
Uputite svoju poruku našim čitateljima. Kako izdržati kušnje koje su tu ali i one koje dolaze?
Koje god bilo naše mjesto u ovome svijetu trebamo ljubiti Isusa svim srcem. Prionite blisko uza Nj posred svega onoga što se ima dogoditi. Molite, pronađite vremena za Nj svakoga dana, u tišini, pozorni na Njegov blagi glas. Budite bliski i našem Svetom Ocu papi Benediktu XVI. i svojim biskupima. Gdje je Petar, ondje je i Crkva, Zaručnica Kristova

Ovih dana, bio je i kod nas. Po peti puta

Gostovao je u petak navečer u crkvi Sveta Mati slobode na tribini o udaru novog totalitarizma na obitelj.
Tri tisuće, mahom mladih, bili su oduševljeni porukama tog katoličkog intelektualca.
U uvodu u izlaganje o obitelji i totalitarizmu naglasio je kako i Sveto pismo i Crkva govore isto, a to je da sudjelujemo u ratu koji je nevidljiv našim očima. Taj rat će trajati do kraja vremena, mi se nalazimo unutar njega, a duhovna opasnost se za nas povećava ukoliko nismo svjesni da smo u njemu, prenosi Ika.

– Vi ste ovdje u Hrvatskoj iskusili jedan dio ovoga rata, s jedne strane ste iskusili totalitarizam duha, možemo spomenuti fašizam i komunizam. Svi ovi napadaji su bili jedno drugo lice totalitarizma. Mnogo puta u vašoj povijesti vi ste bili raspet narod, raspeta nacija, ali ponajviše raspeta Crkva. Podnijeli ste patnju i kušnje koje mi u zapadnoj Crkvi nismo iskusili. Iz svega toga vi ste izašli kao jedna živa Crkva. Zaista vi ste živa Crkva. Ovdje među vama postoji vjera koja je vrijedna svijetu. Ako je to meni kao strancu lijepo, zamislite kako je to lijepo našem Gospodinu, jer ste zajedno s njim bili na križu, i vi još uvijek nosite mnogo križeva, rekao je O’Brien.

Mi kao roditelji odgovorni smo pred Bogom da djecu odgajamo u ljubavi i istini. Mi ćemo odgovarati Bogu Ocu, a ne državi. Kad mi svjesno ili nesvjesno prebacimo ovu odgovornost državi moramo razumjeti da gubimo veliku milost, milost koju ni jedna država ne može osigurati, upozorio je.

Naša je odgovornost da štitimo našu djecu i da im dajemo „dobru hranu”. Rekao bih da nikada u povijesti nije bilo teže izvršavati tu zadaću zbog ogromne psihološke moći suvremenog svijeta. Zato jednostavna i obična metoda razlučivanja nije dovoljna, rekao je, te potaknuo roditelje i one koji se to spremaju postati da već danas počnu moliti za potrebne milosti koje su potrebne u ovim vremenima.

Nadalje je naglasio kako čovjeka vrebaju tri neprijatelja. Prvi je grijeh. Potrebno je priznati gdje sebi lažemo i da počnemo govoriti „ne” kao „da”, a to je „ne” grijehu.

Drugo je potreba da prepoznamo gdje smo prevareni i da ljubimo istinu i da naučimo da naš život ovisi o istini. Treće je strah. I Isus nas poziva da prevladamo strah. dakle ne smijemo dozvoliti da strah nadvlada, podsjetio je O’Brien te predavanje završio riječima „Budite znak osporavan, budite svjetlo u tami. Znam da je to komplicirano. Ali vi ste srce, duša Hrvatske, postanite ono što jeste. Vi ćete nama biti svjetlo vi ćete nama biti znak. Molite za nas, kao što mi molimo za vas”.

(Izvori http:.Wikipedia | VL | portal Z. Sudca)
Priredio; Ivan Remeta

Odgovori

Skip to content