Ministar okoliša ponovo ignorira Kaštelane

OTVORENO PISMO Spaljivanje drvnog otpada i željezničkih pragova kao i goriva dobijenog iz otpada GIO/RDF/SRF kao velika prijetnja građanima Splita, Kaštela, Solina i Trogira

Gospodine ministre Zmajlović,

Mi smo članovi  Povjerenstva za praćenje stanja okoliša Grada Kaštela, male ali homogene grupe volontera –entuzijasta koji su  zadnje dvije godine sve svoje slobodno vrijeme upotrijebili na spašavanju ekološke budućnosti  Kaštelanskog zaljeva nad koju su se nadvili crni oblaci spaljivanja svih vrsta opasnih otpada (osim nuklearnog).

Toj tužnoj sudbini kumovali su predstavnici bivše a sada i nove vlasti koji se trude da se u Kaštelanskom zaljevu  omoguće spaljivanje otpada na štetu oko 300.000 građana. Sve to u okolišu koji svoju budućnost gradi na turizmu pa zdravom razumu nije jasno kako će zajedno turizam Splita i okolice funkcionirati u najbližem susjedstvu su/spalionica otpada. MI nismo neprijatelji industrije, dapače želimo „CEMEXu“ uspjeh u radu, povećanje proizvodnje, zapošljavanje novih radnika ali  ne na račun našeg okoliša i našeg zdravlja.
Dobro poznajemo tu problematiku, imamo mnogo iskustva iz Hrvatske i iz EU pa su nam osim teorijskih razmatranja problematike zagađivanje okoliša poznate i situacije u praksi u tvornicama i u gradovima.
_         .         _
U utorak 06.11.2012 od Župana Split.- dalm. županije A. Sanadera dobili smo i pročitali pozitivno Rješenje Ministarstva za namjeravani zahvat loženja drvnog otpada, opasnog i bezopasnog, u rotacijskim pećima Sv.Juraj. i Sv.Kajo. da je Ministarstvo podnositelju zahtjeva dostavilo Rješenje pod brojem:
Klasa: UP/I-351-03/10-02/94, Ur. Broj: 531-14-1-2-20-34 od 28. studenoga 2011. g. kojim utvrđuje da je namjeravani zahvat – prihvat, privremeno skladištenje i loženje drvnog otpada u tvornicama  Sv. Juraj i Sv. Kajo tvrtke  Cemex Hrvatska d. d., prihvatljiv za okoliš, a koje Rješenje je objavljeno dana 1. prosinca 2011. godine na internetskim stranicama Ministarstva.

Grad Kaštela, kao jedinica lokalne samouprave, je jasno iskazao svoj interes u postupku odlučivanja  o Studiji o  utjecaju na okoliš za prihvat, privremeno skladištenje i  loženje drvnog otpada u tvornicama Sv. Juraj i Sv. Kajo tvrtke Cemex Hrvatska d.d. o predmetnoj Studiji.
Rješenje je  Ministarstvo ponovno poslalo SD Županiji , CEMEX-u, Upravi za prostorno ujređenje  Split, Upravi za inspekcijske poslove, Inspekcija zaštite okoliša Split.

Rješenje nije dostavljeno Gradu Kaštela  iako se Namjeravani zahvat spaljivanja drvenog otpada u tvornicama Sv.Juraj i Sv.Kajo.

Nismo očekivali ovakav razvoj događaja iako su nas prošle odluke koje je donosilo Ministarstvo upozoravalo  da se može očekivati svašta. Iznenadila nas je površnost i potcjenjivanje od strane Vašeg Ministarstva, nepoštivanje struke i građanskih prava koji nam pripadaju prema EU zakonima.                                                                                               1

Ovim postupkom Ministarstvo potpuno potcjenjuje Grad Kaštela i građane Kaštela kršeći na taj način naša prava na zdrav okoliš.
Ozlojeđeni smo što je Ministarstvo nasilnim putem izabralo krivo rješenje iako smo ranije podnijeli prigovore s kojima  se ne slažemo odlukama Vlade.
Nakon 10-te sjednice  (2011) Gradskog Vijeća za nas je to pitanje bilo zatvoreno. Demokratskim odlučivanjem Gradsko  Vijeće je odbilo Studiju.

Dana 06.11.2011 Ministarstvo Zaštite okoliša……. Dr.Nikola Ružinski  (5 dana prije izbora ) izdaje Rješenje  kojega nakon 2 dana povlači .Rješenje koje je opet sada „ uskrsnulo“  05.11.2012.  je samo fotokopija ranijeg  Rješenja bez ikakvih novih argumenata. Rješenje je i dalje puno nelogičnosti i ne može opravdati nikakvo spaljivanje  opasnog otpada u okruženju u kojemu živi oko 300.000 građana ( Split, Solin,Trogir,Kaštela) koji bi tko više a tko manje bili ugroženi ako bi se dopustilo spaljivanje ove vrste opasnog otpada a naročito se to odnosi na stare željezničke pragove.

Preko tiska smo informirani da je novo/staro rješenje potvrđeno i Toksikološkom  studijom i Nezavisnom kontrolom  Ministarstva. Po novom načinu rada novog Ministarstva ni  mi u Gradu niti u Županiji opet ne dobivamo ta dva nova dokumenta prema kojima je ovo Rješenje potvrđeno kao prihvatljivo.                                                                                       
Mi koji smo ugroženi ovim projektom morali bismo po svim EU i hrvatskim Zakonima dobiti i ove naknadne dokumente.Čudno je i nekorektno da nismo imali uvid u ta nova mišljenja a što bismo morali dobiti prema Arhuškoj konvenciji i Hrvatskim zakonima ? Zašto ih mi ne možemo vidjeti a one nam presuđuju i uvjetuju budući život?

Ovakav način rada Ministarstva je omalovažajući za Gradsko Vijeće i građane Kaštela i za sve ljude zdravoga razuma.

1. Ministarstvo uručuje Cemexu Rješenje koje je već jednom pustilo u javnost pa ga povuklo. Isto rješenje  i  u njemu je potpis osobe koja više ne radi u Ministarstvu? Rješenje nije ni slovom izmjenjeno nego samo prosljeđeno a poziva se na neku novoizrađenu studiju koju mi iz Gradskog Vijeća nismo dobili na uvid?
2. Lokalna samouprava, koja je i stranka u postupku i na čijem se prostoru nalazi tvornica, ne dobiva rješenje. O problemi saznaje iz medija.
3. Županija saznaje iz medija a rješenje tek dobiva sutra dan.
4.To Rješenje predstavnici sadašnjeg resornog Ministarstva vjerojatno se nisu ni potrudili ni potpisati ni pročitati. Čudno je da to rješenje nije dobio grad Kaštela službenim putem iako bi Kaštela morali biti glavni sudionik u ovom slučaju ili u najmanju ruku ravnopravan partner Ministarstvu i CEMEX-u!                                                                                                       

Očito je da su građani stavljeni na sporedni kolosjek i da se naša mišljenja uvažavaju malo ili ništa. Očito je podcjenjivanje s kojim Ministarstvo nastupa prema svima  i ne vjerujemo da se ovako podcjenjuje narod ni u jednom dijelu svijeta.
Projekt spaljivanja otpada na ovakvoj lokaciji i ovolikoj koncentraciji građana zahtijeva duboku analizu .Rješenje  zagovara spaljivanje otpada kao najbolje iako se takav način odavno napušta u naprednom i nerazvijenom dijelu svijeta.Spaljivanje je prošlost,pomalo će odumrijeti, nadamo se što prije.

Rješenje završava s Pravnim lijekom: Nije dopuštena žalba ali se može pokrenuti upravni spor pri Upravnom sudu Republike Hrvatske, u roku od 30 dana od dana dostave ovog rješenja.
EU zakoni (Arhuška konvencija ) koje je i Hrvatska prihvatila 2007. godine osiguravaju i daju prava javnosti kod odlučivanja o tome treba li ili ne dozvoliti projekte i zahvate koji ugrožavaju okoliš i zdravlje koji jasno naglašavaju da okoliš nije vlasništvo vlasti i da se odluke tijela javne vlasti koje bi mogle utjecati na okoliš moraju donijeti na transparentan način.

Slijedom ovih događaja  Gradsko Povjerenstvo za okoliš poslalo je
Otvoreno pismo vlasti Grada Kaštela i Županije Splitsko-dalmatinske :

Poštovani,
Ovim putem Vas molimo da što hitrije reagirate na najnovije odluke Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a vezano za rješenja o dopuštanju suspaljivanja drvenog otpada i željezničkih pragova u cementarama, a koja su u direktnoj suprotnosti s nedavno izglasanim odlukama GV Grada Kaštela.
Pošto je Grad Kaštela izglasao odluku NE suspaljivanju otpada u cementarama, ta ispravna odluka je i obvezujuća za sve institucionalno-pravne razine, kako lokalne tako i državne vlasti, ukoliko se poštuje usvojena demokratska stečevina EU.
Nužno je da predstavnici gradske i županijske vlasti pravovremeno obavijeste javnost i građane o postupcima koje planiraju provesti, jer žalbu na ovakvo rješenje iz Ministarstva lokalna zajednica ima pravo poslati u roku od 30 dana. (Rješenje završava s Pravnim lijekom: Nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor pri Upravnom sudu Republike Hrvatske u roku od 30 dana od dana dostave rješenja.)

Predlažemo da predstavnici grada i županije, ako im je u interesu dobrobit građana koje zastupaju, što prije pokrenu upravni spor, tužbom Upravnom sudu RH. Uvjereni smo kako je takav spor moguće riješiti u korist građana, jer bi se trebali pravno nasloniti na usvojene usklađene zakone i konvencije.
Isto tako, ovim putem molimo i sve političke stranke koje su potpisale zajedničku Deklaraciju o zaštiti okoliša da se aktivno uključe protiv agresivne kampanje “druge strane”, te budu dosljedne u svojim već ranije donešenim i potpisanim stavovima

Žalosna bi bila situacija da upravni spor trebaju pokretati udruge iz civilnog društva jer nemaju povjerenja u institucije koje bi se trebale brinuti o dobrobiti građana.
Dok su ljudi zabrinuti za svoju sudbinu i sve češće pitaju ili sami traže odgovore u nedostatku točnih informacija, nedopustivo je da mjerodavne institucije lokalne vlasti šute ili daju maglovite odgovore. Smatramo da takav odnos izvršne i lokalne vlasti uz zanemarivanje već ranije demokratsko donesenih pravnih odluka stvara panično pa i kaotično stanje u Gradu Kaštela i SD županiji. Držimo u najmanju ruku neprimjerenim svaki oblik takve političke šutnje, institucionalnog nečinjenja i pasivnog stava lokalnih vlasti po pitanju ove zajedničke ugroze.

Ako je poznato da je Grad Kaštela donio legalnu i legitimnu (obvezujuću) odluku, zahtijevamo od predstavnika vlasti grada i županije pravovremeno određivanje i odgovoran stav povodom ovih najnovijih događaja i donesenih rješenja vezanih za suspaljivanje otpada u cementarama, odnosno da izglasani stav i brane.

Zakoni i uredbe RH kao i Direktive EU u koje su ugrađene odredbe Aarhuške konvencije:
Članak 69. USTAVA RH :

Svatko ima pravo na zdrav život. Država osigurava uvjete za zdrav okoliš. Svatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

– Direktiva 2003/4/EZ o pristupu javnosti informacijama o okolišu
– Direktiva 2003/35/EZ kojom je osigurano sudjelovanje javnosti kod izrade određenih planova i programa koji se odnose na okoliš te se njom izmjenjuju i dopunjuju odredbe o sudjelovanju javnosti i pristupu pravosuđu u direktivama vijeća: 85/337/EEZ i 96/61/EZ
– Direktiva 2001/42/EZ o procjeni određenih planova i programa koji se odnose na okoliš
– Direktivom EU 206/12/EZ utvrđuju se glavna načela gospodarenja otpadom, primjerice: obveza da se s otpadom postupa na način koji nema negativan učinak na okoliš ili zdravlje ljudi, poticaj primjene hijerarhije otpada, poštovanje načela “onečišćivač plaća”…
Podsjećamo Vas na kraju da kada je u pitanju sve što se tiče Kaštela onda pri tome treba biti svjestan činjenice da se radi o povijesnom području, kolijevci hrvatskog naroda, te turističko-poljoprivrednom području čiji žitelji u velikom dijelu žive od mora i zemlje.

Najnovijim neodgovornim, a usudili bi se reći i zakonski upitnim postupcima sve navedeno je dovedeno u pitanje.Putem medija smo informirani o izdavanju  Rješenja za namjeravani zahvat-prihvat, privremeno skladištenje i loženje drvnog otpada u tvornicama Sv. Juraj i Sv. Kajo na području Grada Kaštela i Grada Solina, nositelja zahvata Cemex Hrvatska d.d, a temeljem Studije o utjecaju na okoliš koju je izradio IPZ Uniprojekt TERRA d.o.o. iz Zagreba   .

Iako je je Grad Kaštela stranka u postupku, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nije smatralo potrebnim dostaviti Rješenje i Gradu Kaštela. Rješenje je ustvari izdano za suspaljivanje opasnog otpada,  željezničkih pragova i starog namještaja.

Gradsko vijeće grada Kaštela je na sjednici jednoglasno odbilo spomenutu Studiju sa nizom argumentiranih primjedbi i ujedno je donijelo odluku o neprihvaćanju spaljivanja i suspaljivanja opasnog otpada u cementnim pećima na području grada Kaštela. Isto tako je na sjednici GV donesena odluka o zabrani spaljivanja i suspaljivanja opasnog otpada, komunalnog otpada i goriva dobivenog iz  smeća (RDF, SRF). Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je pisanim putem obavješteno o odlukama Gradskog vijeća grada Kaštela kao i o razlozima neprihvaćanja spomenute Studije utjecaja na okoliš, ali odgovor od Ministarstva nismo dobili. Pitamo se je li izdavanje ovog Rješenja, na način kako je izdano, rezultat neinformiranosti ili neznanja ministra Zmajlovića ili se radi o drskom ignoriranju lokalne uprave i samouprave, udruga i cjelokupne javnosti grada Kaštela. Pri tome je ministar Zmajlović prekršio Zakon o potvrđivanju Konvencije o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša (NN MU  br.01/07) i Ustav RH, s kojim je zagarantirano pravo građana na zdrav i čisti okoliš.

Zato tražimo hitno poništavanje izdanog Rješenja, te preispitivanje svih do sada izdanih dozvola tvrtki Cemex Hrvatska d.d. za spaljivanje i suspaljivanje opasnog otpada. U protivnom, pokrenut ćemo upravni spor tužbom Upravnom sudu RH protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Isto očekujemo i od Splitsko-dalmatinske županije na osnovu izjave župana gospodina Ante Sanadera da će Županija podržati odluke Gradskog vijeća.
_                   .                    _
U prilogu Vam dostavljamo članak o pravima građana kojeg je napisala gospođa Lana Ofak ,asistentica na katedri za Upravno pravo Pravnog Fakulteta  Sveučilišta u Zagrebu.
Kad pročitate ovo pismo gospodine Ministre uvjeriti ćete se kako se krše prava građana na zdravi okoliš i na odlučivanjue oraznijm intervencijama koje mogu ugroziti okolii građane.
Hvala Vam na trudu, pomozite nam, inače će Kaštela postati crna rupa Hrvatske i Europe.

Srdačan pozdrav
Članovi Povjerenstva za praćenje stanja okoliša Grada Kaštela: Mr.sc Benedikt Aljinović, Dr.sc Juraj Kamenjarin, Mr.sc Goranka Adam, Mr.sc Ivana Biliškov.

Kaštela , 13.11.2012

Lana Ofak: Sudjelovanje javnosti u odlucivanju o pitanjima okoliša

Odgovori

Skip to content