Papina poruka gradu i svijetu

Papa Benedikt XVI. tradicionalno se na Božić obratio vjernicima diljem svijeta porukom Urbi et Orbi iz središnje lože bazilike svetog Petra. Istaknuo je potrebu spasenja u malenom Isusu. Božić je vjernicima čestitao na 65 jezika, uključujući hrvatski.

Papa je izrazio zabrinutost za suvremeno društvo, a između ostaloga pozvao je na molitve za mir u Siriji, Maliju i Nigeriji. Nove vlasti u Kini pozvao je da prihvate doprinos religija i da poštuju svaku od njih kako bi mogli doprinijeti gradnji društva za sve na dobrobit kineskog naroda i svijeta.

Papa se poslužio biblijskom analogijom o ‘dobroj zemlji’ kako bi naglasio da kršćanska nada nikada ne bi smjela nestati, čak ni u najtežim situacijama.
Dobra zemlja postoji i danas, u 2012., i iz te zemlje iznikla je istina. Zato ima nade u svijetu, nade u koju možemo vjerovati čak i u najtežim vremenima i u najtežim situacijama, rekao je.

Papa je na Twitteru otkrio svoju ljubav prema božićnim jaslicama koja potječe još iz njegova djetinjstva u Bavarskoj, u dvjema porukama koje je poslao u Badnjoj noći, malo prije polnoćke i koje imaju osobnu notu. Jaslice koje smo zajedno radili pružale su mi veliko veselje. Svake godine bismo dodavali nove figurice i ukrašavali jaslice mahovinom, rekao je u prvom božićnom tweetu Ratzinger, koji je proveo djetinjstvo u više manjih mjesta okruženih šumom u Bavarskoj, s ocem koji je radio u policiji, majkom i bratom.

U drugoj poruci na računu twitter@pontifex poslanoj tijekom noći Papa je svojih dva milijuna pratitelja upitao kojih se običaja iz djetinjstva još sjećaju.

HINA

Odgovori

Skip to content