‘Nije Hrvatska postala uska, nego su srca hrvatska postala uska’

Svi se pozivamo na ljubav, a onda se u ime te ljubavi ranjavamo. Velika je laž, manipulacija, površnost i buka zavladala srcem tzv. ‘suvremenog čovjeka’.

Karizmatični velečasni Zlatko Sudac, kojeg već duže vrijeme nema u javnosti, u razgovoru za Večernji list dotaknuo se aktualnih društvenih tema i svom trenutačnom položaju. Odmah na početku razgovora Sudac je objasnio da Božić za njega znači ‘novo rađanje malog Isusa, novu Nadu, Svjetlost i Ljubav bez kojih bi ovaj svijet ostao pustinja’. Velečasni je dodao i da danas ‘komuniciramo više nego ikada, ali se ne čujemo’

– Svi se pozivamo na ljubav, a onda se u ime te ljubavi ranjavamo. Velika je laž, manipulacija, površnost i buka zavladala srcem tzv. ‘suvremenog čovjeka’.

Na pitanje što se dogodilo sa njegovim duhovnim obnovama, zašto ih više nema Sudac kaže:

– Za zaustavljanje duhovnih obnova za sve potrebite, a posebno branitelje i njihove obitelji, koji su uistinu bili veoma plodni, nisam ja zaslužan. To je zasluga onih koji imaju moć vladanja i upravljanja. To morate njih pitati. Moja je jedina pozicija i moj jedini stav, poslušnost i poniznost.

Rekao je i da vijeme provodi aktivno te da je, što se tiče budućih planova, uvijek na dispoziciji ocu biskupu.

– Sve što se u budućnosti bude događalo svakako se neće događati bez njegova znanja i blagoslova, kao što se nije ni događalo za sve ovo vrijeme iščekivanja duhovnih obnova i nastavka na radu moje doktorske disertacije.

O objavljenom Registru branitelja velečasni Sudac, pak, kaže:

– Braniteljima je naneseno mnogo nepravde, čak i od institucija koje su se za njih trebale prve založiti. U razdoblju od završetka Domovinskog rata pa do danas uistinu je učinjeno mnogo štete, bojim se da i ovaj registar ne ode tome u prilog. Na prvom bi mjestu trebao biti čovjek i njegovo dobro, u svakom pogledu. Hoće li se to postići Registrom? Ne znam.

Objasnio je i svoj stav o zdravstvenom odgoju te Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji.

– Spolnost je sveta i kao takva najosjetljivije i najosobnije pitanje svakog čovjeka. Nema ostvarene spolnosti bez ljubavi. Bojim se da je ovdje riječ o zloupotrebi spolnog odgoja ili, još gore, nametanju političkih i nekih svjetonazorskih stavova, što potvrđuje činjenica da nije bilo javne rasprave.

– Za Zakon o medicinskoj potpomognutoj oplodnji mogu reći da sve što je pretjerano i jednostrano, pogrešno je, pa tako i ovaj zakon. Taj zakon sada omogućuje oplodnju dvanaest jajnih stanica, pri čemu bi se u tijelo žene mogla unijeti dva zametka, iznimno tri ako je riječ o rizičnoj skupini žena. Zakon sada dopušta i zamrzavanje jajnih stanica i zametaka, koji će se čuvati pet godina na teret države, a nakon toga pet godina na teret para koji je podvrgnut oplodnji. U katoličkoj zemlji sa 86 posto katolika ovo je bolnija istina od svih podataka s popisa stanovništva. Smrtonosna je za naš narod činjenica da nije Hrvatska postala uska, nego su srca hrvatska postala uska.

Autor: D.Kr./dnevno | vecernji | Photo: Pixsell

Odgovori

Skip to content