Cameron je označio početak kraja Europske unije, što će sada hrvatski politički vazali?

Povijesnim govorom britanski premijer je objavio kako za razliku od Njemačke i Francuske, Velika Britanija ne želi jače političko integriranje Europske unije te referendum o članstvu u EU. Marijan Bošnjak, autor knjige ‘EU-Ne, hvala’ ocjenjuje da se radi o početku kraja Europe kakvu poznajemo.

{jathumbnail off}U dugo očekivanom govoru britanski premijer David Cameron jutros je obećao da će nakon 2015., ako Konzervativna stranka pobijedi na izborima, zauvijek riješiti pitanje ostanka ili odlaska te zemlje iz Europske unije. Najkasnije do 2017., najavio je, održati će referendum na kojem će građanima biti postavljeno samo jedno pitanje: Želite li ostati ili otići iz EU?

U međuvremenu će pokušati ispregovarati novi, izmijenjeni odnos Velike Britanije s EU. Cameron je naglasio kako Velika Britanija ne želi jaču političku integraciju već povratak na isključivo ekonomsko povezivanje država članica.

– Ovo je definitivno početak kraja Europske unije – ocjenjuje za Dnevno.hr Marijan Bošnjak, autor knjige ‘EU-Ne, hvala’.

EU kakvu poznajemo postaje prošlost

– Nakon Cameronovog govora jasno je da ukoliko EU krene prema jačim političkim integracijama, što prije svih zagovara Njemačka, Velika Britanija u takvoj zajednici neće sudjelovati. Britanski premijer traži povratak na isključivo ekonomsku zajednicu bez jačeg političkog povezivanja. Naglasio je kako će za to biti i još neke zemlje. Nakon njegovog govora EU kakvu poznajemo postala je prošlost. Njena budućnost sada je i više nego upitna. Ako opstane, biti će to zajednica u kojoj dominiraju Germani, ali bez Velike Britanije i još nekih sadašnjih članica. Biti će zanimljivo vidjeti kako će se vazalske i servilne političke elite postaviti prema ovom europskom raskolu – ističe Bošnjak.

>>> FED i Bank of England NIKAD NE ĆE VRATITI TUĐE ZLATO

A da je uistinu o raskolu riječ, potvrđuju i prve reakcije iz Njemačke i Francuske.
Najžešći je bio francuski ministar vanjskih poslova, Laurent Fabius, koji je odluku o referendumu nazvao ‘opasnom’.

– Neki sam dan razgovarao s britanskim biznismenom i otvoreno sam mu rekao: ‘Želi li Velika Britanija napustiti EU, mi ćemo joj drage volje rasprostrti crveni tepih – bio je sarkastičan Fabius, prenosi britanski Telegraph.

Za razliku od Hrvata Britanci imaju nekoliko godina za odluku

Nijemci su pritom bili suzdržaniji, istaknuvši kako je Velika Britanija oduvijek bila koristan član EU-a te se nadaju da će to i ostati.

U Britaniji naime sve više jača euroskepticizam i političke stranke koje ga zagovaraju.

– Pozvat ćemo Britance na referendum s vrlo jednostavnim pitanjem: ostanak ili izlazak. Ostati u EU pod novim uvjetima ili izaći iz članstva – rekao je Cameron.

– Ako izađemo iz EU, to će biti jednosmjerna karta, nikako ne povratna. Ali imat ćemo dovoljno vremena za pravu debatu o tome – dodao je britanski premijer.

Marijan Bošnjak ističe kako je za razliku od Hrvatske, Cameron svojim građanima ostavio dovoljno dugo razdoblje za debatu o ostanku ili izlasku iz Europske unije.

– Hrvatski politički vazali svojim građanima nisu ostavili niti približno toliko vremena za odluku o članstvu u EU. Zbog toga će biti izuzetno zanimljivo vidjeti njihovu reakciju na Cameronov govor – zaključuje Bošnjak.

{youtube}GxosnnbixMs{/youtube}

Autor: Damir Grund/dnevno.hr Photo: parliament.uk

Odgovori

Skip to content