Ivo Dužević: Govornica – Ustrojeno zlohođenje

Hrvatsko kulturno vijeće i Ivo Dužević Vas pozivaju na zadnju tribinu koja će se održati u Vatrogasnom domu u Makarskoj, u utorak 29. siječnja 2013., s početkom u 19,00 sati. Predmet razgovora biti će “Ustrojeno zlohođenje”.

Kao uvod u predmet ove zadnje govornice mogli bi poslužiti slikopisi “Trumanova priredba” sa Jimom Carryem, “Plinska svjetiljka” sa Ingrid Bergman i “Igra” (engl. “The Game”). U ovom potonjem glavni lik (tumači ga M. Douglas) ima poslovno uspješan život burzovnog bogataša. Pa ipak, počnu mu se događati neke čudne i neshvatljive stvari. Sve, doslovno sve, izokreće se naglavce i na dalje, njegov život postaje prava noćna mora. Postupno uviđa da se i najobičnije stvari oko njega događaju upravo zbog njega i u vezi njega.

Pogled prolaznika, nakašljavanje suputnika, odbačene novine ili privjesak imaju neko, njemu teško dokučivo značenje. Poznanici, kolege ali i potpuni stranci kao nekakvi glumci su tu samo da mu nešto podvale, uvuku ga u neprilike, narugaju mu se, zastraše ga, ponize i unište. Ne samo da je sustavno praćen i nadziran nego se šokovi, nesreće i strahovi nižu jedan za drugim. Konobarica na njega “nehotice” istrese pun poslužavnik. Za ugovor koji je potpisao ispostavi se da je napisan nevidljivom tintom. Ulaze mu u auto i buše gume. U kuću mu provaljuju a pokućstvo uništavaju. Podmetnuta mu je droga i namještena seksualna “usluga”. Policija ga natjera u kola hitne pomoći koja ga dovedu pred bolnicu za koju se nakon “nestanka struje” ispostavi da je tek pusta podzemna garaža.

Ništa, baš ništa nije onakvim kavim se čini. Cijeli se svijet izobličio ali i urotio protiv njega. Smješta mu čak i vlastiti brat. Podlosti se redaju sve veće i sve teže te na kraju ne zna hoće li uopće uspjeti sačuvati goli život. Je li moguće da se psihičko i tjelesno teroriziranje slično ovome događa i u stvarnosti? Itekako. Na
engleskom se to zove “Organized stalking” ili “Gang stalking”.

U SAD-u se dugo pokušavalo sakriti i postojanje programa državnog terora “MKultra” i “Cointelpro”. Cilj je bio i ostao isti, o nepoćudnim “ciljanim pojedincima – CP” (“targeted individuals – TI”) širiti podlo osmišljene laži, izolirati ih i osiromašiti, dovesti ih do očaja, ludila, čak i do samoubojstva. U ovoj našoj “stvarnosti” izokrenutih vrijednosti, punoj “ekstatične sreće”, “adrenalina”, “lakih i brzih rješenja”, postoje do potankosti razrađene psihologijske tehnike, kako običnog čovjeka, časnog supruga i brižnog roditelja, savjesnog građanina i uzornog vjernika, učiniti dijelom udruženog zločinačkog pothvata. Zato je važno bdjeti nad sobom i čuvati se za ono najljepše što nam je Bog dao, prisni ljudski odnos i istinsku ljubav, a do čega, uništavajući druge, sigurno nećemo doći.
Pozivamo sve ljude dobre volje bez obzira na stranačku ili bilo koju drugu pripadnost, odnos prema nacionalnom ili svjetonazor, na otvoreni razgovor.

Ivo Dužević

Odgovori

Skip to content