HHO: Reisman nije zadovoljila neokomunističke talibane među sabornicima

ŠOKIRANI HAJKOM NA ZNANSTVENICU   Sloboda ne može biti omeđena bilo kojim političkim, klasnim ili ideološkim svjetonazorima, poručio je danas Izvršni odbor Hrvatskog helsinškog odbora koji kampanju za zabranu govora američkoj pulicistkinji Judith Reisman u Hrvatskom saboru i drugdje u javnosti ocjenjuju primjerima “samodopadnog monopolizma”.

{jathumbnail off}”Hrvatski helsinški odbor (HHO) već se dugi niz godina zalaže za slobodu govora i udruživanja koji će nadilaziti ideološke, nacionalne i sve druge obrasce. Uvijek smo na razne načine osporavali monopolističke navade koje su sebi prisvajale pravo na apsolutnu istinu”, stoji u “Izjavi o govoru mržnje i netoleranciji u Hrvatskoj” u kojoj HHO reagira na ta dva “recentna slučaja samodopadnog monopolizma u javnom životu”.

Glasnu kampanju protiv zabrane plakata za predstavu “Fine mrtve djevojke” u zagrebačkom kazalištu “Gavella”, koji lezbijsku temu predstave upriličuje nježnim zagrljajem dviju porculanskih Bogorodica, poveli su, navodi HHO, predstavnici monopolističkih ideoloških skupina koji su si izborili povlašteni položaj u većem dijelu medija, a koji djeluju kao surogat za javnost.

“Premda smo svjesni da ovakav plakat zacijelo vrijeđa katolike i sve kršćane, pa i druge Marijine poklonike, smatramo da su zabrane, u društvu naviknutom na cenzuru kroz duga razdoblja nedemokratske vlasti, doista nepoželjna”, naglašava HHO.

Iako dvoji da je proračunski novac koji dolazi i iz poreza građana-vjernika, najbolje upotrebljen tiskanjem ovog plakata, HHO naglašava kako to ovom trenutku nije presudno. “Izvršni odbor HHO-a doista vjeruje da sloboda ne može biti olako omeđena, čak i onda kada vrijeđa osjećaje hrvatske većine”, ističu.

Osupnuti su i “najnovijom hajkom” za zabranu govora američke spisateljice Judith Reisman u Hrvatskom saboru i drugim javnim mjestima.

“Ne ulazeći u znanstvene kvalifikacije gospođe Reisman, ne možemo ignorirati hajkaške razmjere kampanje i jezik osporavanja koji se rabi protiv ove javne ličnosti koja zacijelo ne zavređuje razinu difamacije kojom je izložena”, ističe HHO ocjenjujući kako su odjednom “opskurni saborski zastupnici postali intelektualno i znanstveno samoosposobljeni za procjenu pogodnosti, a zapravo podobnosti, klupskih gostiju iz svijeta i to po stranačkom ključu”.

“Šokirani smo provincijalnom razinom hrvatskog antisemitizma kojom je jedna američka Židovka, čiji je veliki dio obitelji istrebljen u nacističkim konclogorima i to u Auschwitzu, izložena optužbama za krivotvorenje Holokausta”, piše HHO ističući kako takvo što nisu primjetili u Izraelu gdje je Reisman živjela i gdje danas žive njena kći i unučad, niti odgovorne uprave sveučilišta u Jeruzalemu, Haifi i Tel Avivu na kojima je Reisman često predavala.

HHO zastrašujućom ocjenjuje činjenicu da ta “‘antisemitkinja’ ima otvorena vrata za govor u američkom Kongresu i za savjetovanje američkih ministarstava, ali da istovremeno nije ‘dostigla’ nivo koji bi zadovoljio neokomunističke talibane među hrvatskim sabornicima”.

“IO HHO-a i u ovom slučaju vjeruje da sloboda ne može biti omeđena bilo kojim političkim, klasnim ili ideološkim svjetonazorima, te poziva saborske zastupnike da obrane slobodu govora u Hrvatskom saboru i u hrvatskom društvu općenito”, stoji u Izjavi.

Zgroženost HHO izražava i zbog jučerašnjih događanja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu gdje je “Reisman dočekana optužbama za antisemitizam”.

“Njoj je na predavanju studentima priređena klasična ‘sačekuša’ koja je kulminirala istupom dekana Nenada Zakošeka, koji je manirom balkanskog primitivca prekinuo svoju gošću, da bi joj čitao bukvicu kako njegove studente nisu indoktrinirali komunisti nego Katolička crkva. Zastrašujuće je da najveći dio medija prikriva ovaj grubi i necivilizirani ispad jednog visokopozicioniranog dužnosnika Sveučilišta”, piše HHO dodajući da se stoga ne treba čuditi da je Reisman, zgrožena, izjavila da nikada u svom životu nije vidjela toliko “komunističkih bullya (bully označava snagatore, nasilnike koji se iživljavaju nad slabijima ili nemoćnima)”.

“Nadamo se i priželjkujemo da će, prilikom sljedećih istupa gospođe Reisman, Hrvatska pokazati i lice uljuđenog demokratskog i tolerantnog društva, bez govora mržnje i prozirnih manipulacija”, zaključuje IO HHO-a u Izjavi.

HBK: Izjava dekana Zakošeka vrijeđa osjećaje vjernika

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) izjavila je danas da je neugodno iznenađena jučerašnjom uvredljivom izjavom dekana zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Nenada Zakošeka koji je rekao da ako je itko indoktrinirao studentice i studente onda je to Katolička crkva.

“Ova izjava čelnog čovjeka jedne visokoobrazovne ustanove iznenađuje i vrijeđa osjećaje vjernika, a među njima su i studentice i studenti Fakulteta političkih znanosti koji pripadaju Katoličkoj crkvi”, priopćio je tiskovni ured HBK-a, navodeći da se Katolička crkva u svom djelovanju, a napose u radu s mladima, nipošto ne prepoznaje u tvrdnji dekana Zakošeka.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content