Odgođeno sučeljavanje Reisman i Štulhofera

Dvorana na Filozofskom fakultetu je pretrpana, a neki posjetitelji čekaju i ispred. Dekan Damir Boras odlučio je, u suglasnosti s moderatoraom Tvrtkom Jakovinom otkazati tribinu, te su ljudi zamoljeni da napuste dvoranu u kojoj je postalo nesnosno vruće.

{jathumbnail off}Kontroverzna znanstvenica i protivnica liberalnog seksualnog odgoja dr. Judith Reisman trebala se u 19 sati sučeliti s poznatim sociologom i predstojnikom katedre za sociologiju, Aleksandrom Štulhoferom, na temu ‘Zdravstveni odgoj u školama, dva pogleda’. Budući da je Aleksandar Štulhofer jedan od autora Kurikuluma zdravstvenog odgoja u školama javnost je iščekivala ‘vatreni obračun’ na javnoj tribini na Filozofskom fakultetu.

Ipak, tribina je otkazana zbog prevelikog broja posjetitelja. Naime, propustom organizatora, nije predviđen dovoljno velik prostor za toliko okupljenih. Dvorana je krcata, a postaje i nesnosno vruće, te se temperatura diže do 40 stupnjeva. S odlukom dekana Damira Borasa složili su se i moderator Tvrtko Jakovina te dr. Aleksandar Štulhofer. Dekan Boras je kao povod otkazivanju naveo sigurnosne razloge.

Sat vremena poslije zakazanog početka rasprave, okupljani su počeli napuštati dvoranu Filozofskog fakulteta. Sučeljavanje je zakazano za četvrtak 31. siječnja, ili prvi dan veljače, ovisno o tome kad organizatori uspiju osigurati primjeren prostor.

Uvrede u Novinarskom domu

Tijekom jučerašnjeg dana kontroverzna američka komunikologinja dvaput je izrazila šokiranost ponašanjem hrvatskih građana na dva skupa na kojima je govorila. Prvi šok doživjela je na Fakultetu političkih znanosti gdje su je studenti ‘bombardirali’ pitanjima vezanim uz njezin rad te su kritizirali njezine teze. Ona im je, pak, iznervirana, odgovorila omalovažavanjem. Cijela situacija je kulminirala kad je dekan Nenad Zakošek stao u njihovu obranu i očitao joj bukvicu o pristojnom ponašanju.

Drugi je šok Reisman doživjela na konferenciji za medije u Hrvatskom novinarskom domu, gdje je bila meta uvreda. Dvojica su je muškaraca prekidala dovikujući ‘to je sranje’ i poručujući joj da je homofob. Obojica su izbačena iz dvorane.

– Svugdje sam putovala, ali nikada nisam vidjela toliko nasilnika kao u Hrvatskoj – rekla je Reisman i nastavila:

‘Hrvatska je pretrpjela mnogo u prošlosti, iskusili ste režim koji je nametao različite oblike kontrole i sada tražite novi svijet, no želim vas upozoriti da ideje koje dolaze pod maskom novog svijeta donose i novu vrstu kontrole. I ja sam vjerovala da će spolni odgoj govoriti o planiranom roditeljstvu i pravilnom imenovanju dijelova tijela, no to se nije dogodilo. Mozak djeteta nije sposoban za kritičko razmišljanje čak i do dobi od 13 godina jer će djeca, kao što vježbaju matematiku, vježbati spolni odgoj, glumiti situacije koje vide na slikama’.

Prezervativi nisu sto posto sigurni

U spolnom odgoju Reisman također smatra spornim što se govori o prezervativima kao zaštiti od zaraznih bolesti.

– Prezervativi nisu sto posto sigurni, mnogi ih ne žele koristiti, vi učite djecu oralnoj sodomiji, a tada kondomi ne pomažu – rekla je. Opasnost vidi i u farmaceutskom lobiju koji, ustvrdila je, bilježi ‘astronomsko povećanje profita’, ne samo radi prodaje Viagre, već i kontracepcije te cijepljenja djece protiv seksualno prenosivih bolesti.

Reisman će još nekoliko dana boraviti u Zagrebu, nakon čega odlazi u Rusiju.

dnevno.hr

Odgovori

Skip to content