Po čemu bi se ova predizborna kampanja za splitskog gradonačelnika i Vijeće mogla razlikovati od prošle?

Više od stotinu dana prije lokalnih izbora u gradu Splitu nam se nude slijedeći kandidati: Vjekoslav Ivanišević (HDZ), Ivo Baldasar (SDP), Jure Šundov (HGS), Hrvoje Tomasović (HDSSD), Milan Štrljić (Laburisti), a ima i najava neovisnih kandidata: lista ‘Zajedno za Split’ bivše HDZ-ove vijećnice Sanje Bilač, Tomislav Zaninović, i Ivan Tadinac Bajamonti koji još uvijek poziva na konsenzus svih političkih stranaka i potporu njemu kao „referendumskom načelniku“.

 {jathumbnail off}(Don) Ivan Grubišić će biti „pametniji“ po povratku iz Amerike, s molitvenog doručka, događaj koji on  u medijima predstavlja kao odlazak na Mjesec. Ovisno od njegove (ne)kandidature, i liste s kojom će njegov Savez svakako ići na izbore i u gradu i u županiji, postavit će se i neki drugi „neovisni“ kandidati. Hoće li svi oni usitinu i predati svoje kandidature, ili će u međuvremenu doći do novih koalicija ili odustajanja jednih u korist drugih, znat ćemo tek na koncu dana kad istekne rok za predaju kandidatura. Nije isključeno da se SDP, kao i u Zagrebu, predomisli te Ivaniševiću sučeli Ranka Ostojića ili neko jače ime i od Ostojića i od Baldasara.

Kako bilo, očito je da nema i ne će biti izrazitog favorita za koga bismo već sada mogli kazati da ima šansu pobijediti već u prvom krugu. Drugo, po čemu će se ova predizborna kampanja razlikovati od one prije četiri godine, bit će zasigurno viša razina političke komunikacije. Sjetimo se samo međusobnih pozivanja ondašnje dvojice kandidata da daju krv ili uzorak kose zbog međusobnih sumnjičenja da koriste drogu!? Treće po čemu bi se ova kampanja mogla razlikovati od prošle jest da bi glasovi splitske ljevice ovaj put mogli biti jednako raspršeni kao nekad glasovi desnice, uobzirujući  činjenicu da Ivan Grubišić uživa simpatije u liberalnim krugovima s komunističkim back-groundom, ako ne više nije ni manje od aktualnog predloženika SDP-a, Ive Baldasara. U taj dio biračkog tijela se odlučio ući i dr. H. Tomasović, uzimajući za svoje zamjenike otpadnike Lesarovih Laburista, kao i naglašavanjem regionalnog, dalmatinskog više nego integralno hrvatskog elementa u svom programu. Naravski da će, ako se ne dogovori s Grubišićom, nešto glasova  s ljevice imati i sam Štrljić.

Namjerno u uvodu nisam spomenuo pravaške i demokršćanske stranke pozicionirane desno od HDZ-a, jer pretpostavljam da će njihovi vođe, poučeni iskustvom nedavnih parlamentarnih izbora, uspjeti pronaći kompromis s HDZ-om i zajednički podržati Vjekoslava Ivaniševića za gradonačelnika, izbjegavajući daljnje narušavanje imidža HSP-a, HČSP-a, HSP AS, HDS-a, OS-i, Hrasta itd. Svjesni su L. Podrug i M. Lažeta, M. Sesar i Matković, D. Ćosić Roda i M. Popović, dr. G. Dodig i dr. M. Dabro, I. Škiljo i A. Mamić da bi eventualnim kandidiranjem bilo koga iz svojih redova radili u korist vlastite štete, ponavljajući staru priču o rasipanju glasova, pomažući tako izravno kandidatu ljevice da s boljim rezultatom uđe u drugi krug. Hoće li HDZ znati sa svima njima, zašto ne i s ostacima HSLS-a, i sa HSS-om, pronaći zajednički interes pokazat će vrijeme, ali ako žele Split vratiti u ruke narodnjačke, konzervativne, pravaško-demokršćanske  opcije, drugog puta nema.

Ivan Baćak/hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content