E moj druže Pupovac-ki!

Tko se u Hrvatskoj drži njenog Ustava i zakona a tko ne i od kada to počinje ili teče?

Sabor RH je donio Ustav, takozvani Božićni ustav, na 22. prosinca 1990., a Sabor su činili
zastupnici svih triju ondašnjih vijeća: Vijeće udruženog rada, Vijeće općina i Društveno političko vijeće. U tim vijećima bili su i zastupnici srpske manjine izabrani na prvim demokratskim izborima u travnju i svibnju (dva kruga) iste godine. Ako manjinski srbski zastupnici u Hrvatskoj i nisu glasovali za novi Ustav, to ne znači da za njih on ne važi ondnosno za cijeli srpski korpus u Hrvatskoj. A bome i pokazalo se ne samo da nisu za taj Ustav nego su ga gazili na najbrutalniji način oružanom pobunom te uz pomoć JNA-e su pokušali konstituirati svoju državu sa svojim ustavom.

Sabor Republike Hrvatske je na 25. lipnja 1991. je donio Deklaraciju i Ustavnu odluku o suverenosti i smostalnosti Republike Hrvatske a europska trojka ministara na Brijunima na 7. srpnja 1991., uz predstavnike republičkih i federalnih vlasti bivše SFRJ, je donijela Deklaraciju o tromjesečnom moratoriju tih odluka u Saboru RH. Iz ovoga je vidljivo da ondašnja EZ preko svojih predstavnika na Brijunima nije izbrisala deklaraciju i Ustavnu odluku, kao što nije izbrisan ni Božićni ustav u RH, kojeg smo ovdje već spomenuli.

Dakle kad je riječ o moratoriju nekakve Ustavne odluke onda je nisu Hrvati prvi isisali iz vesla nego je ona učinjena sa strane BB-EZ(čitaj Europska zajednica, a ono BB big brother) i služi za primjer za buduća pokoljenja. Vidljivo je ovdje da ne treba uvijek mjenjati Ustav, nego se može staviti moratorij na nekakve odluke ili odredbe. Usput, koliko je bilo srpskih manjinskih zastupnika tog dana u Saboru RH, tj. na 25. lipnja 1991.?

I, dakako, tko je kršio brijunsku deklaraciju o moratoriju; zar oni seljaci u Kijevu kraj Knina,
oni u Ćelijama, u Dalju, građani Šibenika, Dubrovnika, Osijeka. Vinkovaca, Pakraca, Zadra
itd.? Ma tko bi rekao da će netko poštovati dogovoreno i potpisano kad je u nečijim glavama
s činovima na ramenima bilo jedino važno zbrisati sa lica zemlje hrvatsku vlast u banskim
dvorima u Zagrebu, te su baš dan prije isteka od tri mjeseca rečene deklaracije iste dvore raketirali da smrve glavu te hrvatske vlasti.?

Neki su napustili sabornicu da ne budu pri samom činu izglasavanja o rečenoj samostalno-
sti RH? E pa koja slučajnost, njihovi partijski nasljednici su upravo sada na vlasti i hvataju se Ustava i zakona koji štite manjinska prava onih koji su brutalno gazili po Ustavu; ali
malo je reći Ustavu nego su činili barbarska djela ubijanja ljudi, rušenja hrvatskih sela i gra-
dova, a među njima sravnili do temelja, uz neviđenna zvjerstva, grad Vukovar koji se nije još
oporavio ni zbrojio svoje mrtve i nestale. Upravo danas se još uvijek brutalno gaze isti hrvat-
ski zakoni odnosno vrši nepravda prema žrtvama Vukovara, tj. ne sankcioniraju se upravo ekletantni primjeri barbarogenih silovatelja žena pod znakom petokrake zvezde i četničkih kokardi.

A tko to čini; država odnosno njene institucije preko svojih odvjetništava ili sudova. Ako
je tko i snakcioniran, koliki je to broj i kolike su kazne, samo dvojica po sedam godina ili ih je
više u zadnje vrijeme?

E pa, druže Pupovac, ako si za primjenu hrvatskog Ustava i zakona onda neka se najprije sankcioniraju svi zločinci, a posebno silovatelji žena, u Vukovaru, te neka isti odrade svoje zatvorske kazne, neka se svi Hrvati u Vukovaru, zateknuti na dan pada grada, obeštete od strane onih koji su ih ratom unesrećili pa onda neka se i za srpsku manjinu počinju provoditi hrvatski zakoni odnosno Ustav. E pa ne može tako, neki zakoni ne a za neke da.

A da li si onda, lipi moj druže Pupovac-ki (dakako, igra riječi, ako se igramo zakona, a zapra-
vo, aluzija na onu pjesmu: e moj druže beogradski) 1991. do 1998. javno i ustrajno, na televiziji govorio braći Srbima u Hrvatskoj kako trebaju poštivati hrvatski Ustav i zakone!?

Nikola Bašić, Vis

Odgovori

Skip to content