Čileanske istraživačice hrvatskih korijena na otoku Braču

Dvije mlade čileanske istraživačice hrvatskih korijena u želji da upoznaju kulturu i tradiciju u Hrvatskoj, zemlji svojih predaka posjetile su nedavno otok Brač o čijoj povijesti sada namjeravaju objaviti i knjigu.

{jathumbnail off}Macarena Peric Rosas (30 god.) i Safira Tobar Ivelic (26 god.) krenule su u istraživanje otoka Brača kojeg su nedavno posjetile. Obe imaju hrvatske korijene obzirom da je Safirina obitelj porijeklom iz Pražnica, a Macarenina iz Ložišća na otoku Braču. Dojmila ih je gostoljubivost otočana kao i njihova povezanost s Čileom obzirom da mnoge obitelji imaju članove koji su tamo emigrirali tijekom proteklih desetljeća u potrazi za boljim životom, objavio je braconline.com.hr.

Safira Tobar lvelic je doputovala u Hrvatsku kao stipendist Sveučilišta u Zagrebu gdje studira hrvatski jezik i kroatistiku a Macarena Peric Rosas je vizualni umjetnik i profesorica u školi Charles Darwin u Punta Arenas gdje je i Safira, inače povjesničarka, sudjelovala na predavanjima.

Tijekom prosinca, Macarena Peric Rosas predstavljala je Čile na “Venecija International Performance Art Week ” Nakon tog iskustva odlučila je prijeći Jadran te je zajedno sa Safirom koja je došla iz Zagreba doputovala na otok Brač.

Macarena je tijekom posjeta otoku boravila kod obitelji Mihovilović iz Bola, a Safira kod obitelji Nižetić iz Novog Sela s kojima su se djevojke tijekom boravka sprijateljile. Posjet otoku ih je toliko dojmio da su se odlučile na istraživanje, prikupljanje informacija i slika otoka kako bi iste pretočile u knjigu o otoku Braču.

Njihovo istraživanje ima za cilj kroz prikupljanje različitih životnih priča analizu postojećeg društva na otoku Braču, identifikaciju kulturnih obrazaca razvijenih kroz povijest kao i obrte koji karakteriziraju pojedina mjesta na otoku i stanovnika otoka koji stoljećima iz generacije u generaciju njeguju gotovo netaknute, drevne tehnike razvijanja jedinstvenih otočnih proizvoda, koje se može pratiti čak i prije uspona Rimskog Carstva .

Nadaju se da bi prikupljene informacije bile interesantne ne samo potomcima hrvatskih iseljenika, koji bi upoznali svoje korjene, već i za čileansku zajednicu u cjelini, jer je hrvatska zajednica dala doprinos stvaranju sadašnjeg čileanskog društva.

Macarena smatra da prikupljene fotografije trebaju imati “dokumentarni aspekt”, treba ih dakle shvatiti ne samo kao tehnički zapisa već bi svakako morale imati i jednu umjetničku dimenziju. Nije dovoljno samo izaći van i slikati, fotografija treba imati pozadinu, morate biti involvirani, stvoriti vezu s objektom, pamtiti ga i osjećati kako bi ga mogli prezentirati u knjizi.

Mladi čileanski Mageljani se imaju namjeru uskoro vratiti na otok gdje će u svrhu svog istraživanja snimati fotografije i napraviti niz intervjua.

Safira i Macarena zahvaljuju konzulu Republike Hrvatske u Punta Arenas u Čileu , gospodinu Rudi Mijac na logističkoj potpori.

M.B./hrsvijet

Odgovori

Skip to content