Pleti i posavskim goničima asistirao povratnik u domovinu

Hrvatska je pobijedila Srbiju i primaknula se Brazilu   Zabili su Ola i Mandžo, a pomogle su i srpske greške

{jathumbnail off}”HENDIKEP” je bio najmanje što se od Hrvatske moglo očekivati protiv “kombinovane” reprezentacije Srbije, koju je takvom napravio autodestruktivnih Mihajlović.

Hrvatska je od Srbije bolja za barem “dva gola”

Kada se sa priče oko ove utakmice sastruže sve ono nenogometno i nesportsko, a igračima na terenu (ako se već ne može izbornicima na klupama) skine povijesno breme, koje nepotrebno opterećuje njih, koji se većinom nisu ni rodili kada je rat počeo, “ima samo jedna istina”:

Hrvatska je “duplo” bolja od Srbije, ima osjetno bolje igrače, momčad, izbornika, a da ne govorimo o atmosferi oko reprezentacije i posvećenosti navijača nacionalnoj momčadi. Sve to vidjelo se i na večerašnjoj utakmici. Hrvatska nije odigrala dobar meč, a i tribine su puno bolje izgledale nego što su se “glasale”, ali opet je pobjeda bila neupitna.

Štimčeva Hrvatska je prepoznatljiva i dobrodošao predah od “4-2-3-1” nogometa

Iako utakmica sa Srbijom nikad neće biti “samo nogometna”, kada sagledamo isključivo događaje na terenu, ova utakmica nema veze s onom iz ’99., ne samo zbog povijesne distance, nego zato što Mihajlovićeva Srbija nije dostojan suparnik Štimčevoj Hrvatskoj.

Novi izbornik odrekao se pomodnog sustava koji danas “svi igraju”, a nakon što mu je protiv Švicarske prisjela “tiki-taka balkanika”, vratio se “dobrom starom” 4-4-2, jer ova Hrvatska nema “Robbena i Ribberyja”, koji će okomitim prodorima rušiti protivnika. Posebno Kranjčar, kao “lažno krilo”, nije takav tip igrača.

Ima zato dva napadača koji razvlače i probijaju protivničke obrane od centra do peterca i Mandžukićev golgeterski njuh, Srna, povučen na beka, opet će pred gol zavrnuti “kiflu”, koju će u mrežu strpati fanatik Olić.

Štimac voli iznenaditi, pa je nakon Radoševića, u velikoj utakmici dao priliku i Kovačiću, koji je u prvom dijelu bio previše povučen prema našoj polovici, ali se u drugom razmahao i dobro funkcionirao zajedno sa sjajnim Modrićem, koji je odigrao kao protiv Španjolske na Euru. Međutim, padom hrvatske snage, morao je ući Vida i spašavati Pletikosa, koji je odigrao jednu od najboljih utakmica za reprezentaciju.

Srbija zadrugara Siniše

“Nikad ne treba podcijeniti mogućnost da se Srbi raspadnu iznutra.” napisali smo prije skoro dvije godine u analizi ždrijeba skupine za SP, a na osnovu onoga što su Srbi pokazali na dva posljednja SP-a, kao i kvalifikacijama za prošli EP i što su konačno ponudili i u ovima, gdje su i prije ove utakmice, nakon manje od pola kvalifikacijskog puta, ostali sa samo teoretskom šansom prolaska dalje.

Točnim se pokazalo i predviđanje koje smo iznijeli nakon samog starta kvalifikacija, kako će se Srbija boriti za treće mjesto u skupini. Samo što se čini kako je Makedonija za sada u prednosti za “broncu”.

Tomislav Ivković, golman koji je preko zagrebačkog i vinkovačkog Dinama stigao do Zvezde, u uvertiri utakmice bio je logičan izbor za jednog od brojnih sugovornika sa zajedničkom hrvatsko-srpskom nogometnom poviješću i nakon što je iskreno i točno rekao kako ga Mihajlovićeva Srbija podsjeća na “seljačku zadrugu”, Mihajlović, koji ipak nije zadrugar iz priče Mate Lovraka ili poeme Čika Jove Jovanovića Zmaja, odgovorio mu je da je “neinteligentan”.

Inteligentnima se svakako nisu pokazali njegovi brojni potezi na utakmici protiv Hrvatske: Jalovi i golobradi napad “ojačao” je davanjem prilike ozlijeđenom Marku Ščepoviću. Na terenu gdje je njegov otac Slađan (u dresu Partizana) redovno kažnjavao Dinamo, ovaj nezaliječeni mladić proveo je osam minuta.

Alen Stevanović, još jedan Mihajlovićev biser: Igraču koji ne igra u Torinu i podsjeća na rekreativca, namijenjena je delikatna zadaća zaustavljanja Srne. Radovanović na centru bio je još jedan upitnik, a što tek reći o ostavljanju Dušana Tadića na klupi, iako je jedini koji “zna” zabiti u srpskoj momčadi i ove sezone za Twente igra u životnoj formi.

Ili je ipak sva ta Mihajlovićeva spika s velikosrpstvom i arkanoljupstvom samo maska, kojom je Mihajlović loše prikrio svoju ljubav prema svojoj rodnoj zemlji Hrvatskoj, pa je Štimcu, osim rakije i ajvara, poklonio i pobjedu?

Ovoj hrvatskoj priči treba dodat da je (u skladu s gornjom slikom) i BiH pobijedila Grčku 2 : 0.

Preuzeto: Zvonko Alač/index Foto: Cropix / G. Mehkek

Odgovori

Skip to content