Papa primio u audijenciju ovjerovljene veleposlanike pri Svetoj Stolici

Treba se boriti protiv materijalnog i duhovnog siromaštva – istaknuo je papa Franjo na prvom susretu s veleposlanicima pri Svetoj Stolici koje je prije podne primio u Vatikanu.

{jathumbnail off}Papa je osim toga ustvrdio da nema pravoga mira bez istine, a potvrdio je svoje zauzimanje za izgradnju mostova sa svim ljudima. Podsjećamo da 180 država održava diplomatske odnose sa Svetom Stolicom, te Europska unija, Suvereni malteški viteški red, te posebna misija – Ured Organizacije za oslobođenje Palestine.

Ovo je idealni zagrljaj cijelom svijetu – rekao je Sveti Otac veleposlanicima – i prigoda da stignem do svih naroda svijeta, s njegovim radostima, dramama, iščekivanjima i željama, dodajući da su odnosi između država i Svete Stolice doista dobrotvorna prigoda za čovječanstvo. A dobro svakog čovjeka na ovoj zemlji zaista je u srcu Svete Stolice – ustvrdio je papa Franjo.

Papa je poželio da se pokrenu inicijative za uspostavljanje odnosa s državama koje još nemaju diplomatske odnose sa Svetom Stolicom, a potom je naveo glavne odrednice na kojima želi temeljiti zajednički hod s drugima: borba protiv siromaštva, materijalnoga i duhovnoga; podizanje mostova i izgradnja mira. To su uporišne točke hoda na koji želim pozvati sve zemlje koje predstavljate – istaknuo je Papa.

Govoreći o odabiru svojega imena, rekao je da je prvi razlog što je uzeo ime Franje Asiškoga njegova ljubav prema siromašnima. A koliko siromašnih ima još u svijetu! S kolikom se patnjom susreću te osobe! Po uzoru na svetoga Franju, Crkva je uvijek nastojala da se na svakom uglu Zemlje brine i čuva one koji pate zbog neimaštine, a mislim da u mnogim vašim državama možete vidjeti velikodušno djelo kršćana koji nastoje pomoći bolesnima, siročadi, beskućnicima i svima koji su na rubu društva, i koji tako grade pravednije i ljudskije društvo – ustvrdio je papa Franjo.

Papa je upozorio i na drugu vrstu siromaštva, a to je duhovno siromaštvo našega doba i ponajviše se odnosi na bogate države. Papa je Benedikt XVI. to siromaštvo nazvao diktaturom relativizma, prema kojem je svatko sebi mjera a koji prijeti suživotu među ljudima. To je promišljanje papa Franjo povezao s izgradnjom mira koji je svjedočio sveti Franjo Asiški. Ali nema pravoga mira bez istine. Ne može biti mira ako je svatko sebi mjera, ako se svatko uvijek može pozivati na svoje pravo, ne uzimajući istodobno i dobro drugih, svih, ako se ne prizna da su svi ljudi na ovoj zemlji po svojoj naravi jednaki – istaknuo je Sveti Otac.

Govoreći pak o naslovima Rimskoga biskupa, rekao je da je jedan od njih i Pontifex – odnosno graditelj mostova s Bogom i među ljudima. Želim da dijalog među nama pridonese podizanju mostova između svih ljudi, kako bi svatko u drugome gledao brata kojega treba primiti i zagrliti, a ne neprijatelja ili suparnika – kazao je Papa te podsjetio na svoje talijansko podrijetlo koje ga potiče da „gradi mostove“. Uvijek je u meni živ dijalog između različitih mjesta i kultura, između jednoga i drugog kraja svijeta, danas zbliženih, međuovisnih, potrebnih da se susretnu, da stvore stvarne prostore za istinsko bratstvo. U tom je nastojanju uloga religije temeljna – primijetio je Papa dodajući:

Ne mogu se podizati mostovi među ljudima a pri tom zaboravljati Boga, no vrijedi i suprotno: ne može se živjeti veza s Bogom, zanemarujući druge. Stoga je važno ojačati dijalog između raznih religija, mislim prije svega s islamom, a tijekom mise za početak pontifikata vrlo sam cijenio prisutnost brojnih civilnih i vjerskih uglednika iz muslimanskoga svijeta – kazao je papa Franjo dodajući:

Osim toga, važno je također poticati sučeljavanje i s nevjernicima, kako ne bi prevladale razlike koje dijele i ranjavaju, nego da i u različitostima uvijek pobijedi želja da se grade veze istinskog prijateljstva među narodima. Zaključujući govor Papa je istaknuo potrebu da se nauči sve više voljeti našu Zemlju, a podsjetio je da sveti Franjo Asiški poučava duboko poštivanje svega stvorenoga kao i očuvanje okoliša koji vrlo često pohlepno iskorištavamo.

RV | benedikt

Odgovori

Skip to content