LEGALIZACIJA NEZAKONITO IZGRAĐENIH ZGRADA PITANJA I ODGOVORI – 3. dio

Na portalu Hrvatske udruge Benedikt već smo objavili odgovore na pitanja koja su uslijedila nakon predavanja o legalizaciji održanog 14.ožujka 2013. g.

{jathumbnail off}Budući da pitanja i dalje pristižu, objavljujemo još jednu grupu karakterističnih izabranih pitanja (u skraćenom obliku) s odgovorima, te i dalje ostavljamo mogućnost postavljanja novih pitanja putem portala www.hu-benedikt.hr ili na mail-adresu udruge hrvatska.udruga.benedikt@gmail.com.

  • U objavljenom tekstu Vašeg predavanja stoji da “za manje zahtjevne zgrade … treba prije nastavka gradnje izraditi glavni projekt, a po završetku gradnje nadležnom uredu predati izvješće nadzornog inženjera i energetski certifikat”. Člankom 34. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama je određeno da se nezavršena zgrada za koju je doneseno rješenje o izvedenom stanju može završiti u okviru ozakonjenih gabarita te se na istoj može izvesti krov bez nadozida, a izvođenju radova na završavanju zgrade se može pristupiti nakon što se u skladu s posebnim zakonom izradi glavni projekt, odnosno ishodi potvrda glavnog projekta. Molio bih odgovor na pitanje je li se i samo izvođenje krova bez nadozida u okviru ozakonjenih gabarita smatra završavanjem zgrade, odnosno je li i za samo izvođenje krova bez nadozida potrebno izraditi glavni projekt (bez potvrde jer se radi o manje zahtjevnoj zgradi) i po završetku tih radova nadležnom uredu predati izvješće nadzornog inženjera i energetski certifikat.

Držim da ste dobro protumačili zakonsku odredbu. Zgrada bez krova je nezavršena zgrada, legalizacija omogućava izvedbu krova, ali Rješenje o izvedenom stanju zamjenjuje akt kojim se odobrava gradnja, ali ne i akt kojim se odobrava uporaba.

Ipak, najvažnije je što će Vam stajati u Rješenju o izvedenom stanju. Ako u rješenju stoji da se legalizira nezavršena zgrada, trebate izraditi glavni projekt, po završetku predati Izvješće nadzornog inženjera i energetski certifikat, i s potvrdom nadležnog ureda uplaniti u katastarske te upisati u zemljišne knjige. Ako bi, kojim slučajem, u rješenju bila konstatacija da se legalizira završena zgrada, onda krov izvodite bez obveze izrade glavnog projekta, a samo rješenje je dovoljno za uplanu u katastar i upis u zemljišne knjige.

  • Moj je susjed na međi počeo graditi “dimnu kuću” za koju mu je izdano Rješenje o zabrani gradnje te uklanjanju objekta. Objekt do dana današnjeg nije uklonjen i nije nalivena taraca niti je stavljen krov. Može li se isti sada legalizirati?

Dimna kuća je zatvoreni prostor funkcionalno vezan za osnovnu zgradu, pretpostavljam da mu je površina manja od 50 m2 i da ima jednu etažu – u tom se slučaju svrstava u pomoćne zgrade za koje je moguća legalizacija. Kako je legalizacija zgrada moguća i za zgrade na međi, ako nemaju otvor prema susjednoj parceli, držim da je moguća i legalizacija “dimne kuće” za koju ste tražili mišljenje.

  • Mogu li ja legalizirati svoja dva kata u kući ukoliko moj brat ne želi legalizirati svoj dio, svoj kat?

Možete. Zakon predviđa mogućnost da bilo koji suvlasnik podnese zahtjev.

Ako je cijela zgrada nelegalna, zahtjevom mora biti obuhvaćena cijela zgrada.

Ako za zgradu imate dozvolu za gradnju, ali ste od nje odstupili, zahtjev se može podnijeti za cijelu zgradu, ali i za pojedinu samostalnu cjelinu. Snimkom izvedenog stanja (idejni projekt) se prikazuje cijela zgrada, ali ne detaljno, dok se odstupanje od projekta za stan koji se legalizira, prikazuje detaljno. Taj je postupak moguć za višestambene zgrade koje su dijelom legalne.

  • Za zgradu izgrađenu 1935. g. te nadograđenu 1967. g. pribavio sam Uvjerenje da je građena prije 15. veljače 1968. g. Nakon toga legalizirao sam pomoćnu zgradu. Upozoren sam da mi uvjerenje ne pokriva nadogradnju jer je navedena izgrađena površina, ali ne spominje se kat. Što mi je činiti?

U vašem slučaju najbolje je da se obratite Državnoj geodetskoj upravi, Središnjem uredu u Zagrebu, Gruška 20. koji ima detaljniju dokumentaciju od Katastra. Ukoliko i od njih ne dobijete zadovoljavajući odgovor, predstoji vam dokazivanje da je nadogradnja izvršena prije 15. veljače 1968. g. a za to se možete obratiti Geodetskom zavodu u Splitu, Ruđera Boškovića 20.

Naravno, ako je nadogradnja izvedena nakon 15. veljače 1968. g. možete je legalizirati sukladno uvjetima koje propisuje Zakon o ozakonjenju nezakonito izgrađenih zgrada.

  • Osnovni podaci o objektu : kuća je napravljena prije 1968. g., ima ukupno 86 m2. Nadograđeni i rekonstruirani dijelovi 1980. g. su suteren i vanjske skale. Problem je što sam prošle godine zbog dotrajalosti balkona i njegovog odvajanja od kuće bio prisiljen isti srušiti i u istim gabaritima napraviti novi kao i nadstrešnicu (balkon je predstavljao pogibeljnu opasnost). Nadstrešnica je problem jer sam imao suglasnost susjeda, ali su me nakon 3 mjeseca prijavili građevinskoj inspekciji. Nadstrešnica je oslonjena na balkon. Što poduzeti kako bih izbjegao rušenje?

Legalizirati možete dograđeni ili nadograđeni dio koji je izveden do 21. lipnja 2011. g.
Geodet treba napraviti geodetsku snimku i ovjeriti je u katastru, a ovjeriti će mu samo ono što postoji na avionskom snimku iz 2011. g. Da biste to legalizirali morali biste ostatak, dograđen kasnije, srušiti.

Balkon koji je postojao 2011. ali je rekonstruiran (srušen i obnovljen) možete legalizirati, ako je iste veličine (gabarita), ali ostali dograđeni dio ne. Svakako, prvi korak je geodetska snimka i ovjera iste u katastru.

  • Uzeo sam kredit te preuredio i dogradio postojeću garažu od 30m2 na obiteljskoj parceli u Splitu, na žalost, dva mjeseca nakon 21. lipnja 2011. Postojeća garaža je legalna i upisana u katastar, zemljište je građevno. Pred samom garažom imali smo nadstrešnicu sličnih gabarita i ta je nadstrešnica vidljiva na snimku.

Legalizacija je moguća za stanje na dan 21.lipnja 2011. g. Kako legalizacija obuhvaća i promjenu namjene, moguće je legalizirati promjenu namjene iz garaže u stan, ali bez dijela dograđenog nakon 21. lipnja 2011. g. U tom se slučaju radi o jednostavnoj zgradi za koju ne treba geodetska snimka jer je već prikazana na kopiji katastarskog plana. Također, ne treba niti snimka izvedenog stanja zgrade (manje od 100 m2) nego samo izračun površina, obujma i naknade za ozakonjenje, te foto-dokumentacija. Dokumentaciju druge (veće) stambene zgrade ne treba prilagati, ova nastala od garaže se tretira odvojeno.

Prethodna pitanja i odgovori:
http://www.hu-benedikt.hr/index.php/drustvo/drustvo/gospodarstvo/3788-legalizacija-nova-pitanja-i-odgovori
Predavanje 14. ožujka 2013. g:
http://www.hu-benedikt.hr/index.php/vijesti/vijesti/aktivnosti-hub-a/3769-odrzano-predavanje-legalizacija-nelegalne-gradnje-cjeloviti-tekst-predavanja

Za HU Benedikt: Ante Lijić, dia

Odgovori

Skip to content