Nobilo: Čeka se pogodan trenutak za povlačenje tužbi za genocid

IGRANJE VATROM… Oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, te generalu JNA Momčilu Perišiću neće značajnije utjecati na odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ),

{jathumbnail off}ocijenio je srbijanski pravni stručnjak Tibor Varadi, istaknuvši kako je presudom generalu Perišiću jasno opisana uloga JNA u ratovima devedesetih. Sasvim očekivano, Varadijeve je stavove, u izjavi za Radio-televiziju Srbije, dodatno “pojačao” i zagrebački odvjetnik Anto Nobilo, tradicionalni tumač “nepogrješivosti” JNA u ratnim sukobima vođenim devedesetih godina.

Tibor Varadi, nekadašnji pravni zastupnik Srbije pred ICJ, vjeruje kako oslobađajuće presude neće imati izravnog utjecaja na ishod procesa pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi Hrvatske i protutužbi Srbije.

– Što se tiče postupka pred ICJ, to nije toliko dramatično zato što je nadležnost ograničena na genocid, a ni general Perišić ni Gotovina nisu bili ni optuženi ni osuđeni za genocid. Prema tome, ta ljestvica je izuzetno visoka i dosad je bilo moje uverenje da ni tužba ni protutužba ne dosežu tu visinu – rekao je za RTS profesor međunarodnog prava i nekadašnji pravni zastupnik Srbije pred ICJ, Tibor Varadi.

Varadi također smatra da je u presudi generalu Perišiću jasno opisana uloga JNA u ratovima devedesetih, sa čim se, dakako, mnogi neće složiti.

– U drugostupanjskoj presudi za generala Perišića je na drugi način kvalificirano sudjelovanje JNA u odnosu na vojsku Republike Srpske, odnosno vojsku srpske Krajine i još više se odvaja odgovornost Vojske Jugoslavije, danas Srbije, od onoga što se događalo, što je činjeno u sukobu s vojskom Republike Srpske i srpske Krajine – rekao je Varadi.

Nobilo: Čeka se pogodan trenutak za povlačenje tužbi

Gledišta slična Varadijevim, prama navodima RTS-a, ima i zagrebački odvjetnik Anto Nobilo koji smatra kako su obje strane svjesne da moraju povući te tužbe i da suđenje neće donijeti korist ni jednoj strani.

>>Veljko Kadijević: “Mesić je predlagao da uhapsimo Tuđmana i Miloševića i očuvamo Jugoslaviju” (Video)

Kako navodi RTS, Nobilova je ocjena kako hrvatska i srpska diplomacija traže rješenja kako u političkom smislu izaći iz te situacije. Po njemu, vjerojatno se čeka neko značajno poboljšanje odnosa između Hrvatske i Srbije pa da se u svijetlu toga i povuku tužbe.

Poznajući bliskost odvjetnika Nobila s vladajućom strukturom u Hrvatskoj možemo skoro biti sigurni u najavljenu mogućnost.

R.Horvat/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content