PREDSJEDNIK EU PARLAMENTA: EU se prevorila u Frankensteinovo čudovište

U EK postoje dvije škole mišljenja: jedni se neće smiriti dok i posljednje lokalno groblje ne bude privatizirano, a drugi dok EK ne uvede pravila za sahranjivanje – konstatirao je Schulz.

{jathumbnail off}Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz tvrdi da se Europska unija (EU) zbog manjka demokracije pretvorila u Frankensteinovo čudovište, prenosi portal EUobserver.

Prema Schulzu, glavni problem je u nepoštovanju principa podjele vlasti, jednog od osnovnih stupova demokracije.

– Nacionalni suverenitet se u Europi zasniva na podjeli vlasti: imamo vlade koje parlamenti mogu oboriti i sudove koji paze da se pravila poštuju – rekao je Schulz na tribini o budućnosti EU-a održanoj u Hamburgu.

On tvrdi da su u institucije EU-a ugrađeni samo dijelovi tog okvira, ali ne i podjela vlasti.

– To je ono što ja zovem ‘Frankensteinovom Europom’ – kazao je Schulz.

Predsjednik EP-a je za Europsku komisiju rekao da je najnedemoratskija institucija EU-a, jer je podvrgnuta minimalnom nadzoru poslanika i da ‘samo otuđuje ljude’.

– Tamo postoje dvije škole mišljenja: jedni se neće smiriti dok i posljednje lokalno groblje ne bude privatizirano, a drugi dok EK ne uvede pravila za sahranjivanje – konstatirao je Schulz.

Predsjednik EP-a smatra da je rješenje u korjenitim reformama kojima bi se smanjile ovlasti EK-a na uštrb EP-a.

Ostaje vidjeti hoće li će Schulz takve reforme zastupati ukoliko pobijedi u utrci za mjesto predsjednika EK-a 2014. godine, gdje važi za jednog od najozbiljnijih kandidata.

Autor: Dr.K./dnevno.hr Photo: flickr/twm1340

Odgovori

Skip to content