‘Diva Grabovčeva’ u Splitu

Večer posvećena svim hrvatskim heroinama-Ženama i majkama koje su u vremenima svih hrvatskih tragedija i requiema, narodnih uspona i padova uvijek sačuvale srce ljubavi i oči pune nade.

Drama o Divi Grabovčevoj bit će izvedena u Splitu 20.04.2013. u 19 sati u dvorani Nadbiskupske klasične gimnazije, ulica Zrinjsko-Frankopanska 19.

Domaćin izvedbe drame „Diva Grabovčeva“ je Splitsko dalmatinska županija, a organizator je i KUU „SV.Kliment“ Gornje Sitno i Zajednica žena Katarina Zrinski Grada Splita.
Cilj ne samo ove predstave nego jednog cjelovitog projekta je Kulturna prekogranična suradnja.

Ovom dramom želi se skrenuti pozornost na važnost približavanja, prezentiranja, sve ono što je materijalna, nematerijalna, duhovna i socijalna kultura – koja ima prošlost i kojoj daje dignititet, autentičnost i otvorenost prema svijetu.

U organizaciji KUU SV.KLIMENT GORNJE SITNO ,ZAJEDNICA ŽENA KATARINA ZRINSKI GRADA SPLITA i SPLITSKO DALMATINSKA ŽUPANIJA DONIRANA SREDSTVA NAMIJENJENA SU KLUBU ŽENA LIJEČENIH NA DOJCI _SPLIT

U godini kada se Hrvatska nalazi na pragu ulaska u Europsku uniju, želja je isticanje vrijednosti koje svjedoče hrvatsku bogatu kulturnu i povijesnu baštinu. Ne samo dramom o Divi Grabovčevoj nego i nizom drugih događaja pokušava se približiti hrvatskim ženama, majkama i heroinama. Njima koje su pisale povijest djelima dobra i srcem ljubavi.

Žene i majke koje su u vremenima svih hrvatskih tragedija i requiema, narodnih uspona i padova uvijek sačuvale srce ljubavi i oči pune nade. S težnjom i nadom da će mlade djevojke i supruge ugledati već sada onaj put koji je mukom i suzom i radosti i vjerom stvaran kroz gotovo cijelo stoljeće i tako tu dobrotu nastaviti i prenijeti u godine i desetljeća koja će biti onoliko lijepa, kako im oni podare ljubavi, vremena, smisla, vizije i vezova koji ponovno slažu raskidane niti vrijednosti u povijesnom mozaiku.

Drama Diva Grabovčeva, prema scenariju Blage Karačića i Ivana Aralice u izvedbi članova dramske sekcije KUD-a „Hrvatska sloga“ Rama bit će izvedena u Splitu u dvorani Nadbiskupijske klasične gimnazije 20.04.2013. s početkom u 19. sati.
Iako je ova drama postala na svojevrstan način simbol Rame valja podsjetiti na činjenice o Divi Grabovčevoj i realizaciji projekta. Sami lik Dive Grabovčeve, neispisani cvijet kršćanskog martirologija, svima je više-manje poznat. Nije to obična lokalna priča iz zabiti lokalnih ispaša već inačica široko rasprostrte legende o djevojci koja je radije poginula nego podlegla napastovanju nemilog nasilnika. Po tom događaju tj. scenariju urađena je ova drama. I to na inicijativu prof. Zorana Stojanovića i dramske sekcije KUD-a „Hrvatska sloga“. Adaptaciju tekstova sačinio je nastavnik hrvatskog jezika i književnosti Milan Topić te dramaturg iz Travnika Anto Bilić kao glavni redatelj, osoba koja je dobrovoljno dovršila i izbrusila ovu predstavu. Drama sve više plijeni pozornost diljem BiH i Hrvatske.

KUU “Sv Kliment”

Odgovori

Skip to content